İnfertilite yani kısırlık herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmaksızın 1 yıl süre ile düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumudur. Kadın  35 yaş üzerinde ise bu süre 6 ay ile sınırlıdır. İnfertilite yani kısırlık  her iki cinsiyet için sorun oluşturmasına karşın, sosyal ve psikolojik açından kısırlığın sonuçlarını ne yazık ki kadınlar yüklenmekteler. Halbuki üreme sağlığı sorunları kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülür.

Üreme kapasitesi insanlarda çok da yüksek değildir. Normal cinsel ilişki durumunda doğurgan çiftlerde aylık gebe kalma oranı %25 dir. Bu oran sağlıklı çiftlerde 1 yıl sonunda %85, 2 yıl sonunda ise  % 90 a çıkar.

Üreme sağlığında sorun olmayan kadın ve erkekler 2 yılın sonunda çoğunlukla bebek sahibi olabilirler ancak bizim toplumda çevresel baskılarla 2 yıl bekleyen çift sayısı çok az. Kısırlık problemi toplumda %15 oranında görülmekte olup gittikçe artmaktadır. Problem geç yaşta yapılan evlilikler, beslenme alışkanlıkları, obezite gibi nedenlerle gittikçe artış göstermektedir.

Kısırlığın nedeni tespit edilip tedavi planlaması yapılır. Ancak çiftlerin %20 inde gebeliği engelleyen bir neden bulunamaz ki bu durum açıklanamayan infertilite olarak adlandırılır.

Gebelik olabilmesi için yumurtlama olmalı, tüpler açık olmalı, döl yatağı döllenen yumurtanın yani embriyonun tutunması için normal olmalı, spermlerin hareketi, sayısı ve morfolojisi yumurtayı dölleyecek  kapasitede olmalıdır. Gebelik pek çok faktörün mükemmel işleyişi ile gerçekleşir.

kadin infertilite kisirlik tedavisi

Gebelik Nasıl Olur?

Genç kızlarda ilk adet kanaması, meme büyümesi, koltuk altı ve genital bölgede kıllanma varsa 16 yaşına kadar, değilse 14 yaşına kadar olmalıdır. İlk adet kanamasından sonra düzenli yumurtlamalar olmadığı için ilk 2 yıl gecikerek adet görme normal kabul edilir. Düzenli adet gören (28+, – 7 gün) bir kadın % 95 olasılıkla düzenli yumurtluyordur.

Bir kadının aylık döngüsü, onun üreme organlarını gebeliğe hazırlar. Gebelik varsa adet gecikir, gebelik yoksa gebeliğe hazırlanan döl yatağı kanayarak dökülür ki bu kanama, adet kanamasıdır.

Düzenli adet gören kadınlarda genellikle yumurtlama problemi yoktur. Ancak kadının doğurganlık potansiyeli sadece yumurtlama ile ilgili olmayıp, iç genital organlar olan rahim ve tüplerin de sağlıklı olmasıyla da ilgilidir. Genç erişkin erkeklerde üreme potansiyelini gösteren pek bulgu olmaz. Gelişimi normal, cinsellikle ilgili bir sorun yaşamayan bazı erkeklerde , menide hiç sperm olmayabilir.

Kadınlar ayda bir kez yumurtlar, erkeklerin menisinde her boşalmada milyonlarca sperm vardır. Haftada 2-3 kez yada yumurtlama döneminde ilişki olduğunda gebelik şansı yüksek olur. Kadınlar genellikle beklenen adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Bu dönemi yakalamak için, adetin başlangıcından sayıldığında adetin 12-14 ve 16. günleri cinsel ilişki önerilir. Yumurtlama olduktan sonra yumurta hücresi 24 saat, erkeğin spermi kadın bedeninde 72 saat canlı kalabilir. Gebeliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir.

İnfertilite Çeşitleri Nelerdir?

İnfertilite  2 başlık altında incelenir.

  • Primer infertilite:Daha önce hiç gebelik olmadığında primer infertiliteden söz edilir.İnfertil çiftlerden %40 ı primer infertildir.
  • Sekonder infertilite:Daha önce gebelik olan çiftler sekonder infertil olarak kabul edilir. Önceki gebelik doğumla sonuçlanmış olabilir veya olmayabilir. İnfertil çiftlerin %60 ı sekonder infertildir.

İnfertilite (kısırlık) Neden Olur?

1 yıl boyunca korunmasız  ve düzenli olarak haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmadıysa hem kadın hem erkek araştırılmalıdır. Çünkü kısırlık  %35 kadına ait, %35 erkeğe ait, %20 her ikisine ait nedenlerden kaynaklanır. İnfertil çiftlerin %10 unda bir neden bulunamaz.

