Bartholin bezi hastalıkları üreme çağında, genç kadınlarda %2 oranında oldukça sık görülen bir problemdir. Gözle görülemeyen ve vajina girişinde çift taraflı  bulunan bartholin bezleri, ince bir kanalla vajina girişine, kızlık zarının hemen önüne  açılır ve cinsel ilişkide vajinanın kayganlaşmasını sağlar. İşte bu kanal bazen salgılarla, bazen enfeksiyonla tıkanır ve şişer.

Vajina girişinde olan bu şişlik, bartholin bezi değil, tıkanan kanaldır. Ağrısız şişlikler bartholin kistidir. Ağrı, kızarıklık, şişlik üzerindeki ciltte ısı artışı varsa bartholin apsesidir. Klinik pratikte kadınlarda bartholin apsesi daha çok şikayete neden olduğundan, barholin apsesini daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Bartolin Bezi Nedir, Ne İşe Yarar?

Barholin bezi vajinanın girişinde gözle görülemeyen, elle hissedilemeyen bir çift bezdir. Vajina girişinde saat 4 ve 8 hizasında, vajinayı çevreleyen kasın hemen dışında bulunur. Bartholin bezini 17. yüzyılda Danimarka’lı anatomist Casper Bartholin tanımlamıştır.

Kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Görevi kadın cinsel istek duyduğunda salgılarıyla vajinada ıslaklık ve kayganlık sağlayarak penis girişini kolaylaştırmaktır.

Bartholin Kisti Nedir?

Bartholin bezi salgıları vajinaya bartholin bezi kanalları ile ulaşır. Bu kanallarda tıkanıklık olduğunda salgılar kanalda birikerek kiste neden olur. Kistler gözle görülen, elle hissedilen vajina girişinde şişliğe neden olur. Bartholin kistleri ağrısızdır.

Bartholin Kisti Nerede Olur ?

Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında sağda yada solda nadiren iki taraflı olur. Kistin büyüklüğü değişebilir. Genellikle tek taraflıdır. Nadiren iki taraflı olabilir.

bartholin kisti tedavisi

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çok küçük kistler belirti vermeyebilir, bazen muayene sırasında anlaşılır. Şikayetler kistin büyüklüğü ve enfeksiyon varlığı ile artar.

  • Vulva dış dudakta şişlik
  • Cinsel ilişkide ağrı
  • Şişliğin büyüklüğüne bağlı oturamama, bacakları kapatamama
  • Vulva bölgesinde hassasiyet, batma
  • Kist apseleşmişse yani bartholin apsesi olmuşsa ağrı, kızarıklık, ısı artışı, ateş, titreme, oturamama, yürüyememe

Bartholin Kisti Nasıl Teşhis Edilir ?

Bartholin kisti pelvik muayene ile teşhis edilir. Vulvada ağrısız şişlikler olarak görülür. Şişlik bezelye, ceviz, portakal büyüklüğü gibi farklı büyüklüklerde olabilir. Bartholin kist muayenesi bakirelerde yapılabilir, muayene kızlık zarına zarar vermez.

Barholin Kisti Neden olur?

Çoğu kez bir neden bulunamaz ancak bazı durumlar bartholin kanalında tıkanıklığa neden olur. Bunlar

  • Enfeksiyonlar
  • Vajinal doğumda epizyotomi açılması ile bartholin bezi kanalına yapılan kesiler, yada o bölgeye atılan dikişler
  • Vulvada travma
  • Doğuştan bartholin kanalının dar olması

Barholin Kisti Risk Faktörleri Nelerdir?

Hiç risk faktörü olmasa da bartholin kisti kendiliğinden, akışkan olmayan doğal salgıların kanalı tıkaması ile oluşabilir. Bazı durumlar bartholin kisti oluşumu için risk oluşturur.

  • Düşük sosyoekonomik düzey
  • Enfeksiyonlar
  • Anatomik olarak bartholin kanalının dar olması
  • Vajinal doğumda kesi ve dikiş uygulanması
  • Vulvada travma
  • Cinsel parner sayısının fazla olması

Bartholin Kistleri En Çok Kimlerde Görülür?

Bartholin kisti üreme çağındaki kadınlarda %2 olasılıkla görülür. Genellikle cinsel olarak aktif kadınlarda görülmesine rağmen bakirelerde de görülebilir. Cinsel partner sayısı fazla olan, vajinal doğum yapan kadınlarda daha sık görülür. Menopoz sonrası çok nadirdir. Menopoz sonrası bartholin kisti ve apsesi olan kadınlarda bartholin bezi kanseri riski artar.

