2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları raporuna göre ülkemizde kürtaj yaptıran gebe kadınların oranı % 6 olarak açıklanmış olsada gerçekleri yansıtmamaktadır. Kadınlar veya çiftler gizli kalmasını tercih ettikleri için çoğu kez özel muayenehanelerde kürtaj işlemi yaptırıyor ve işlem istatistiklere yansımamaktadır.
Net bilemesek de kürtaj olan gebe kadınların oranı % 6 nın çok çok üzerindedir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre dünyada güvenli olmayan koşullarda kürtaj nedeniyle 8 dakikada 1 kadın ölmektedir. Ülkemizde kürtajın yasal hale gelmesi, kadının güvenli ve sağlıklı olarak gebeliği sonlandırması sayesinde kadın sağlığı ve kadın hayatının korunmasına önemli bir katkı sağlamıştır. Ülkemizde 1983 yılında gebeliğin 10 haftasına kadar kürtaj yasal olmuştur.
Kürtaj işlemi isteyerek düşük, gebelik sonlandırma, rahim tahliyesi, çocuk aldırma, vakum kürtaj gibi pek çok şekilde ifade edilir. Kürtaj olmaya karar vermek kadın ve/veya eşi için hiç kolay değildir. Kürtaj uygun haftalarda, steril şartlarda ve güvenli ellerde yapıldığında riski çok az olan bir işlemdir. İşlemle ilgili tüm sorulara yönelik yazdığım yazımı okuyup bilgi alabilir, 03122877079 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Kürtaj Nedir? Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılır?
Kürtaj istenmeyen gebeliklerin yada istenen ama sağlıksız gebeliklerin sonlandırılması işlemidir.Her iki durum hem gebeyi hem partnerini-eşini duygusal anlamda etkiler.Kadın bu süreci fiziksel olarak da hissettiği için eş ve doktorunun yaklaşımı çok önemlidir.Kürtaj öncesi kadınlar genellikle ‘tekrar anne olabilir miyim?’ kaygısı yaşarlar.Bu kaygının giderilmesi, işlemin titizlikle yapılması önemlidir.Kadınla veya çiftle ayrıntılı konuşmak, titizlikle işlemi gerçekleştirmek, işlem sonrası bilgilendirme ve kontrol muayenesini yapmak kaygıyı ve riski azaltır.
Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, istenen ancak sağlıkla büyümeyen yada ölen bebeklerin rahimden alınması gibi gebelikle ilgili bir işlem olmakla beraber, polip, rahim duvarı kalınlaşması, ara kanamalar, ipi görülemeyen rahim içi araçların çıkarılması gibi gebelik harici durumlarda da yapılır.
Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?
Kürtaj kazımak anlamına gelir ama günümüzde kazıma yöntemi pek uygulanmamaktadır.
- Karmen kanülü ile aspirasyon yöntemi:Vakum kürtaj olarak bilinir.Karmen kanülü adı verilen plastik kanüller rahim içine yerleştirilerek basınç oluşturan büyük enjektörlerle rahim içindeki materyal aspire edilir.Bu yöntem aslında menstrüel regülasyon yöntemidir ama halk arasında enjektörlerin oluşturduğu negatif basınç nedeni ile vakum kürtaj olarak bilinir.Muayenehanemizde vakum aspirasyon yöntemi uygulanmaktadır. Ankara’da kürtaj işlemi muayenehanemizde steril, tek kullanımlık karmen kanüller kullanılarak vakum aspirasyon yöntemi ile sağlıklı ve steril şekilde yapılır.
- Dilatasyon küretaj:Rahim ağzının metal bujilerle genişletilerek, küret adı verilen metal kazıyıcılar ile rahim tahliyesidir.Gebelik sonlandırmak için değil, daha çok rahim iç duvarından biopsi, polip almak için kullanılır.D&C olarak bilinir.
- Vakum aspirasyon ile kürtaj:Elektrikli vakum cihazının ucuna takılan plastik yada metal kanüllerle gebelik sonlandırma işlemidir.Sık kullanılan bir yöntem değildir, daha çok rahim boyutunu büyüten mol hidatiform(üzüm gebeliği) adı verilen sağlıksız bir gebelik durumunu sonlandırmak için hastane şartlarında uygulanır
- Kürtaj yöntemleri içinde sayılmasa da gebelik sonlandırılması için ilaçlar, ameliyat, rahim içine solüsyon verilerek düşük yaptırma gibi yöntemler de kullanılabilir.
