Ultrason cihazları, yüksek frekanstaki ( insan kulağı ile işitilemeyen) ses dalgalarını prob yardımı ile dokulara iletme esası ile çalışır. İşitilebilen frekans düzeyinin üzerindeki her türlü ses dalgaları ultrasonik ses dalgalarıdır.
Yüksek frekanslı ses dalgaları vücudun iç görüntüsünü oluşturmaktadır. Ultrasonogafik incelemede x ışını olmadığı için gebelerde ve bebeklerde rahatlıkla kullanılır. Gebelikte ultrason ilk defa1955 yılında kullanılmış ancak gebenin ve bebeğin anomali açısından değerlendirilmesi 1970 yılından itbaren süregelmiştir. Kadın hastalıkları alanında ultrasonografi cihazı muayenenin vazgeçilmez bileşenidir.
4 Boyutlu Ultrason Nedir?
4 boyutlu ultrason, cihazdan ses dalgalarının bir prop aracı ile dokulara iletilmesi ve dokulardan yansıyan ses dalgalarının ekranda görüntülenmesi ile eş zamanlı olarak bebeğin hareketlerini gösteren ve kaydeden ultrason cihazıdır.
4 boyut özelliği olan tüm ultrason cihazlarında bebeğin iki boyutlu görüntüleri ve ölçümleri yapılabilmektedir. Bebeğin 2 boyutlu ölçümleri, organ taramaları, amnion sıvısı ve plasenta değerlendirmeleri yapıldıktan sonra hareketlerini incelemek ve izlemek için 4 boyutlu moda geçilir. 4 boyutlu ultrasonografi cihazlarında doppler özelliği olması, özellikle bebekte kalp damar hastalıklarına tanı koymayı sağlamaktadır. Dört boyutlu ultrason cihazı görüntüyü aynı zamanda kaydedilebilir özelliği taşımaktadır. 4 boyutlu ultrason ile bebeğin el, ayak, baş hareketleri, elini emmesi, göz açıp kapaması aynı anda monitörden izlenebilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda bebekler ve dokular sarı renkte izlenir. Gebelik takibi 2 boyutlu ultrason ile de yapılabilir ve 4 boyutlu ultrason tıbbi olarak zorunlu değildir.
4 Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?
Özellikle hareketlerle saptanabilen bazı anomalilerin tanısını sağlayan dört boyutlu ultrasonun yapılışı diğer ultrasonlar gibidir. Gebe muayene masasına uzanır ve karın bölgesine jel uygulanır. Dört boyutlu ultrason probu ile bebeğin ölçümleri, görüntüleri monitörde incelenir. Kaydedilen görüntüler istenirse CD yada flash belleğe aktarılır.
4 Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Var mı?
4 boyutlu ultrasonun klasik ultrasondan farkı görüntünün aynı zamanda kaydedilebilir özelliği olmasıdır. Klasik ultrason yöntemleri ile bebekte olan anomalilere tanı koyma olasılığı düşüktür. 4 D özelliği olan cihazların 2 boyutlu görüntüleme kalitesi, klasik ultrason cihazlarından çok üstündür. Ayrıca 4 boyutlu ultrasonların renkli doppler özelliği de mevcuttur. Dört boyutlu ultrason, bebekte olan kalp anomalilerinin tanısında üstünlük sağlar. Bebeğin eşi yani plasentanın fonksiyonu anne ve bebek arasında olan besin ve oksijen geçişinin yeterliliği doppler ile incelenir.
4 Boyutlu Ultrason İle Hangi Bilgileri Öğreniriz?
İnceleme 2 boyutlu ve dört boyutlu ultrason ölçümleri birlikte kullanılarak yapılır. Bebeğin sadece 4 boyutlu ultrasonla değerlendirilmesi yetersiz olur.
- Bebeğin gelişimi ve bebeğin kalp, böbrek gibi iç organları 2 boyutlu siyah, beyaz gri skala ile değerlendirilir.
- Dört boyutlu ultrason cihazının doppler özelliği bebekte kalp damar anomalilerinin tanısını kolaylaştırır. Yine doppler ölçümleri bebeğin büyüme gelişimini değerlendirmeyi sağlar.
- Görüntüler kaydedilebilir. Gerektiğinde tekrar izlenir ve ailelerin tekrar izleyebilme imkanı olur.
- Gebelik dışında rahim anomalileri ve rahim ağzının değerlendirilmesi yapılır.
4 Boyutlu Ultrason Fiyatları
Dört boyutlu ultrason bizim ülkemizde muayenenin bir parçasıdır. Çoğu özel klinikte 4 boyutlu ultrason yapıldığında muayeneye ek bir ücret talep edilmez.
4D Ultrason Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Tercih Edilmelidir?
Dört boyutlu ultrason gebeliğin her döneminde yapılabilse de bebeğin hareketleri ve güzel görüntülerini almak, anomalileri taramak açısından 16 hafta sonrası uygundur. Bebeğin yüzü en güzel 24-34 gebelik haftaları arasında görülmektedir.
Dört Boyutlu Ultrasonu Kim Tarafından Yapılır?
4Dört boyutlu ultrason, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile radyologlar tarafından yapılmaktadır.
4 Boyutlu ultrason yarık damak dudak gibi defektlerin görülmesini kolaylaştırır mı?
Dört boyutlu ultrasonla bebeğin iç organları değil dıştan görünümü incelendiği için yarık dudak defekti kolaylıkla görülür. Ancak yarık damak defektini anlamak için damak kemik bütünlüğü 2 boyutlu ultrasonla da değerlendirilmelidir. Bebeğin iç organları 2 boyutlu ultrasonla değerlendilirken, dış görünümü 4 boyutlu ultrason ile değerlendirilir. Yani 2 boyutlu ve 4 boyutlu görüntüleme birlikte yapılır.