Kadına ait kısırlık nedenleri

  • Yumurtlama bozuklukları
  • Polikistik over sendromu ( PKOS) olguları adet gecikmesi, adet görememe veya seyrek adet görme ile beraber androjen hormonu fazlalığı ( tüylenme, yağlı cilt, sivilce) ve insulin direnci ( fazla kilo) ile kendini gösterir. Kadınlarda en sık rastlanan hormon bozukluğu polikistik over sendromudur. Esasında polikistik over sendromu, sadece kadın hastalıkları kapsamında değil, vücuttaki tüm organ sistemleri kapsamında en sık görülen hormon bozukluğudur. Nedeni tam olarak bilinmemektedir, teoriler hastalığıdır. Genetik yatkınlık gösteren bir yumurtalık hastalığı olarak düşünülmektedir. Sendrom tipik olarak genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu kapsamda ilk yapılması gereken, mümkün ise, aşırı kilolardan kurtulmak için kilo verilmesidir. Kilo fazlalığı kısırlık tedavisinde direnci arttırmakta ve düşük oranlarını arttırabilmektedir, ayrıca gebelik varlığında bir takım riskler de artabilmektedir.
  • Beyinden salgılanan ve yumurtlamayı sağlayan hormonların azlığı: ( hipogonotropik hipogonadizm)
  • Hipergonadotropik hipogonadizm ( erken menopoz) olarak adlandırılan ve yumurtalık içindeki yumurtaların erken tükenmesine bağlı olan durumdur. Yumurta rezervi azalmıştır. Halk arasında erken menopoz olarak da bilinir.
  • Prolaktin denilen süt hormonunun fazlalığı yumurtlamayı engelleyebilir.
  • Tüp kanal hasarı ya da tıkanıklıkları:Tüplerin tamamen veya kısmen tıkalı olmasıdır. Sperm ve yumurtanın tüp içinde bir araya gelerek döllenme olmasına engel olur. Karın içi ameliyatlar, geçirilen enfeksiyonlar, uzun süre rahim içi araç kullanımı, endometriozis buna sebep olabilir.
  • Endometriozis: Rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin rahim dışında yerleşerek üremesidir( Endometriozis). Genellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür.  Nedeni tam olarak belli değildir. Çoğu zaman endometriozis hastalığının tanısının konulması 5 – 6 yılı bulmaktadır. Bunun en önemli nedeni belirtilerin sadece bu hastalığa özgü olmaması ve bu nedenle geç akla gelmesidir. Endometriozis üreme çağındaki kadınların yaklaşık %7 – 10’unda görülen bir hastalıktır. Ancak kısırlık nedeniyle başvuran hastalar arasında endometriozis sıklığı %50’ye kadar görülebilir. Endometrioziste kalıtsal yatkınlığın önemli bir faktör olduğu düşünüldüğünden, annede ya da başka bir akrabada endometriozis olması o kişide endometriozis görülme olasılığını artıracaktır.
  • Servikal Nedenler: Serviks spermin rahim içine geçişini sağlayarak üremede önemli rol oynar. Cinsel ilşkiyi takiben spermin servikal salgıdan geçememesi gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hatalı ilişki tekniği, önceden servikse uygulanan LEEP gibi cerrahi teknikler, ilişkide kayganlaştırıcı kullanılması servikal faktörü etkileyen nedenlerdir.
  • Diğer Nedenler: Yukarıda sayılan durumların dışında kısırlık ile ilişkilendirilen ancak kesin olarak kısırlık nedeni sayılmayan hastalıklar vardır. Bunlardan en önemlileri rahimin doğuştan olan bazı anormallikleri, troid hastalıkları, polipler  ve miyomlardır.

Erkeğe ait kısırlık nedenleri

Erkeğe ait kısırlık sperme ait bozukluklarla kendini gösterir. Semen analizinde sperm sayısı, hareketleri ve yapısı değerlendirilir. Spermin sayı, hareket ve yapısındaki problemler ya üretim aşamasındaki sorunlar yada spermi dışarıya taşıyan kanallardaki problemlerden kaynaklanır.

  • Sperm üretim aşamasında olan bozukluklar: İltihaplar, hormonal problemler, varikosel, şeker hastalığı, kanser tedavisi, radyasyon ve bazı ilaçlar sperm üretimini olumsuz etkileyebilir.
  • Yapısal problemler: Sperm üretimi normal olup spermin dışarı çıkmasını sağlayan kanallarda olan problemler erkek kısırlığına neden olur. Bu problemler doğuştan kaynaklanabildiği gibi enfeksiyonlar ve cerrahi girişimlerden de kaynaklanabilir.

kadinlarda kisirlik

Spermler beslenme, ısı ve sigara tüketiminden çok etkilenir. Kilolu erkeklerde genital bölgede ısı artışı sperm hareketlerini yavaşlatır. Alkol, sigara, yüksek ısıdan uzak kalma, sağlıklı beslenme ve ideal kiloda olma erkek üreme sistemi için önemlidir.

Kadında İnfertilite Olduğunu Gösteren Belirti ve Semptomlar

1 yıl boyunca düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmaz ise çift infertil olarak kabul edilir. Ancak bazı bulgular kadında infertilite belirtileridir ve bu durumlarda 1 yıl beklememek gerekir.

  • Adetlerin düzensiz olması, adet gecikmeleri, sadece ilaçla adet görme:Yumurtlamanın düzensiz olduğu yada yumurtlamanın olmadığının göstergesidir. Düzenli adet gören kadınların %95 inin yumurtlaması olmaktadır.
  • Gebelik olmadan memelerden süt salgısı olması prolaktin hormon yüksekliğinin belirtisi olabilir. Prolaktin yüksekliği yumurtama problemleri ve buna bağlı kısırlık nedenlerinden biridir.
  • Adetlerin sancılı olması endometriozisin belirtisi olabilir.
  • Kadın 35 yaş üzerinde ise 6 ay, 40 yaş üzeri ise 3 aydan uzun beklememelidir. Yaş ilerledikçe adetler düzenli olsa da yumurta sayısı ve kalitesi azalmaktadır.
  • Kadında karın içi geçirilmiş ameliyatlar, geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar
  • Bazı psikiyatrik ilaçlar ve ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı

Erkekte İnfertilite Olduğunu Gösteren Belirtiler

Kadın üreme sistemi problemleri genelde adet döngüsünde problemler olarak kendini gösterdiğinden dolayı bu sorunları yaşayan kadınların çoğu gebelik planı  öncesinde muayene olurlar. Erkeklerde infertilite genellikle belirti vermez. Ancak bazı belirtiler dikkate alınmalıdır.

  • Testislerin küçük olması
  • İnmemiş testis
  • Testislerde şişlik, ağrı
  • Meni miktarının az olması
  • Sertleşme ve boşalma problemleri

Kısırlık Önlenebilir mi?

Kısırlığa neden olan çevresel faktörlerden uzak durmak bireysel olarak kısır olmaktan kişiyi uzak tutar.

  • İdeal kiloda olmak kadında ve erkekte üreme sağlığı için önemlidir. Obezite kadınlarda yumurtlama problemlerine, erkeklerde sperm hareket problemlerine neden olur.
  • Kahve, alkol ve sigara tüketimi kadın ve erkek üreme hücrelerine ciddi zarar verir. Sigara içmenin kadınlarda menopozu  5 yıl erkene çektiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
  • Kadınlarda pelvik enfeksiyonların, erkekte testis enfeksiyonlarının zamanında ve uygun tedavi edilmesi önemlidir.
  • Kadın ve erkekte kanser tedavisi öncesi yumurta ve spermin dondurulması, tedavi üreme organlarına zarar verse de daha sonra gebelik şansını artırır.
  • Mikrodalga fırın gibi radyoaktif madde yayan cihazlardan uzak kalmak, laptop gibi ısı yayan cihazları direkt kucağa almamak, cep telefonlarını cepte taşımamak üreme sağlığı için önemlidir.