Vakumlu Kürtaj Nedir?
Vakumlu kürtaj, pistonu çekilip tespit edilen ve negatif basınç oluşturan plastik bir enjektöre(karmen enjektörü) rahim içine yerleştirilen plastik kanül(karmen kanülü) takılarak rahim içindeki materyalin aspirasyonu işlemidir.Bu işleme mensrüel regülasyon(MR) da denilir.Vakumlu kürtajda kullanılan kanüller gebelik haftalarına göre farklı boyda olup tek kullanımlıktır.
Ankara’da kürtaj muayenehanemizde son sistem olan vakumlu aspirasyon yöntemi ile hijyenik olarak tek kullanımlık steril kanüllerle yapılmaktadır.
En İyi Kürtaj Yöntemi Hangisidir?
En iyi yöntem gebelik haftası, hastanın muayene bulgularına göre işlemin en sağlıklı yapıldığı yöntemdir.En az travmatik yöntem, uygulama mümkünse vakum aspirasyon yöntemidir.
Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler Nelerdir?
- Kürtaj öncesi, hasta ve doktoru işbirliği içinde olmalı, işlemin gerekliliği, işlemin şekli, nasıl yapılacağı, işlem sonrası neler yaşanacağı karşılıklı konuşulmuş olmalıdır.
- Hazırlık aşamasının en önemli aşaması muayenedir.İstenmeyen gebeliklerde gebelik haftası yasal sınırda olmalıdır.Muayene ile gebliğin rahim içinde olduğu görülmelidir.Dış gebelik dururmu pek çok risk oluşturur.
- Kürtaj işlemi hemen muayene sonrası yapılacaksa ve sedasyon anestezisi uygulanacaksa hasta işlemden önceki 6 saat aç olmalıdır.
- Nüfus cüzdanı yanında olmalıdır.
- Öncesinde ılık bir duş rahat hissettirir.
- İç çamaşırı pamuklu ve pet koymaya uygun olmalıdır, işlem sonrası adet gibi kanama olabilir.
- Etek yada bol pantolon veya rahat bir eşofman giyilmelidir.Dar pantolonlar ve taytlar, özellikle sedasyon anestezi alanlarda giyinmeyi zorlaştırır.
Kürtajın Aşamaları Nelerdir?
Kürtaj için başvuran hasta ile öncesinde ayrıntılı bir görüşme ve bilgilendirme yapılır.Kişinin sağlık ve hastalık durumuna ait bilgiler, ilaç alerjisi, kan grubu sorgulanır.İşlemin aşamaları hakkında bilgi verilir.İşlemin olası riskleri hakkında bilgi verilerek onam alınır.Gebelik haftası işlemi güvenli yapılamayacağı kadar küçükse yada tereddüt varsa birkaç gün süre tanınmalıdır.İşlem sonrası neler yaşayacağı konusunda da bilgilendirdikten sonra muayeneye geçilir.Kürtaj işleminden önce mutlaka ultrason ile muayene yapılır.Ultrason ile gebelik haftası, rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Muayene tamamlandıktan sonra hasta jinekolojik masaya alınır ve hazırlanır. Sezaryenla doğum yapan yada ilk gebeliği olan kadınlarda sedasyon anestezisi tercih edilir.Sedasyon yani tamamen uyutma işlemi anestezi uzmanı tarafından damardan verilen ilaçla sağlanır.Sedasyonda kadın uyur ve hiç bir şey hissetmez.Spekulum adı verilen alet vajinaya yerleştirilerek vajina antiseptik solüsyonla temizlenir.Rahim ağzından gebelik haftasına uygun plastik karmen kanül rahim içine yerleştirilerek vakum aspirasyon uygulanır.Rahim ağzından plastik kanüller geçemezse metal bujilerle rahim ağzı genişletilebilir.İşlem sonrası ultrasonla işlemin başarılı olup olmadığı kontrol edilir.
Kürtaj İşlemi Sonrası Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıdır?
- 38 derece üzerinde ateş
- Ağrı kesici alınmasına rağmen yoğun kasık ağrısı
- Kürtaj sonrası adetten daha fazla olan kanama
- Kötü kokulu akıntı
- Kürtajdan 30-40 gün sonra adet kanaması olmazsa doktora başvurulmalıdır.
Kürtajda Anestezi Yöntemleri Nelerdir?