Bartholin Apsesi Nedir?

Bartholin kisti enfekte olursa adı bartholin apsesidir. Bartholin apsesi çok ağrılı olup, üzerinde kızarıklık ve ısı artışı ile kendini gösterir. Bartholin apsesi oturma ve yürümeyi imkansız kılabilir. Ateş titreme gibi tüm vücudu etkileyen enfeksiyon belirtilerine neden olabilir.

Bartholin Apsesi Neden Olur?

Bartholin apsesinin zemininde bartholin kisti yatar. Bartholin kistinin tedavi edilmemiş olması bartholin apsesi için risk oluşturur. Bu nedenle bartholin kisti tanısı konulduğunda tedavi edilmesi önemlidir. Kistler ansızın enfekte olabilir, dayanılmayacak ağrılara neden olan apseye dönüşebilir. Enfeksiyon gonore, klamidya gibi cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalardan kaynaklandığı gibi, dışkıdan bulaşabilen E.coli yada normal cilt florasında bulunan stafilokok bakterisinden de kaynaklanabilir.

Apse bazen kendiliğinden açılıp akar, cerahatin akması ile kadında rahatlama olur. Kendiliğinden, tedavi edilmeden cerahatin akması yada iğne ile boşaltılması geçici rahatlık sağlar, apse nüksedebilir. Bu nedenle tedavinin cerrahi olarak yapılması önemlidir.

Bartholin Kistinden Korunma Yolları Nelerdir?

  • Genital bölgede önden arkaya temizlik
  • Hijyenik pedlerin sık değiştirilmesi
  • Adet döneminde peçete, pamuk gibi ürünlerin kullanılmaması
  • Güvenli cinsel yaşam, çok eşlilikten korunma
  • Cinsel ilişkide kondom kullanımı

Bartholin Apsesi Tedavisi Ankara

Vajina girişinde olan bu problemi nasıl tedavi ediyoruz? Küçük kistler eğer hastada sorun yaratmıyorsa kalabilir. Büyük kistler ve bartholin apsesinin tedavi edilmesi gerekir. Özellikle genç kadınlarda bartholin bezi korunarak cerrahi tedavi yapılır. Çünkü bezin salgıları cinsellik için gereklidir. Kist ve apsenin enjektörle boşaltılması, o an için rahatlama sağlar ancak etkili bir tedavi yöntemi değildir, nükseder.

Kist ve apse tedavisinde aynı cerrahi yöntemler uygulanır. Çok küçük kistlere ulaşmak zordur, genellikle çok küçük kistler şikayete de neden olmadığı için beklenebilir. Bartholin apsesinin acilen cerrahi tedavisi yapılmalıdır. Apsenin cerrahi tedavisi sonrası tedaviye antibiyotik eklenir. Bartholin kisti ve apse tedavisinde sadece ilaç kullanmanın yeri yoktur.

bartholin apsesi ankara

Cerrahi tedavide 4 yöntem uygulanmaktadır.

  • Gümüş nitrat tedavisi: Kist yada apse boşaltıldıktan sonra yarım santim gümüş nitrat kist yatağına  konulur. Gümüş nitrat kist yatağını yakar. Gümüş nitrat dışarı düşmemesi için dikiş atılır. 24-48 saat sonra gümüş nitrat büzüşmüş kese ile birlikte alınır. Gümüş nitrat yakıcıdır, mutlaka alınmalıdır. Gümüş nitrat akarsa genital bölgede yanık yapabilir. Lokal yada genel anestezi ile uygulanabilir. Muayenehane yada hastanede uygulanabilir.
  • Marsupializasyon: Kist yada apse içeriği boşaltıldıktan sonra kist duvarını cilde ağızlaştıracak şekilde dikiş atılır. Kist cilde ağızlaştırılarak nüks riski azaltılır. Dikişler kendiliğinden erir, almaya gerek yoktur. Nüks riski %10-15 dir. Lokal yada genel anestezi ile uygulanabilir. Muayenehane yada hastanede uygulanabilir.
  • Word katater: Uygulanması kolay bir yöntemdir. Ancak katater Amerikan üretimi olup pahalıdır. Kist yada apse içeriği boşaltıldıktan sonra kese içine kateterin balonu yerleştirilerek şişirilir. Balon 3- 4 hafta kadar kese içinde kalır, diğer uç vajinaya yada dışarıya bırakılır. 3-4 hafta sonra katater alınır. Uygulandıktan 1 hafta sonra cinsel ilişkiye izin verilse de, günlük pratiğimde katateri çekene dek ilişki önermiyorum. Nüks riski %5-10 dur. Dezavantajı pahalı olması, kataterin 3-4 hafta kadar kalması olup, hastayı rahatsız etme olasılığıdır. Bazen kendiliğinden düşebilir. 2-3 hafta geçmeden düşerse tekrar katater konulamaz, marsupializasyon yapılabilir. Lokal yada genel anestezi ile uygulanabilir. Muayenehane yada hastanede uygulanabilir.
  • Bartholin bezinin tamamen alınması: Menopozda ve tekrarlayan bartholin bezi kistlerinde yada tekrarlayan apselerde bartholin bezi ameliyatla tamamen çıkarılır. Ameliyat hastane şartlarında yapılır. Menopozda bartholin kisti ve apselerinin zemininde kanser ihtimali olduğu için bez tamamen çıkarılmalıdır. Genç kadınlarda bez tamamen çıkarıldığı için salgısı da olmayacaktır. Ancak diğer taraftaki bartholin bezi salgısı genellikle yeterli olur.