Kadınlarda Kısırlık Nasıl Teşhis Edilir?

Düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmadığında kadının muayene bulguları ve yapılan tetkiklerle tanı konulur. Ayrıntılı hikaye alınır. Adet düzeni, varsa önceki gebelikler, geçirdiği hastalıklar, siagara içimi, adet sancısı, ilişkide ağrı, infertilite süresi, memeden süt gelmesi, sivilce tüylenme ve aile hikayesi sorgulanır.

  • Muayene: Dikkatli bir fizik muayene ve jinekolojik muayene önemlidir. Boy ve kilo alınarak vücut kitle indeksi hesaplanır. Vajinal ultrason ile rahim ve yumurtalıklarda olabilecek (kist, myom, polip gibi) problemler değerlendirilir. Yumurtalıklarda yumurta sayısı ve gelişimi değerlendirilerek over rezervi hakkında bilgi edinilir.
  • Tetkikler: Adetin iki yada üçüncü günü hormon testleri (FSH, LH, E2, PRL, TSH gerekli ise AMH) yapılır. Beklenen adetten 7 gün önce kanda progesteron hormon tayini ile yumurtlama olup olmadığına karar verilir.
  • Tüplerin değerlendirilmesi: Sperm ve yumurta halk arasında tüpler olarak bilinen tuba uterinada döllenir. Spermin tüpe ulaşması için tüpler açık olmalı, döllenen yumurtanın tüplerden rahme gelebilmesi için tüp fonksiyonlarının normal olması gerekir. Ultrasonografi bu konuda fikir vermez. Adet bitiminde HSG (histerosalpingografi) adı verilen ilaçlı rahim filmi çekilerek rahim boşluğu ve tüplerin açıklığı değerlendirilir. Tüplerin açık olması tüplerin normal fonksiyonda olduğunu göstermez.Tüplerden ilaç geçişi olmazsa tüplerin kapalı olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle tüplerin durumunu değerlendirebilmek için laparoskopi gibi endoskopik değerlendirme gerekli olabilir. Rahimde yapışıklık yada doğuştan olan anatomik bozukluk şüphesi olan durumlarda histeroskopi denilen endoskopik değerlendirme gerekli olabilir.HSG si normal olan ve yumurtlama problemi olmayan kadınlar, rahim filmi sonrası kendiliğinden gebe kalabilir.

***Özetle infertil çift muayene ile değerlendirilir, hormon testleri, sperm analizi ve rahim filmi çekilerek infertilite nedeni araştırılır.

Erkeklerde Kısırlık Nasıl Teşhis Edilir?

Erkeklerde kısırlık semen analizi (spermogram) yapılarak değerlendirilir.  Analiz  öncesi 3-5 gün cinsel perhiz yapılmalı, örnek verileceği gün parfüm, tiner gibi maddelerle temas edilmemelidir. Laboratuarda bir kayganlaştırıcı kullanmadan masturbasyonla verilmelidir. Evde verilecekse 1 saat içinde laboratuarda olmalıdır. Semen analizi normalse erkekte sorun yok olarak değerlendirilir, muayene olmasına gerek yoktur. Semen analizinde sorun varsa erkeğin de bir ürolog tarafından muayene ve gerekirse tetkiklerle değerlendirilmesi uygun olur.

İnfertilitede Hangi Testler Yapılır?

Gebelik isteyen çiftlerle  görüşme ve muayene ile değerlendirme yaptıktan sonra, nedenin araştırılmasında yapılan testler bize tanı koymakta yardımcıdır.Nelerdir bu testler?, Uygun zamanda yapılmış mıdır?.Ne yazık ki pek çok çift  kulaktan dolma bilgilerle gerekli  gereksiz testler ellerinde, doktora muayene bile olmadan sadece danışarak gebelik sağlamaya çalışıyorlar. Özellikle adetin  .2 yada 3 günü vajinal ultrason yaparak rahim, döl yatağı ve yumurtalıkların değerlendirilmesi çok önemlidir.

Öncelikle ayrıntılı öykü alınması ve muayene, sonrasında testlerin planlanması önemlidir.

  • Hormon testleri: Kadında üremenin değerlendirimesinde en önemli incelemelerin başında gelir.
  • FSH: Follikül uyarıcı hormon, hipofiz bezinden salgılanır. Yumurtalıklardan estrojen hormonu salınımını uyarır. Adetin 2 yada 3. günü kan alınarak değerlendirilir. Yaş ilerledikçe yada over rezervi azaldığında FSH değeri yükselir. Adetin ilk 5 günü içinde bakıldığında üreme çağındaki kadınlarda  normal değeri 2,00 -12.00 mIu/ml dir.
  • LH: Luteinizan hormon hipofiz bezinden salgılanır. Yumurtalıklara etki ederek androjen denilen hormon üretimini sağlar ve bu hormonlar yine estrojene dönüşür. Ana etkisi yumurtlamayı sağlamaktır. Üreme çağındaki kadınlarda adetin ilk 5 günü içinde 5-25 IU/L dir.
  • TSH: Troid uyarıcı hormon, hipofiz bezinden salgılanır. Metabolizma ve üreme için çok etkili troid bezinin çalışması ile ilgili fikir verir. Gebelik planlanan kadınlarda 2.5 mUl/Lnin altında olmalıdır.
  • E2: Estradiol yumurtalıklardan salgılanan bir hormondur, FSH hormonunun denetimindedir. Üreme çağındaki kadınlarda, adetin2-3. günlerinde 30-80 pg/ml dir. Yumurta büyürken adet döngüsüne göre yükselme gösterir.
  • P: Progesteron yumurtalıklardan salgılanır, LH hormonunun denetimindedir. Yumurtlama olduktan 7 gün sonra kanda 6 ng/ml nin üzerinde olması yumurtlamanın olduğunu gösterir. Döl yatağını gebeliğe hazırlar. Gebeliğin devamında ve gebelikte meme dokusunun gelişiminde önemli bir hormondur. Gebelikte düşük tehdidi ve servikal yetmezlik durumlarında, gebeliğin devamını sağlamak için progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanılır. Ayrıca aşılama ve tüp bebek tedavisinde yumurtlamayı destekleyici iğne tedavileri, yumurtalıklardan progesteron hormon salgısını azalttığı için, bu tedavi aşamalarında da yumurtlama sonrası progesteron hormon desteği verilmektedir.
  • PRL(Prolaktin): Hipofiz bezinden salgılanır. Süt hormonu olarak da bilinir. Doğumda süt salgısından sorumludur. Yüksekliği yumurtlamayı bozduğundan gebe kalamayan kadınlarda test yapılması önemlidir. Tetkiki sabah saatlerinde, adetin 2 yada 3 günü ve aç olarak yapmak gereklidir. Tok olmak, fiziksel aktivite, troid hastalıkları, gebelik, bazı ilaçlar prolaktin hormonunu yükseltebilir. Polikistik overli kadınlarda hafif düzeyde prolaktin yüksekliği olabilir.
  • AMH(Antimüllerian hormon): Yumurtalıklarda gelişmekte olan yumurtalardan salgılanan bir hormondur. Çoğu doktor tarafından yumurtalık rezervini en iyi gösteren test olarak kabul edilir. Diğer hormonlar gibi adetin belli günlerinde değişiklik göstermez. Adetin herhangi gününde test yapılabilir. 2 ng/ml üzerindeki değerler normal olarak kabul edilir.