- Lokal anestezi:Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı rahim ağzına anestezik ilaç uygulayarak lokal anestezi yapar.Lokal anestezi rahim ağzından kanüllerin geçişinde olan ağrıyı azaldır.Ancak rahim içinde uygulanan aspirasyon biraz hissedilir.Normal doğum yapan kadınlar ve ağrı eşiği yüksek kadınlar lokal anestezi ile kürtaj yaptırabilir.
- Sedasyon anestezisi:Sedasyon anestezisi anestezi uzmanı tarafından damardan ilaç verilerek uygulanır.Hasta tamamen uyur.Uyku halinde olan hasta dokunmaları hissetmediği gibi ağrı da hissetmez.Özellikle sezaryenle doğum yapan kadınlar yada hiç doğum yapmayan kadınların uyuyarak kürtaj olması daha konforludur.Hasta ağrı duymadığı için cerrah da daha rahat çalışır.
Vakumlu Kürtaj Tekniğini Diğerlerinden Ayıran Nedir?
- Vakumlu kürtaj tekniğinde plastik kanüllerin rahim ağzından geçişi daha kolay ve daha ağrısızdır.
- Kanüller tek kullanımlık olduğu için enfeksiyon riski çok azdır.
- Vakumla negatif basınç rahim içine uygulandığı için içerde parça kalma riski daha az olur.
- Vakumla kürtaj tekniğinde rahim duvarı kazınmadığı için yapışıklık riski yok denecek kadar azdır.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Kürtaj sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
- Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif kan grubuna sahipse ve gebelik 7 haftadan büyükse kürtaj sonrası (72 saat içinde) kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
- İşlem sonrası 7-10 gün kanama olabilir.Kanama adet kanaması gibi yada daha azdır.Bazen birkaç gün kanama olmayıp sonrasında kanama gerçekleşebilir.Bazen de kanama lekelenme şeklinde olabilir.
- Kanamalarda pet kullanılmalı, 2-4 saatte bir değiştirilmelidir.Tampon kullanılmamalıdır.
- Kürtaj sonrası bulantı, kusma olabilir, geçicidir.Sonrasında özel bir diyet yoktur.Ancak bulantı, kusma ihtimaline karşı hafif gıdalar tercih edilir.
- Banyo kanama bitene dek duş şeklinde yapılmalı, bir hafta yada kanama bitene dek cinsel ilişki kurulmamalıdır.
- Kürtajdan 7-10 gün sonra mutlaka kontrole gidilmelidir. Kürtajdan sonra hemen gebelik testi negatifleşmez.Zaman içinde negatifleşecektir, bu süre gebelik haftasına göre değişir.
- Kürtaj yapılan gün adet gibi kabul edilir.İşlemden 25 yada 40 gün sonra adet olmalıdır.
Kürtaj Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Kürtajla ilgili en çok merak edilenlerden biri de kürtaj ücretidir.Her yılın ocak ayında Türk Tabipler Birliği şehirlere göre doktorların verdiği hizmetlerin değerini belirler.Ankara’da kürtaj ne kadar? sorusu buna göre cevaplanır.Genellikle doktorlar muayene ücretinin 3-4 katını talep ederler.Şehirlere göre muayene ücretleri değiştiği için Ankara’da kürtaj fiyatı da diğer şehirlerden farklıdır.Gebelik haftası arttıkça kürtaj fiyatı da artar.Sedasyon anestezisi yapılacaksa ücrete anestezi doktoru ücreti de eklenir. Dr.Güzin Başcı 2022Ankara’da vakumla kürtaj fiyatını öğrenmek için 0312 2877079 numarayı arayabilir, whastapptan yazabilirsiniz.
Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kürtaj işlemi hasta muayene masasına alındıktan sonra genellikle 5-10 dakika sürer.Ancak ön görüşme, muayene, işlem sonrası dinlenmeyi de eklediğimizde 1 saat muayenehanede geçebilir.
Gebelik Sonlandırma Haricindeki Diğer Kürtaj Nedenleri?
Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması yanında, istenen ama sağlıkla devam etmeyen ölü gebelik, boş kese, mol gebeliğin sonlandırılmasında da kullanılır.
Rahim iç tabakası biyopsisi, rahim poliplerinin alınması, rahim kalınlaşması, rahim içi araç çıkarılması gebelik sonlandırma haricinde kürtaj gerektiren jinekolojik durumlardır.
Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılmaz?
- *Kürtaj yapılabilmesi için gebelik kesesinin ultrasonda görülmesi gerekir.Gebelik görülmüyorsa kürtaj yapılmaz.
- *Gebelik 10 hafta üzerinde ise kürtaj yapılmaz.