Bartholin bezi kisti ve apsesinin karbondioksit lazer ablasyon ve alkolle yakma tedavileri olsa da günlük pratikte uygulanan tedavi yöntemleri değildir.

*Maalesef  hala kist ve apse içeriğinin enjektörle çekip boşaltılma işleminin yaygın olarak uygulandığını görüyoruz. Bu uygulama geçici bir rahatlık sağlar ancak iğne deliği kendiliğinden kapanarak sıvı ve cerahat tekrar birikir. Bu uygulama tedavi yöntemlerinden biri değildir. Bartholin kisti ve apsesinin sıkılarak patlatılması da doğru değildir.

*Ameliyat sonrası bölgede bir süre daha şişlik, ödem olabilir. Doku iyileşmesi zaman gerektirir.

***Muayenehanemde bartholin kisti ve apsesi gümüş nitrat tedavisi,  marsupializasyon cerrahisi ve word katater uygulaması yapmaktayım. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 03122877079 u arayabilir, aynı numaradan whatsappla yazışarak bize ulaşabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrası doktorun önerilerine uymak iyileşmek ve nükslerin olmaması için önemlidir.

  • Ameliyat sonrası o bölgenin kuru ve temiz tutulması önemlidir. Adetli iken ameliyat yapılmamalıdır.
  • Ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir. Banyo yada tuvalet sonrası bölge sürterek değil, dokunuşlarla kurulanmalıdır.
  • Reçete edilen antibiyotikler düzenli ve bitene kadar kullanılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra en az 15-20 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Ameliyattan sonra en az 15-20 gün bölgenin kuru kalması için sauna, küvet, havuz, denize girilmemelidir.
  • Ameliyat sonrası kontrol muayene ihmal edilmemelidir.

Ameliyat Riskleri Nelerdir?

Her girişimde olduğu gibi bartholin bezi kist ameliyatlarında da bazı riskler vardır.

  • Ameliyat bölgesinde enfeksiyon
  • Ameliyat bölgesinde kanama. Kanama riski en çok bartholin bezinin tamamen çıkarıldığı vakalarda vardır. Bartholin bezinin bulunduğu bölge damarlanma açısından çok zengindir.
  • Ameliyat sonrası nüks: Bartholin bezinin tamamen çıkarıldığı vakalar dışında tüm yöntemlerde nüksetme riski vardır. Nüksün olmaması için ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken kurallar uygulanmalıdır. Bartholin kanalı dar olanlarda, cerrahi uygulama doğru yapılmayanlarda nüks oranları artar.

En İyi Tedavi Yöntemi hangisidir?

En iyi tedavi yöntemi marsupializasyon, gümüş nitrat uygulaması yada word katater takılmasıdır. Tekrarlayan vakalarda ve kanser şüphesi olgularında bartholin bezi tamamen çıkarılmalıdır.

Hamilelikte Bartholin Kisti Hamilelikte Bartholin Apsesi

Bartholin bezi hastalıkları genç kadınlarda görüldüğü için gebelikte de sık rastlanmaktadır. Bartholin bezi kisti gebelikte bebeğe zarar vermez ancak bartholin kisti apseleşmişse acilen tedavi edilmelidir. Gebelikte vücüdun herhangi bir yerinde enfeksiyon olması erken doğum riskini artırır. Bartholin bezi kisti ve apsesi tedavisi gebe olanlarda gebe olmayanlarla aynıdır ama marsupializasyon yöntemi ilaç içermediğinden tercih edilir. Antibiyotik seçiminde ilacın bebeğe zarar vermeyen ilaç olmasına dikkat edilir.