 AMH değerleri

  •  <0.4 ng/ml       : Kötü yumurtalık rezervi
  •  0.7-1.0ng/ml    : Normalden az yumurtalık rezervi. Tüp bebek için acele edilmelidir
  •  1.0-1.96ng/ml  : Ara değer.Çiftin durumuna göre karar verilmeli
  •  1.96-4.2ng/ml  : Normal yumurtalık rezervi
  •  >4.2ng/ml        : Fazla sayıda yumurta olduğunu gösterir. Genellikle polikistik over sendromlu kadınlarda görülür.

Kadının yaşı arttıkça yumurtalıklarında yumurta sayısı ve AMH azalır, FSH artar. Sadece AMH değerlerine göre karar vermek doğru değildir. Muayene bulguları ve diğer hormon testleri de çok önemlidir. AMH nın sadece yumurta sayısı az, yumurtalık rezervi kötü düşünülen kadınlarda yapılması önerilir. Pahalı bir testtir. 

  • Sperm (semen) analizi:1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmayan çiftlerin %40 ında kadına ait nedenler, %40ında erkeğe ait nedenler, %10 unda her ikisine ait nedenler bulunmuştur. %10 çiftte herhangi bir problem tespit edilememiştir. Bu nedenle yapılacak testler içinde sperm analizi önemlidir.Sperm örneğini erkekler mastürbasyonla verir. İdeal olan, analizin yapılacağı merkezde spermin verilmesidir. Örnek için geniş ağızlı, steril kap kullanılır.Çoğu merkezde bu işlem için özel odalar, erkekte cinsel uyarıyı sağlamak için dergi vs görseller hazırlanmıştır. Örneği vermekte zorlanan erkeklerin eşi de odaya alınabilir.Bu ortamda sperm veremeyen erkeklerin  spermin toplandığı kabı alarak evde sperm vermesi de bir seçenektir. Evde toplanan spermler vücut ısısında, 30 dakikada analizin yapılacağı merkeze getirilmelidir.
  • Mastürbasyon sırasında kayganlaştırıcı madde, sabun kullanılmamalıdır.
  • Analiz öncesi 2-5 gün cinsel perhiz önerilir.
  • Kabın içine ve kapağın iç yüzüne, penis ve parmaklar değmemelidir.
  • Meninin tamamı kabın içinde olmalıdır.
  • Tek analiz yeterli olmayabilir.4 -8 hafta sonra tekrar etmek gerekli olabilir.

Sperm(semen analizi) normal değerleri

                                                                                                Referans Değerler

 

Volüm                                :                                                             2-6 ml

Viskozite                            :                                                                 –

Likefaksiyon süresi            :                                                           <60 dakika

Total sperm sayısı             :                                                           >40 milyon

Mililitrede sperm sayısı      :                                                            >20 milyon/ml

Hareket                              :                                                            >%50

Aglütinasyon                      :                                                                  –

Lökosit                               :                                                            <1 milyon/ml

Morfoloji(kruger)                :                                                             >%4

  • HSG (histerosalpingorafi) yani ilaçlı rahim filmi, kısırlık nedeni ile başvuran kadınlarda rahim boşluğunun ve tüplerin durumunu incelemek için çekilen ilaçlı röntgen filmidir. Eskiden kullanılan aletler ve cihazlar nedeni ile ağrılı bir işlem olduğundan hastalar tarafından korkulan bir tekniktir. Ancak yeni tekniklerle çekilmesi çok kolay ve ağrısız olmaktadır. Adet bitimini takiben çekim yapılmalıdır. Adet olunca reçete edilen antibiyotik bol su ile ve tok karnına önerilir. HSG çekileceği saatten 1 saat önce ağrı kesici almak işlemi kolaylaştıracaktır. Plastik kanül kullanımı ve skopi ile çekilmesi ile işlem kolaylıkla tamamlanır.

İnfertiliteye Yol Açan Hastalıklar Nelerdir?

Kadında: Polikistik over sendromu, endometriozis, hipogonotrapik hipogonadizm, üreme organlarına ait doğuştan olan anomaliler, yumurta rezervi azlığı,  pelvik enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, karın içi organlar ve yumurtalık, rahim ile ilgili yapılmış ameliyatlar, kemoterapi ve radyoterapi gerektiren kanserler, troid hastalıkları kadınlarda infertiliteye yol açabilir.

Erkekte: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, testis enfeksiyonları (özellikle ergenlik sonrası geçirilen kabakulak enfeksiyonu), testis kanseri, inmemiş testis, hipogonotropik hipogonadizm, sperm kanal tıkanıklığına neden olan hastalıklar yada o bölgede uygulanan cerrahi, varikosel, cinsel ilişkiyi engelleyen cinsel fonksiyon bozuklukları, obezite erkelerde infertiliteye yol açabilir.

Kısırlıkta Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Gebe kalamama, kısırlık yani infertilite, 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmaması olarak tanımlanır. Ancak muayene bulgularında problem varsa, kadının yaşı 35 üzerinde ise bu süre 6 ayla sınırlı tutulur. Gebe kalmayı planlayan anne adayları çoğu kez oldukça sabırsız olurlar. Korunmayı bıraktıktan sonra yada evlilik olduğunda yumurtlama gününü hesaplayarak ilişki planlıyorlar ve o ay gebe olacaklarını ümit ediyorlar.