- *Kürtaj için yasal prosedürler uygun değilse kürtaj yapılmaz.
Kürtaj İçin Doktor Seçerken Neye Dikkat Etmeli?
Kürtaj işlemi için steriliteye, önem veren, hijyenik ortam sağlayan, hasta mahremiyetine önem veren, sizi yargılamayan, sizi bilgilendiren, kontrole çağıran, rahat ulaşacağınız, deneyimli bir doktor seçmeniz sağlığınız için önemlidir.Ankara’da kürtaj, sağlıklı bir kürtaj için 0312 2877079 numaralı telefondan arayarak veya whatsappdan yazarak ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Dünyada her yıl güvenli olmayan kürtajın yada düşüğün yol açtığı sorunlardan yaklaşık 47000 kadın ölmektedir.2012 verilerine göre dünyada 68 ülkede kürtaj yasaktır ve düşüğe bağlı ölümlerin en sık görüldüğü ülkeler kürtajın yasak olduğu ülkelerdir.Modern gebelikten korunma yöntemlerinin yaygınlaştırılması, istenmeyen gebeliklerin ve kürtajın önlenmesinde önemli bir katkı sağlamıştır.Ancak korunma yöntemi kullanan kadınlarda da gebelik olabilir.Güvenli kürtaj hizmetine ulaşmak kadın için haktır.Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde kürtaj hizmeti sağlıklı bir şekilde verilmektedir.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
- Kanama:Özellikle gebelik haftası büyük olması, çoğul gebelikler, rahimde myom olması, gebede bazı kan hastalıkları, kan sulandırıcı aspirin ve benzeri ilaçlar kanama riskini artırır.
- Enfeksiyon:Kürtaj tamamen steril ortamda, steril aletlerle yapılmalıdır.Vajinal enfeksiyonu olan kadınlarda enfeksiyon riski artar.Reçete edilen antibiyotikler kullanılmalı, işlem sonrası 1 hafta ayakta duş şeklinde banyo yapılmalı, 1 hafta cinsel ilişki kurmamalıdır.
- İçerde parça kalması:İşlem sonrası ultrasonla kontrol edilse de parça kalma olasılığı vardır.1 hafta sonra mutlaka kontrole gidilmelidir.Gebede anatomik farklılıklar (uterin septum gibi ) gebelik materyalinin tamamen alınmasını zorlaştırabilir.
- Kürtajın yapılamaması ve gebeliğin devam etmesi:Çok küçük gebeliklerde olabilir.Bu nedenle gebelik kesesi 10 mm i geçtiğinde ve 5 hafta sonrası işlemin yapılması önerilir.1 hafta sonra kontrol yapılmalıdır.gebelik devam ediyorsa tekrar kürtaj yapılır.Tecrübeli doktorlar tarafından uygun haftalarda yapılan kürtajlarda bu risk olmaz.
- Rahim ağzı ve rahim yaralanması:Uygun haftalarda yapılması bu riski azaltır.
- Rahim iç tabakasında yapışıklık:Vakum yöntemi ile steril şartlarda yapılan uygulamalar riski çok azaltır.Yapışıklık daha çok küret kullanılan, enfeksiyon geçiren kadınlarda oluşur.
***Bu risklerin yaşanmaması için uygun haftada, steril şartlarda, uygun teknikle, tecrübeli doktorlar tarafından işlemin yapılması önemlidir.Risk değerlendirmesi için kürtajdan 7-10 gün sonra kontrol çok önemlidir.Küçük gebelik kürtajlarında risk yok denecek kadar azdır.Gebelik haftası arttıkça risk artar.Bu nedenle erken karar vermek önemlidir.
Gebelik Nedir ? Hangi Yöntemlerle Öğrenilir?
Gebelik, kadın yumurtasının erkek spermi ile döllenmesi sonucu oluşan embriyonun, kadın rahmine yerleşmesi ile başlayan süreçtir.Cinsel birliktelikte gebelikten korunma yöntemi uygulanmıyorsa gebelik ihtimali artar.Gebelik süreci haftalarla ifade edilir.Gebeliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir.
Gebelik idrarda gebelik testi, kanda gebelik testi ve ultrason muayenesi ile öğrenilir.İdrarda ve kanda gebelik testi cinsel ilişkiden 12 gün sonra sonuç verir.Gebelik kesesi ultrasonda beklenen adetten 7 gün süre geçtikten sonra görülür
Kürtajla ilgili sıkça sorulan sorular
Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?