Bartholin Bezi Kisti ve Bartholin Bezi Apsesi İle İlgili Sorular

Bartholin kisti kendi kendine geçer mi?

Bartholin kisti kanaldaki tıkanıklık kendiliğinden açılırsa kendiliğinden geçebilir. Tedavi edilmeyen kistler büyüyebilir, kendiliğinden patlayabilir,  apseleşebilir.

Bartholin kisti varken ilişkiye girilir mi?

Bartholin kisti ilişkiyi engellemiyor yada ilişkide ağrı olmuyorsa cinsel ilişkiye girilebilir.

Bartholin kisti nasıl patlar?

Kist büyükse , cinsel ilişki sırasında kendiğinden yırtılıp kist içeriği dışarı akar. Ancak bu yırtılan yer kendiliğinden kapanıp kistin nüksetmesi olasılığı artar.

Bartholin kisti bakirelerde görülür mü?

Evet bartholin kisti ve bartholin apsesi bakirelerde görülebilir. Kist ve apsenin nedeni cinsel birleşme değildir.

Bartholin kist ameliyatı kızlık zarına zarar verir mi?

Hayır zarar vermez. Cerrahi kesi kızlık zarının daha ön bölümüne yapılır. Bartholin kist muayenesi ve ameliyatı kızlık zarına zarar vermez. Bakireler gönül rahatlığı ile muayene ve ameliyat olabilirler.

Bartholin kistleri en çok kimlerde görülür?

Genellikle genç ve cinsel hayatı olan kadınlarda görülmekle beraber cinsel hayatı olmayan kadınlarda ve menopoz çağında da görülebilir. Menopoz sonrası kadınlarda bartholin kisti olduğunda mutlaka kanser açısından biopsi alınmalıdır.

Bartholin kisti cinsel yolla bulaşan hastalığı gösterir mi?

Bartholin bezi kisti ve apsesi cinsel yolla bulaşan gonore, klamidya gibi enfeksiyonlardan olabilidiği gibi, cilt florasında bulunan stafilokoklardan , dışkıda olan E.coliden de kaynaklanabilir. Cinsel ilişkisi olmayan bakire kadınlarda da görülebilen bu hastalık cinsel yolla bulaşan hastalık grubunda sayılmaz. Kist  ve apse içeriğinden kültür almak önerilmez . Kültür alınsa da çoğu kez üreme sağlanamaz. Bu nedenle antibiyotik tedavisi kültür sonucuna göre planlanmaz, direkt reçete edilir.

Bartholin kisti ve apsesinde hangi antibiyotikler kullanılır?

Bartholin kisti enfekte olmuş yani apseleşmişse antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotik seçiminde olası mikroorganizmalar  göz önüne alınarak doksisiklin, azitromisin, kinolonlar, penisilinler, sefolosporinler tek yada kombine olarak reçete edilir. Muayenede mantar mevcutta tedaviye antifungal ajanlar eklenir. Gebelerde penisilin yada sefalosporin grubu kullanılmalıdır.

Bartholin kisti ve apsesinde fitil kullanılır mı?

Tedavide fitil kullanımı yoktur. Ağızdan kullanılan ilaçlar tercih edilir.

Bartholin kisti ve apsesinde krem kullanılır mı?

Kullanılmaz, kremlerin tedavide yeri yoktur.

Bitkisel tedavi mümkün mü?

Tedavi cerrahi ve ek olarak antibiyotik kullanımı ile mümkündür. Ağrı kesiciler ağrıyı ve inflamasyonu azaltmak için ek olarak kullanılır. Bartholin bezi kisti ve apsesi tedavisinde bitkisel tedavinin yeri yoktur, gereksiz zaman kaybına neden olur.

Sülük tedavisi etkili mi?

Sülük tedavisinin bilimsel anlamda bartholin bezi hastalıklarında yeri yoktur.

Bartholin kisti tedavi edilmezse ne olur ?

Kist tedavi edilmezse büyüyebilir ve apseleşebilir. Büyük kistler ve apseler daha çok ağrıya ve bölgede deformasyona neden olabilir. Nadiren kanaldaki tıkanıklık kendiliğinden açılarak yada kist patlayalarak küçülür. Patlayarak küçülen kistler genellikle tekrar oluşur ve büyür. Tanı konulan belli büyüklükteki kistler cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Bartholin kisti kısırlık yapar mı?