Oysa ki bilimsel çalışmalar göstermiştir ki planlı cinsel ilişki olsa da, o aya ait gebe kalma şansı %25 dir. Birinci yılın sonunda sağlıklı çiftlerin %80 i, ikinci yılın sonunda %90 ı gebelik elde eder. Bazen  de gebelik olmasa da bir problem olmadığını düşünüp muayene ve tedaviyi çiftler erteler.

Düzensiz adet, ağrılı cinsel ilişki, adet sancıları, sigara içme, kadın yaşının 35 ve üzerinde olması, çok sayıda myom, geçirilmiş enfeksiyon ve ameliyatlar, kanser tedavisi görmüş olmak 1 yılı beklemeden başvuruyu gerektirir. Bu hikayeler olsun olmasın gebelik planlayan tüm anne adaylarının muayene olmasında fayda vardır. Bazen kısırlığın belirtisi olmayabilir.

Gebelik olmaması sizin suçunuz, eksikliğiniz yada utanılacak bir şey değildir. Ülkemizde ve dünyada her 100 çiftin 15 i bu sorunu yaşamaktadır.

Kısırlıkta Hangi Doktora Gitmeli?

Kısırlık tanısı ve tedavisi için infertilite konusunda uzman olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidir. Muayene ve gerekli tektiler yapılır. Semen analizinde problem varsa erke ürolog tarafından muayene edilerek değerlendirilmelidir.

Kısırlık Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Kısırlık tedavisinde aşamalar tamamen nedene yönelik olarak planlanır. İnfertil bir çiftte ilk aşama yumurtlama tedavisi olurken, başka bir çiftte ilk aşama aşılama, bir başka çiftte ilk aşama tüp bebek olabilir.

Kısırlık (infertilite) Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi tamamen yaşa ve kısırlık nedenine göre planlanır. Tedaviler şu başlıklar altında sıralanabilir.

  1. Yumurtlama tedavisi: İnfertilite (kısırlık) nedeni ile başvuran çiftlerin önemli bir kısmında altta yatan neden ,yumurtlama düzensizlikleri olmaktadır.Yumurta geliştirilme protokolü, planlanan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Genellikle hastalara ilk olarak ağızdan alınan ilaçlarla tedaviye başlanır. Piyasada “k****n” ya da “f****a” olarak bilinen ilaçlar, adetin üçüncü, dördüncü yada beşinci gününden sonra ağızdan alınmaya başlanır ve beş gün kullanılır.Bu ilaçlar ile amaç tek bir dominant (olgun) yumurtanın elde edilmesidir. İlaçlar bittikten sonra yapılacak ultrason takipleri ile yumurta oluştuğu zaman (follikül denilen bir kesecik takibi ile)  çiftin cinsel ilişki zamanlaması yapılır.

    Ağızdan alınan ve daha düşük maliyetli ilaçların fayda etmediği durumlarda göbek etrafından, ağrıya neden olmayan insülin benzeri enjeksiyonlarla uygulanan ilaçlar ile tedaviye başlanılır.Yumurta geliştirici bu ilaçlara, sıklıkla adetin ikinci yada üçüncü  gününde başlanılmakta ve tercih edilen protokole göre değişmekle birlikte, yaklaşık olarak 9 – 10 gün boyunca uygulanılmaktadır. Ağrıya neden olmayan bu ince enjeksiyonları hastalar kendileri uygulayabilmektedirler. Olgun yumurtanın gelişimi sıklıkla adetten sonraki 12 – 14. günlerde tamamlanır. Follikül belli bir boyuta geldiğinde cinsel ilişki zamanlanması ayarlanır. Yumurtlama gerçekleşmeyen kadınlarda follikül belli bir boyuta geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır.

  2. Aşılama: Bu tedavide amaç yumurta ve spermin karşılaşma olasılığının, yumurta sayısı ve sperm kalitesini arttırarak döllenme şansının yükseltilmesidir.
    Yumurtlama tedavisi ile follikül istenen boyuta geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır. İğneden 36 saat sonra laboratuvarda özel olarak hazırlanmış spermler bir kanül aracılığı ile rahim içine bırakılır. Kadının idrarı sıkışık yani mesanesi dolu olursa kanül rahim ağzından daha kolay geçer.Ağrısız bir işlemdir. İşlemden sonra 10 dakika dinlendirilir. Uzun süre yatmak, ayakları havaya kaldırmak anlamsızdır. Başarı oranı %15-20 dir.
  3. Tüp bebek: Döllenmenin vücut dışında laboratuvar ortamında olması anlamına gelir. Yumurta çoğaltıcı ilaçlarla yumurta sayısı artırılır.Yumurtalar belli bir sayı ve boyuta geldiğinde genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında toplanır. Sperm ve yumurta bir tüp içinde yan yana bırakılır ve spermin yumurtayı kendiliğinden döllenmesi beklenir veya yumurta içine direkt sperm girişi sağlanır(Mikroenjeksiyon ICSI). Klasik tüp bebek ve mikroenjeksiyon arasındaki tek fark döllenmenin şeklindedir. ICSI uygulanmaktadır. Döllenen yumurta yani embriyo ince bir kataterle rahim içine bırakılır. Embrio transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Başarı oranı %30-70 dir.

Aşılama Kimlere Yapılır?

  • Açıklanamayan infertilite
  • Yumurtlama problemlerinde yumurtlama tedavisi ile gebelik olmadı ise
  • Hafif düzeyde sperm problemlerinde
  • Servikal mukus prolemleri
  • Penise ait anatomik problemler, vajinismus, erkekte ereksiyon olamama
  • Spermin geriye kaçışı (retrograd ejakülasyon) yada spermin idrara karışması
  • Endometriozis

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

  • Tüplerin tıkanıklığı, zarar görmüş olması veya dış gebelik gibi bazı ameliyatlar sonucu çıkarılmış olması durumunda
  • İleri evre endometriozis olgularında
  • Erkeğe ait infertilite problemlerinde
  • Açıklanamayan infertilite grubuna giren çiftlerde
  • Diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilemediğinde
  • İki yada üç kez aşılama yapıldığı halde gebelik oluşmadığında
  • Kalıtsal bazı hastalıkların embriyo aşamasında teşhis edilerek sağlıklı bir bebek elde etmek amacıyla (tutunma öncesi genetik tanı yöntemleri ile beraber)
  • Tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda sağlıklı embriyoların genetik tanı yöntemi ile seçilebilmesi amacıyla

Yumurtlama ilaçları nelerdir?