Düşük sonrası ultrason muayenesinde rahim içinde parça görülüyorsa kürtaj gerekebilir.Görülen parça az ise kendiliğinden düşebilir.Düşük sonrası yoğun bir kanama, ağrı yoksa ve ultrasonda kalan parça az ise kendiliğinden düşme ihtimali için 7 gün zaman verilerek beklenir.Kontrol ultrasonda hala parça görülüyor ise düşük sonrası kürtaj yapılmalıdır.Karar vermek için muayene esastır.
Hasta Gizliliği Nasıl sağlanıyor? Kayıtlara Geçecek mi?
Yasal tahliye ve dosyaya kaydedilen bilgiler (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01/08/1998, 23420) tamamıyla gizli tutulur.Başka şahıslara bilgi verilmesi mümkün değildir.Muayenehanemizde hasta bilgileri bilgisayara kayıt yapılmamakta, kağıt dosya tutulmaktadır.Muayenehanemizde hasta bilgileri ve yapılan işlemlerle ilgili bilgiler SGK sistemine yazılmaz, kayıtlara geçmez.
Kaç Haftalık Düşüklerde Kürtaj Gerekmez?
Gebelik haftası büyüdükçe düşük sonrası kürtaj gerekliliği artar.Garanti olmamakla bereber 5 haftaya kadar olan düşükler kendiliğinden kürtaja gereksinim olmadan gerçekleşebilir.Düşük sonrası kürtaj gerekip gerekmediği ultrason muayenesi ile belirlenir.
Kürtaj Sonrası Kanama ve Ağrı Olur mu?
Kürtaj yapıldığı gün adet günü olarak kabul edilir.İşlem sonrası 7- 10 gün kanama olabilir.Kanama adet kanaması gibi yada daha azdır.Bazen birkaç gün kanama olmayıp sonrasında kanama gerçekleşebilir.Bazen de kanama lekelenme şeklinde olabilir.Adetten fazla kanama olmamalıdır.Kanamalarda pet kullanılmalı, 2-4 saatte bir değiştirilmelidir.Tampon kullanılmamalıdır.
Kürtaj adet gibi kabul edildiği için ağrı da kişinin adet döngü özelliklerine göre değişir.Adeti sancılı olan kadınlar adet sancısı gibi ağrı hissedebilir.Ağızdan ağrı kesici kullanılabilir.Çoğu kadın işlem sonrası ağrı hissetmez.
Kürtaj Sonrası Hemen Eve Gidebilir miyim?
Kürtaj işlemi adet döngüsü gibidir.Adet görünce nasıl oluyorsanız kürtaj sonrası da öyle olursunuz.Kürtaj sonrası sedasyon anestezisi uygulandı ise biraz sersemlik ve uyku hali olur.Bu durum 20-30 dakikada tamamen geçer, eve gidebilir, normal hayat döngüsüne devam edersiniz.
Hangi Doktor veya Branş Kürtaj İşlemini yapar?
Kürtaj işlemi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır.Kürtajda sedasyon anestezi uygulanması anestezi uzmanı tarafından yapılır.
Ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan eğitim merkezlerinde kurs görerek yeterlilik, belgesi almış pratisyen hekimler, kadın hastalıkları ve doğum uzmanının denetim ve gözetiminde menstrüel regülasyon yöntemiyle kürtaj yapabilirler.Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları mesleklerini uyguladıkları yerlerde, pratisyen hekimler menstrüel regülasyon yöntemiyle resmi tedavi kurumlarında yaparlar.
Kürtaj En Erken Hangi Gebelik Haftasında Yapılır?
Kadınlar adetine 5-7 gün kala idrarda gebelik testi yaparak gebe olduğunu öğrenebilir.Peki hemen kürtaj yapılabilir mi?Hayır yapılamaz.Kürtaj yapılabilmesi için gebelik kesesi rahimde ultrasonla görülebilmelidir.Ultrasonda gebelik, gebelik kesesi 2-4 mm iken yani gebelik 4 hafta olduğunda yada kanda gebelik testi 2000 mU/L i geçtiğinde görülür.Ancak kesenin kanülle aspire edilebilmesi için en az 10 mm olması yani beklenen adetin en az 7 gün geçmesi, yani gebeliğin en az 5 hafta olması gerekir.
5 hafta öncesi kürtaj yapılmak istendiğinde, rahim ağzı tam yumuşak olmadığından kanüller rahime yerleştirilemeyebilir, keseyi aspire etmek mümkün olmayıp gebelik devam edebilir.Kürtajın başarılı olması için gebelik haftası 5 haftayı geçmelidir.