Bartholin kisti kısırlık yapmaz. Sadece cinsel ilişkide sorun yaratabilir.

Hamilelikte bartholin kisti bebeğe zarar verir mi?

Kist bebeğe zarar vermez. Büyük kistler doğumu zorlaştırabilir. Doğumda vajinanın sağ tarafına kesi yani sağ mediolateral epizyotomi sık uygulandığından sağda olan, büyük olan kistler doğum öncesi cerrahi olarak açılmalıdır. Hamilelikte bartholin apsesi acilen cerrahi olarak açılmalı, bebeğe zararı olmayan antibyotikler kullanılmalıdır.

Bartholin kisti kansere neden olur mu?

Vücutta bulunan tüm doku ve organlarda kanser olabilir. Bartholin bezinde de kanser olabilir. Bartholin bezi kanseri genç kadınlarda görülmez bu nedenle menopoz öncesi dönemde bartholin kist ve apsesi olan kadınlarda biopsi yapılmaz.  Menopoz sonrası bartholin bezi hastalıklarında kanser akla gelmeli, biopsi yapılmalıdır. Menopoz sonrası ileri yaş kadınlarda ameliyatla bezin tamamı çıkarılmalıdır.

Evde bartholin kisti patlatma veya evde tedavi mümkün mü ?

Bartholin kistini yada apsesini patlamanın tedavide yeri yoktur. Tedavisi cerrahi olan bu hastalığın evde tedavisi mümkün değildir. Bartholin apsesi çok ağrılıdır. Herhangi bir nedenle doktora gelme şansı yoksa sıcak oturma banyoları ve antibiyotik tedavisi ile apse kendiliğinden akar ve evde geçici bir rahatlama sağlanır. Kendiliğinden patlayarak akan kist ve apsenin tekrarlama riski yüksektir.

Bartholin kisti ameliyatı kaç günde iyileşir?

Kist  ameliyatlarından hemen sonra normal hayata devam edilir. Sadece o bölgedeki dikişler rahatsız edebilir. Ameliyattan sonra en az 15-20 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, bu süre boyunca bölge temiz  ve kuru tutulmalıdır.

Bartholin kisti ameliyatı sonrası havuza ya da denize girilebilir mi?

Bölgenin kuru ve temiz tutulması için ameliyattan sonra 15-20 gün küvet, havuz, denize girilmemelidir. Islaklık o bölgede enfeksiyon riskini artırır.

Bartholin kisti ameliyat sonrası tekrarlar mı?

Tekrarlama olasılığı ameliyat hiyi yapılsa da %10-15 dir. Bartholin kanallarının doğuştan dar olması, kist yada apsenin kendiliğinden boşalması, ameliyat sonrası kurallara dikkat etmeme tekrarlama riskini artırır. Bartholin bezi tamamen çıkarıldıysa salgı olmayacağı için tekrarlama mümkün değildir.

Bartholin apsesi olduğumu nasıl anlarım ?

Bartholin kistiniz ağrılı hale geldi ise, o bölgede kızarıklık ısı artışı varsa büyük ihtimalle bartholin apsesi vardır. En kısa sürede muayene olmanız ve tedavinizin planlanması gerekir.

Bartholin apsesi ağrı yapar mı?

Bartholin apsesi çok ağrılıdır, ağrı kesicilere cevap vermez. Ağrıyı dindirmenin yolu apsenin cerrahi olarak boşaltılmasıdır.

Bartholin apsesi patlar mı?

Evet kendiliğinden patlayabilir. Bartholin apsesi patlarsa içinden cerahat akar, bir rahatlama hissedilir. Kendiliğinden patlayan apsenin cerrahi tedavisi olamaz, çünkü apse kesesine ulaşılamaz. Kendiliğinden aksa da antibiyotik kullanımı için doktora başvurmalıdır. Patlayan bartholin apsesinin cerrahi tedavisi apse tekrar oluşursa uygulanabilir.

Kız çocuklarında bartholin apsesi olur mu?

Bartholin bezi hastalıkları genellikle ergenlikten sonra olur. Kız çocuklarında olması çok çok nadirdir.

Ankara Çukurambar semtinde olan muayenehanemde bartholin kisti ve apsesi gümüş nitrat tedavisi,  marsupializasyon cerrahisi ve word katater uygulaması yapmaktayım. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 03122877079 u arayabilir, aynı numaradan whatsappla yazışarak bize ulaşabilirsiniz.