Yumurtlama tedavisinde yumurtalıkların uyarılması için uygulanan tedavi ovulasyon indüksiyonu olarak adlandırılır. Ovulasyon indüksiyonunda amaç 1 ila 3 follikül gelişimini sağlamaktır. İndüksiyon sonrası folliküller uygun boyuta geldiğinde cinsel ilişki önerilir yada çatlatma iğnesini takiben aşılama yapılır. Ovulasyon indüksiyonunda ağızdan klom**fen sitrat , let**zol etken maddeli tabletler  yada human menopozal gonotropinler veya rekombinant gonotropinler iğne olarak kullanılır.

Tüp bebek tedavisinde amaç yumurtalıklarda çok sayıda follikül geliştirmektir, uygulanan tedavi kontrollü ovarian stimülasyon (KOH)dur. Bu amaçla human menopozal gonotropinler veya rekombinant gonotropinler daha yüksek dozda kullanılır. Yumurta sayısını artırmaya çalışırken hızlı büyümelerini dengelemek için gonotropin releasing hormon agonistleri yada gonotropin releasing hormon antogonistleri iğne olarak tedaviye eklenir.

Aşılama ve tüp bebekte folliküller belli bir boyuta geldiğinde yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen human koryonik gonotropin iğne olarak uygulanır. İğne uygulamalarını kadın kendi karın bölgesine rahatlıkla yapabilir. İğnelerin önerilen saatte yapılması çok önemlidir.

İnfertilitede En İyi Tedavi Yöntemi Hangisidir?

En iyi tedavi yöntemi infertilite nedenine uygun yapılan tedavi yöntemidir. Sperm parametrelerinde bozukluk varsa kısa yoldan tüp bebek talep eden pek çok çift vardır. Oysa ki maliyeti ve riskleri yüksek olan tüp bebek yerine sperm parametrelerini düzelten bitkisel kaynaklı yöntemleri uygulamak gebelik elde etmek için en uygun yöntemdir. İleri yaşta olan yumurta sayısı az olan kadınlarda yumurtlama tedavisi, aşılama tedavisi zaman kaybı olup bu vakalarda ise en iyi yöntem tüp bebektir.

Ankara’da İnfertilite Tedavi Maliyeti Ne kadar?

İnfertilite tedavi  maliyeti yapılan işleme göre değişir. Bazen bir muayene ve bilgilendirme ile gebelik elde edilirken, bazen de tüp bebek gibi maliyeti yüksek tedavi uygulaması gerekebilir. Yumurtlama tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçların maliyeti az iken, iğne olarak uygulanan ilaçların maliyeti yüksektir. Tüp bebekte daha çok yumurta geliştirmeye çalışıldığı için kullanılan ilaçların miktarı ve dozu artar, buda maliyeti artıran bir durumdur. Ayrıca tedavi maliyeti şehirlere, kliniklere göre değişir.

İnfertilite İle İlgili Sık Sorulan Sorular

İnfertilite ne demek?

İnfertilite herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmaksızın 1 yıl süre ile düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumudur.

İnfertilitede yaş önemli mi?

Kadın yaşı önemlidir. Kadınların en doğurgan olduğu yaş aralığı 20 ila 30 dur. 35 yaşından sonra kadınlarda yumurtlama potansiyeli azalır. Erkeklerde yaşın etkisi bilimsel olarak gösterilmemiştir.

Hamile kalmak için cinsel ilişki pozisyonu nasıl olmalı?

İlişki olduğunda erkek vajinaya boşalır. Meni içindeki milyonlarca sperm, vajinadan rahim içine geçer ve kadın yumurtlama döneminde ise tüpte yumurta ve sperm döllenir. Vajinaya boşalma olduğunda meni içindeki milyonlarca hareketli sperm saniyeler içinde tüplere ulaşır.

Vajinada kalan meni, dışarı akar. Gebelik oluşması için meninin uzun süre vajinada kalmasına gerek yoktur. Meni aktığında, spermlerin dışarı çıktığı ve hamilelik oluşamayacağı düşüncesi yanlıştır.

Spermlerin hareketi, ilişki pozisyonu yada yerçekiminden etkilenmez. Bu nedenle vajina girişini yukarda tutmaya çalışmak, meninin dışarı akmasını engellemeye çalışmak anlamsızdır. Örneğin, kalça altına yastık koymak, bacakları kaldırmak, uzun süre yatakta yatmak  gibi…

Yumurtlama bozuklukları ne demektir?

Düzenli adet gören kadınların % 95 i beklenen adetten 14 gün önce yumurtlar. Adetlerin gecikerek yada sık olması yumurtalama düzensizliğinin bir göstergesidir. Genç kadınlarda en sık görülen neden polikistik over sendromudur. Yumurtalık rezervinin azaldığı durumlar, erken menopoz yada menopoz öncesi dönemlerde yumurtlamanın az yada olmadığı durumlardır.

Yumurtlama tembelliği ne demektir?

Yumurtlaması düzenli olmayan kadınlarda genellikle adet gecikmeleri, az olarakta sık adet görme ve uzayan adet kanamaları olur. Üreme çağındaki genç kadınlarda yumurtlama düzensizlikler polikistik over sendromu ile ilgili olup, yumurta tembelliği, yumurtlama tembelliği gibi ifadeler, polikistik over sendromlu kadınlara söylenir.

Açıklanamayan kısırlık nedir?

Açıklanamayan infertilite, sebepsiz infertilite kadın ve erkeğin muayene ve tetkiklerinin normal olmasına rağmen gebeliğin elde edilemediği infertilitedir. Kadının yaşı gençse 1 yıl daha beklenebilir. Testlerde bir neden bulunamasa da muhtemelen kadın yumurta kalitesinde bozukluk, sperm ile yumurtanın döllenememesi gibi standart testlerle gösterilemeyen bozuklukların etkili olduğu düşünülmektedir. Testlerde bir şey yok, beklersek gebelik olur düşüncesi ile uzun süre beklememelidir.