Kürtaj En Geç Hangi Gebelik Haftasında Yapılır?
Ülkemizde 10 haftaya kadar kürtaj yasaldır, en geç 10 haftada yapılır.10 hafta üzerinde kürtaj yapmak ve yaptırmak suçtur.10 haftayı beklemeden kürtaj yapılması kürtaja bağlı riskleri azaltır.
Yasal Olarak Kaçıncı Haftaya Kadar Kürtaj Yapılabilir?
Ülkemizde yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilir.Hafta hesabı cinsel ilişki tarihine göre değil son adet tarihine göre hesaplanırEn geç 10 hafta yasal sınır olmakla beraber 10 hafta oldukça ileri bir haftadır. 10 haftalık tahliyelerde işlemle ilgili komplikasyon görülme riski artar.
İdeal Kürtaj Yapma Zamanı Hangi Haftalardır?
İdeal kürtaj yapma zamanı 5-8 hafta arasıdır.Daha küçük olursa keseye ulaşmak ve gebeliği sonlandırmak zorlaşır.Daha büyük haftalarda kanama, enfeksiyon, parça kalma, ağrı riski artar.
Boş Gebelik, Dış Gebelik ve Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Aynı mı?
Boş gebelik, rahim duvarı kalınlaşmasında uygulanan kürtaj yöntemi gebelik kürtajı ile aynıdır.Ancak dış gebelik rahim içinde değil, tüp yada rahim dışında diğer bölgelerde olan gebeliktir.Kürtaj kanülleri ile sadece rahim tahliyesi yapılabildiğinden dış gebelik kesesine ulaşılamaz.Ancak dış gebelik tanısını doğrulamak yada dış gebelikle kalınlaşan rahim duvarını temizlemek için kürtaj işlemi uygulanabilir.
Bebek Kaç Aylık Olana Kadar Kürtaj Yapılabilir?
Bebek yasal olarak 10 hafta yani 2.5 aya kadar alınır.Gebelik haftası, ayı gebe kalınan güne göre değil, son adet tarihine göre hesaplanır.Gebe kalınan güne göre hesaplanırsa bu süre 8 hafta yani 2 aydır.
Yaşamla bağdaşmayan anomalili gebelikler 10 hafta ve üzeri de olsa 3 doktor imzalı heyet raporu ile yada ölü gebelikler 10 hafta üzeri sonlandırılabilir.
Kürtaj Sonrası Ne zaman Gebe Kalınabilir?
İdeal olan planlı gebelik olmasıdır.Gebelik planlayan kadınlar en az 2 ay korunmalıdır.
Alınan Bebek Ne Yapılıyor?
Kürtajla alınan materyal bebek şeklinde görülmez pıhtılı bir doku halindedir.Tıbbi atığa atılır.
Kürtaj İşlemi Nerede Yapılır? Hastane Gerekli mi?
İşlem muayenehanede güvenle yapılır.Ancak kadının kalp, akciğer, kan hastalığı, myom gibi kanama riskinin arttığı durumlar, bazı ilaç alerjileri işlemin hastanede yapılmasını gerektirir.
Kürtaj Olmak Sonraki Gebeliklerde Düşük Riskini Tetikler mi?
Vakum aspirasyonla erken gebelik haftalarında yapılan kürtaj sonraki gebeliklerde düşüğü tetiklemez.Ancak gebelik haftası büyük ise rahim ağzını genişletmek için kullanılan bujiler sonraki gebeliklerde rahim ağzı yetmezliğine bağlı düşüklere neden olabilir.Kazıma yöntemi ile yapılan kürtajlarda döl yatağı yapışıklık riski artar.Bu nedenle kürtaj uygun haftada, uygun teknikle, steril ortamda ve deneyimli doktor tarafından yapılmalıdır.
Çocuk Aldırma Sonrası Cinsel İlişkide Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj sonrası en az 7 gün cinsel ilişki olmamalıdır.Kontrol ultrason normal ise ve kanama bitmişse cinsel ilişki kurulabilir.Gebelikten etkili bir yöntemle korunmak önemlidir.
Rahmim Genişleyecek mi? His Kaybı Olacak mı?
Kürtaj sonrası vajinada, rahimde genişleme olmaz.His kaybı olmaz.Kürtaj olmak
cinsel istek ve orgazm olmayı etkilemez.Sadece kadınlar kürtajın psikolojik etkilerinden dolayı bir süre cinsellikten uzak kalmak isteyebilirler.