Açıklanamayan infertilitede beklenilmesi gereken sürede gebelik kendiliğinden olamadıysa aşılama veya tüp bebek yapmak gerekir.

Sebepsiz infertilite için ne yapmalı?

Sebepsiz infertilitesi olan çiflerin bir kısmı 2 yıl içinde kendiliğinden gebelik elde edebilir. Bu süre içinde sağlıklı beslenme, ideal kiloda olma, çevresel toksinlerden ve stresten uzak olma, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma çok önemlidir. Bekleme süresi 4 yılı geçirmemeli, kadın yaşı 35 ve üzeri ise 6 aydan daha fazla beklememelidir.

Endometriozis nedir?

Endometriozis, rahim içini döşeyen endometrium adı verilen dokunun rahim dışındaki organlarda oluşmasıdır. Bu doku yumurtalıklarda olursa kanayarak kist oluşturur ve bu kistler endometrioma(çikolata kistleri) olarak adlandırılır. Kist oluşturan kanamalar, koyu kahverengi görünümde olduğu için çikolataya benzetilmiştir. Yumurtalık rezervini azaltarak, yada tüplerde, pelvik bölgede yapışıklıklara neden olarak infertiliteye neden olabilir.

İnfertilite (kısırlık) cinselliği etkiliyor mu?

Cinsel ilişki kadın ve erkeğin haz alması amacıyla gerçekleştirdiği bir eylem olmakla beraber üreme isteği ile de gerçekleştirilen bir eylemdir. İnfertilite cinsel hayatı etkileyen cinsel fonksiyon bozuklukların başında gelir. İnfertilite kadından yada erkekten kaynaklansa da sorun çiftin ortak sorunudur. Kadın olmak yüzyıllardır doğurganlıkla özdeşleştirilmiştir. Gebe kalamadıkları için kendilerini eksik yetersiz hisseden kadınlar cinsellikten haz almayı bir yana bırakıp sadece üremeye odaklanırlar.

Bu durum zamanla cinsel isteksizliğe dönüşebilir. İnfertil erkekler ilişkiye hep hazır olmak zorunda hissetmekten zamanla sertleşme problemleri, cinsel isteksizlik, kendini güçsüz hissetmek bazende sorunun kendinde olmadığını düşünerek çözüm yollarından uzaklaşmak gibi duygu ve düşüncede olabilirler.

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan ilaçlar cinsel fonksiyonları etkiler mi?

Tedavide kullanılan ilaçlar cinsel fonksiyonları etkilemez. Tüp bebek tedavisine başlandığında, gebelik testi yapılana dek cinsel ilişki yasaklanır. Diğer tedavilerde cinsel istek etkilenmese de kullanılan ilaçlar bazen baş ağrısı, terleme, kasık ağrısı, karında şişkinlik gibi etkiler yaratabileceğinden cinsel birleşme isteği azalabilir.

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

Yapılan çalışmalarda ilaçların kanser yaptığına dair bir kanıt yoktur.

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan ilaçlar erken menopoza neden olur mu?

Çok sayıda yumurta büyütüldüğü için böyle bir düşünce mantıklı gibi olsa da infertilite tedavisinde kullanılan ilaçlar, kontrollü ovarian stimülasyon menopoz yaşını öne çekmez, erken menopoza neden olmaz.

Kısırlığın tedavisi var mı?

Kısırlığın tedavisi nedene yönelik olarak vardır. Ancak kadının hormonları ve muayene bulguları menopozu gösteriyorsa, doğuştan üreme organlarına ait anomaliler varsa, erkeğin  sperm üretimi hiç olmuyorsa ne yazık ki gebelik şansı olmaz. Bu durum infertilite değil sterilite olarak adlandırılır.

Kısırlık sorunu olan bir bayanın psikolojisi nasıldır?

Kısırlık kadın ve erkeğin ortak sorunu olsada bebeği taşıyan ve doğuran kadın olduğundan psikolojik olarak daha etkilenir. Her ay adet gecikmesini umut ederken adet kanaması olması ile umutsuzluk, başarısızlık, yetersizlik  ve güvensizlik hissi yaşayabilirler. Erkek ve kadın yaşadığı stresle farklı mekanizmalarla baş etmeye çalışırlar. Kadınlar dışa yansıtırken, erkekler daha çok kendi içinde yaşarlar. İnfertilite tedavisinde kullanılan ilaçlar kadında bedensel değişiklikler de yaratabilir.

Özellikle tedavinin birçok kez tekrarlanması stres oranını ve suçluluk hissini artırmaktadır. Tedavinin maliyetli olması da ayrı bir stres kaynağıdır. Tedavi süresince eşler aralarında iyi iletişim kurmalı, birbirini suçlayıcı söylemlerden kaçınmalıdır. Yoga, pilates, yürüyüş gibi stres azaltıcı aktiviteler iyi hissettirir.

Durumlarına  uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinip, verilen kararlarda eşlerin hem fikir olması,    tedaviyi uygulayan doktorla iyi iletişim kurulması ve güven ortamı hem kadını hem erkeği rahatlatır.

Üzüntü, suçluluk değersizlik hissi sürekli ise ve içe kapanmaya neden oluyorsa, günlük aktivitelerden uzaklaşma varsa, unutkanlık, iştahda aşırı artma veya azalma varsa, uyku düzeni bozuldu ise profesyonel destek ihtiyacı vardır.

Kısırlık başarısızlık değildir, çocuk sahibi olunması da ilişkinin kurtarıcı değildir. İnfertil çiftlerin uyum içinde tedaviye başlamaları önemlidir.

Kısır olup olmadığını nasıl anlarsın?

Kısırlığın en önemli belirtisi gebelik olmamasıdır. Erkeklerde çoğu kez kısırlığın bir belirtisi olmaz. Ancak yukarıda sıralanan belirtiler olan erkekler sperm analizi yaptırarak üreme potansiyelini öğrenebilir. Kadınlarda ise daha çok adet düzensizliği, adet sancısı, polikistik over belirtileri kısrlığın habercisi olabilir. Endişe duyan kadınlar gebelik planı öncesi muayene ve hormon testleri ile üreme potansiyellerini öğrenebilirler.

Kısırlığın bitkisel tedavisi mümkün mü?