Kürtaj İşlemi Sonrası Ne Zaman Adet Olunur?
Kürtaj işlemi menstrüel regülasyon yani adet görülmesini sağlamaktır.Kürtaj olunan gün adet kanaması olarak kabul edilir.Kadının adet döngüsüne göre kürtajdan 28-35 gün sonra adet kanaması olur.Adet günü olarak kürtaj sonrası olan kanama günü değil, kürtaj olunan gün kabul edilir.
Kürtaj Sonrası Adetim Ne Zaman Düzene Girecek?
Kürtaj işleminden 28 ila 35 gün sonra ilk adet olur, düzenli olarak kadının adet döngü özelliklerine göre devam eder.Yani adeti hep geciken, ilaç kullanmadan adet gören bir kadının kürtaj sonrası da adet gecikmeleri olur, bu durum işlemin başarısız olduğunu göstermez.
Kaç Kez Çocuk Aldırılabilir?
Kürtaj çok sayıda yapılabilir.Kürtajda sayı sınırlaması yoktur.Ancak sayı arttıkça kanama, ağrı, yapışıklık riski artar.Kürtaj bir aile planlaması yöntemi olarak kabul edilmez.Gebelikten etkili bir korunma yöntemi uygulanmalıdır.
Kürtajı Hangi Doktor Nerede Yapar?
Kürtajı kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenehane, tıp merkezi ve hastanede yapar.
Çocuk Aldırma İçin Kürtaj Dışında Bitkisel Takviye, İlaç ya da İğne Gibi Başka Bir Yöntem Var mı?
Çocuk aldırma bitkisel takviye, ilaç , iğne ile mümkün değildir.İlaçla düşük ülkemizde yasal değildir.İlaçlar, ölü gebelik tahliyesi yada 3 doktor imzalı rapor ile onaylanmış özürlü bebeklerin düşürülmesi için hastane şartlarında, kayıt altına alınarak kullanılır.
Kürtaj Rahme veya Cinsel Hayata Zarar Verir mi?
Kürtaj vakum yöntemi ile uygun haftalarda yapıldığında rahme zarar vermez.Kürtajın cinsel hayata zararı olmaz.
İlaçla Kürtaj İşlemi Yapılabilir mi?
İlaçla düşük ülkemizde yasal değildir.İlaçlar,ölü gebelik tahliyesi yada 3 doktor imzalı rapor ile onaylanmış özürlü bebeklerin düşürülmesi için hastane şartlarında, kayıt altına alınarak kullanılır.İlaçla hastane şartlarında yapılan düşükler sonrası yine kürtaj gerekli olabilir.
İçerde Parça Kalacak mı?
İçerde parça kalması nadiren olabilir.Kürtaj sonrası ultrasonla rahim mutlaka kontrol edilir.
Kürtaj Çok Acı Verir mi?
Kürtajda acı ve ağrı kişinin ağrı eşiği, gebelik haftası, rahmin anatomik yapısına göre değişir.Sedasyonla uyutarak yapılan kürtajlarda acı hiç olmaz.Uyandıktan sonra adeti sancılı olan kadınlar adet sancısı gibi ağrı hissedebilir.
Bakirelerde Kızlık Zarına Zarar Vermeden kürtaj yapılır mı?
Kürtaj işlemi için vajinaya spekulum takılması gereklidir.Spekulum takılması kızlık zarına zarar verir, bekaret bozulur.Ancak kızlık zarı esnek olanlarda küçük spekulumlar zarar vermeden takılabilirse de bekaretin bozulmayacağı garanti edilemez.
Kürtajla Birlikte Kızlık Zarı Dikilir mi?
Kürtaj sonrası kanama olacağından kızlık zarı onarımı kürtaj sonrası uygun olmaz.Kanama dikişlerin tutmasını ve iyileşmesini olumsuz etkiler.
Kürtajda Ölüm Riski Var mı?
Vakum ile yapılan kürtajlarda ölüm ihtimali yok denebilir.Bir kadının doğumda ölme ihtimali kürtajla ölme ihtimalinden 10 kat daha fazladır.
İşlem Sonrası Psikolojik Desteğe Gerek Duyulur mu?
İstenen gebeliğin tıbbi nedenlerle sonlandırılması ne kadar kadın için üzücü ise, istenmeyen gebeliğin sonlandırılması da bir o kadar üzücüdür.Annelik içgüdüsü, kadınsal duygu ve düşünceler bu kararın alınmasını zorlaştırır.Adet gecikmesi, bedende hissedilen gebeliğe ait değişikliklerden etkilenen kadın bu işlem yapılmadan önce partnerinin ve doktorunun desteğine ihtiyaç duyar.İşlemle ilgili bilgi edinilmesi, sabırla duygu durumunun boşalmasına izin verilmesi, kadının rahatlatılması şarttır.
Kadınların kürtaj olmaya karar verme aşamalarında en çok hissettikleri duygular suçluluk, pişmanlık, korku, işlem hakkında belirsizlik ve günah işleme duygusudur.Kürtaj işlemi öncesi onu yargılamadan dinleyen ve işlemle ilgili gerekli bilgileri veren, acil durumlarda ulaşılacağını hissettiren bir doktorla bu süreci genellikle sağlıkla atlatırlar.Ruh sağlığı yerinde olan kadınlar psikolojik desteğe genellikle ihtiyaç duymazlar.
Gebelik Testi Yanlış Sonuç Verir mi?
İdrarda gebelik testi pozitif ancak muayenede gebelik görülemedi ise 2 durum vardır.
Birincisi gebelik yoktur.İdrar testleri yanlış pozitif sonuç vermiştir.Emin olmak için kanda gebelik testi yapılır.Kanda gebelik testi Beta Hcg< 5mU/L ise gebelik yoktur.
İkincisi gebelik vardır ama ya küçük gebelik yada sağlıksız gebeliktir.Kanda gebelik testi Beta Hcg> 5mU/L ise gebelik vardır ama küçük bir gebelik olabilir.Bu nedenle ultrasonda görülmeyebilir.Kanda gebelik testi takipleri ile kesenin görünür hale gelmesi beklenir.Beta Hcg istenilen yükselmeyi göstermezse dış gebelik olabilir, tedavisi tamamen farklıdır.Bazen de kanama olur ve Beta Hcg değeri düşer.Bu durum kimyasal gebelik olarak adlandırılır, kimyasal gebelikte kürtaj ihtiyacı olmaz.
Başarılı veya Başarısız Kürtaj Nasıl Anlaşılır?
Kürtajdan 7-10 gün sonraki muayene kürtajın başarılı olup olmadığı konusunda bilgi verir.Kürtaj sonrası gebelik hormonu hemen sıfırlamaz.Bir süre daha gebelik bulgularını kadın hissedebilir.Bu bulgular 3 hafta devam ediyorsa, kürtajdan 30-40 gün sonra adet kanaması olmadı ise kürtaj başarısız olabilir.Kürtaj başarılı olsa da gebelik testleri 15-20 gün pozitif kalabilir.
Adet Söktürücü İlaçlar Gebeliği Sonlandırır mı?
Adet söktürücü ilaçlar gebeliğe bağlı adet gecikmesi varsa adet görmeyi sağlamaz, gebeliği sonlandırmaz.Adet söktürücü kullanmak gereksiz zaman kaybına neden olur.
18 Yaş Sınırı Var mı?
Evet 18 yaş sınırı vardır.18 yaş sonrası bekar kadınlar kendi rızası ile kürtaj olabilir.18 yaş öncesi bekar kadınlar anne yada babanın yazılı onayı ile, evli olanlar eşinin yazılı onayı ile kürtaj olabilirler.
Evlilik Dışı Kürtaj Olabilir mi?
Resmi nikahı olan ama eşinden değil başka bir erkekten gebe kalan kadınlar partnerinin onayı ile kürtaj olabilirler.
Eşin Rızası Gerekli mi?
Evli olup eşinden gebe kalan kadınlar eşlerinin yazılı onay rızası ile kürtaj olabilirler.
Kürtaj Olduğum Anlaşılır mı?
Kürtajdan belli bir süre geçtikten sonra muayene, ultrason ve kan tetkiki ile kürtaj olunduğu anlaşılmaz.Bu süre kürtaj yapıldığı haftaya göre değişir.Genellikle kürtajdan20-30 gün geçtikten sonra anlamak mümkün değildir.
Kürtajdan Sonra Spiral Takılır mı?
Kürtaj sonrası muayene bulguları uygunsa rahim içi araç (spiral) uygulanabilir.Ancak enfeksiyon, kanama risklerinden dolayı kürtajdan bir sonraki ay uygulanması daha güvenlidir.
Kürtaj Sonrası Doğum Kontrol Hapı Alınır mı?
Kürtaj sonrası olan ilk üç gün içinde doğum kontrol hapı başlanabilir.