Bitkilerin tedavide kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Tıpda kullanılan pek çok ilaç bitkilerden elde edilmektedir. Bitkisel tedavi tüm kültürlerde vardır. Batıda tek bitki tercih edilirken Çin Tıbbı’nda karışımlar tercih edilir. Bitkiler ve bitkisel ürünlerin de riskleri vardır.  Çoğu bitkinin etkisi yeni fark edilmiş olup bilimsel çalışmalar yeterli düzeyde yapılmamıştır. Bitkilerin doğallığının korunamaması,   bileşimlerdeki biyolojik yapının güvenli olup olmadığını saptamak mümkün değildir. Bitkisel ürünler destekleyici tedavi olarak kullanılabilir.

*Erkek infertilitesinde

  •   Yalancı Karabiber
  •   Hint ginsengi ve Hint kuşkonmazı
  •   Demirdikeni
  •   Tarçın sarmaşığı
  •   Kakule
  •   Baladur ağacı
  •   Black müsli
  •   Ahududu
  •   Eşek hıyarı
  •   Pervane çiçeği
  •   Cezayir menekşesi
  •   Kavun ağacı
  •   Keçiboynuzu
  •   At kestanesi

*Kadın infertilitesinde

  •   Aloe vera bitkisi
  •   Tarçın
  •   Çemen otu
  •   Guggulu
  •   Üzerlik otu
  •   Hayıt tohumu ve meyvesi
  •   Comus meyvesi
  •   Geven kökü
  •   Kızıl yonca
  •   Aslanpençesi
  •   Nar özütü
  •   Yeşil çay özütü
  •   Kırmızı üzüm
  •   Keten tohumu

Kısırlığın vitaminlerle tedavisi mümkün mü?

Özellikle erkek kısırlığında vitamin takviyeleri etkilidir.

Erkek infertilitesi:Serbest oksijen radikalleri (ROS) erkek infertilitesinde rol oynadığından antioksidan tedavi sperm parametreleri ve sperm DNA hasar oranlarında ciddi oranda iyileşme sağlar. Bazı protein, mineral ve vitamin takviyelerini içeren ilaçlar erkek kısırlığında kullanılmaktadır.

  •   Arginin
  •   Çinko
  •   Selenyum
  •   Koenzim Q10 (ubiquinone)
  •   Karnitin ve L-karnitin
  •   Glutatyon
  •   Vit C
  •   Vit A
  •   Vit E

Kadın infertilitesi: Kadınlarda D vitamini eksikliği infertilite ile ilişkili bulunmuştur. Polikistik overli kadınlarda inositol (B 8 vitamini ) yumurtlamayı destekler. N asetil sisteinin polikistik over ve endometrioziste etkili olduğu bilinmektedir.

Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?

Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyerek gebelikten korur ve adetin düzenli olmasını sağlar. Hap bırakılınca yumurtlama tekrar olur. Doğum kontrol hapları kısırlık yapmaz. Çoğu kez polikistik over sendromu olan genç kadınlara adet düzenlemek yada akne, tüylenmeyi azaltmak amacı ile reçete edilir. Uzun süre doğum kontrol hapı kullanan polikistik over sendromu olan kadınlar hapı bıraktıktan sonra gebelik olmadığında hapları suçlarlar. Oysa ki gebeliğin olmaması doğum kontrol haplarından değil polikistik overden kaynaklanmaktadır.

Lazer epilasyon kısırlık yapar mı?

Lazer, ciltte bulunan kıl köklerine etkilidir, derinleri etkileyerek üreme organlarına zarar vermez. Lazer epilasyon kısırlık yapmaz.

Ertesi gün hapı kısırlık yapar mı?-

Ertesi gün hapı devamlı kullanılan bir ilaç değildir. Kalıcı kısırlık yapmaz. Sadece adetin erken yada geç olmasına neden olur.

Ağrı kesici kullanmak kısırlık yapar mı?

Özellikle sancılı adet gören genç kızlar ağrı kesicilerin kısırlık yapma ihtimaline inanarak ilaç kullanmak istemezler. Adet döneminde ağrı kesici kullanmak kısırlık yapmaz. Ancak devamlı ağrı kesici kullanmak, yumurtlama döneminde ağrı kesici kullanmak yumurtlamayı engelleyebilir.

Kısırlık tedavisinde ikiz olur mu?

Kısırlık tedavisinde birden fazla yumurta gelişirse ikiz, üçüz olma ihtimali artar. Tüp bebek tedavisinde embriyo 1 yada 2 adet konulur. Ancak ovulasyon indüksiyonu v /veya aşılamada follikül sayısı 4 ve fazla ise o ayki tedavi iptal edilmelidir. Üçüz ve üzeri çoğul gebeliklerde risk artar, gebeliğin ikize indirgenmesi teklif edilir

Kısırlık tedavisinde yaş sınırı var mı?

Kadın yaşı üreme sağlığında etkili olduğu için 35 yaş sonrasına bırakmadan tedavi planlanmalıdır. 40 yaş sonrası tüp bebekte başarı şansı çok azalır.

Kısır bir kadın adet olur mu?

Düzenli adet olmak yumurtlamanın %95 olasılıkla düzenli olduğunu gösterir. Kısırlık sadece yumurtlamaya bağlı değildir. Rahim, tüpler, rahim ağzı problemleri de kısırlığa neden olur. Kısır bir kadın düzenli adet görebilir.

Kısır bir kadın çocuk doğurabilir mi?

Kısır bir kadın gebe olursa artık kısır değildir. Gebeliği normal diğer gebeler gibidir, normal doğum yapabilir. Sezaryen tıbbi gereklilik varsa uygulanır.

Ankara’da infertilite tanı  ve tedavisi i için muayene, yumurta takibi, aşılama işlemini Ankara Çukurambar’da muayenehanemde yapıyorum. Tüp bebekte yumurta takibini muayenehanemde, yumurta toplama ve embriyo transferini  anlaşmalı olduğum tüp bebek merkezlerinde uyguluyorum. İlaçlı rahim filmini radyoloji ünitesi olan merkezlerde skopi altında özel plastik kanülümle genellikle anestezi ihtiyacı olmadan çekiyorum. Ankara’da kısırlık tedavisi ile ilgili bilgi almak, muayene ve tedavi olmak için 03122877079 u arayabilir, whatsappla yazabilirsiniz.