4 Boyutlu Ultrasonda Cinsiyet Daha mı Net Belli Olur?
Bebeğin cinsel organı kesin olarak 16 haftadan sonra görünür hale gelir. Cinsiyet kararı tamamen cinsel organın ultrasonografi ile görüntülenmesi ile mümkündür. Cinsiyet görebilmek için 4 boyutlu ultrasonografi şart değildir. 14 haftadan sonra 2 boyutlu ultrasonagrafi ile cinsiyet anlaşılabilmektedir.
4 Boyutlu Ultrasonun Tek Kullanım Alanı Gebelik mi?
Dört boyutlu ultason sadece gebelikte değil, rahim ve yumurtalıklar gibi üreme organlarında oluşan birçok hastalığın değerlendirilmesinde de kullanılır. Gebelikte bebeğin değerlendirilmesi abdominal probla, gebelik dışındaki değerlendirmeler 4 boyut özelliiği olan vajinal probla mümkündür.
4 Boyutlu Ultrason Renkli Ultrason mu?
4 boyutlu ultrason halk arasında renkli ultrason olarak bilinir. Dört boyutlu ultrasonda bebek ve dokular sarı renkli izlenir ama bu renk gerçek rengi yansıtmamaktadır. Standart ultason siyah, beyaz, gri göründüğünden dört boyutlu görüntüler renkli olarak söylenegelmiştir.
4 Boyutlu Ultrasonda Down Sendromu Belli Olur mu?
Down sendromu tanısı 4 boyutlu ultrasonla konulamaz. 2 boyutlu ultrasonda bebeğin ense kalınlığı, uzun kemiklerin ölçümü, kalp anomalileri gibi bulgular down sendromu hakkında fikir verir. 4 Boyutlu ultrason ile bebeğin tipik yüz görünümü belli olabilir.
4 Boyutlu Ultrason ile Ayrıntılı Ultrason Aynı mı?
Dört boyutlu ultrason ile ayrıntılı ultrason aynı şey değildir ama halk arasında aynı olduğuna dair bir algı oluşmuştur. Ayrıntılı ultrason gebeliğin 18-22 hafta arasında bebeğin gelişimi, organları, amniyon sıvısı ve plasentanın ayrıntılı incelenmesidir. Ayrıntılı ultrason yani anomali taraması, bu konuda eğitim almış doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Ayrıntılı ultrason, anomali taraması, detaylı ultrason olarak da adlandırılır. Ayrıntılı ultrasonun amacı bazı hastalıklara anne karnında olabildiğince erken tanı konması, mümkünse çözüm bulunması, hayatla bağdaşmayan doğumsal anomalilerin olabildiğince erken haftada tespit edilmesi ve aile tarafından arzu edilirse gebeliğin sonlandırıması şeklinde özetlenebilir. Ayrıntılı ultrason için çoğunlukla iki boyutlu ultrasonografi görüntüleri yeterlidir. Ancak dört boyutlu görüntüler de gerekli olabilir.
4D Ultrason Zararlı mıdır?
Dört boyutlu ultrason diğer ultrasonlar gibi röntgen ışını ile değil ses dalgalarının görüntüye dönüşmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir ve bilimsel olarak zararlı bir etkisi gösterilmemiştir. Ancak erken haftalarında doppler yapılmasının embriolara ısı verdiği tespit edildiğinden, ilk 8 hafta doppler (bebeğin kalp atımını dinleme) yapmamak tercih edilir. Bebeğin kalp atımı, zaten doktor tarafından 2 boyutlu görüntüleme ile kolaylıkla tespit edilir.
İlk Kaç Haftada 4 Boyutlu Ultrason Yapılır?
Bebek anne karnında 8-9 haftada itibaren hareket etmeye başlar ve 4 D görüntüleme yapılabilir. Dört boyutlu görüntülemede amniyon sıvısı ve miktarıetkilidir. Bu nedenle amnion sıvısının artmış olduğu 12 hafta ve sonrası görüntüler daha anlaşılır olacaktır.
Her Muayenede 4D Ultrason Yapılmalı mı?
Her muayenede 4D ultrasonun beyaz-siyah görüntüleme yapan 2 boyutlu görüntülemesi ile bebeğin durumu takip edilir. Anomali taramasının yapıldığı 18-22 haftalar arası 4 boyutlu inceleme de yapılmalıdır. Bunun dışındaki 4 boyutlu ultrason şart değildir. Ancak bebeğin görünümü ve hareketlerini dört boyutlu ultrasonda izlemek ailelere keyif verir. Her muayenede 4 D ultrason yapılması şart değildir.
4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Kaydedebilir miyiz?
4 boyutlu ultasonun özelliği, görüntülerin kaydedilebilmesidir. Kaydedilen görüntüler istenirsa CD yada flash belleğe aktarılabilir.
4 Boyutlu Görüntüleme İçin Aç yada Tok mu Olmalı?
Dört boyutlu ultrason için aç yada tok olmak fark etmez. Bebeğin yüzü anne karnına dönükse, amniyon sıvısı normalse, bebek eli ayağı, plasentası ile yüzünü kapatmamışsa güzel görüntüler alınır. Gebelerin 4 saatten fazla aç kalması zaten önerilmemektedir. Anne adayları muayeneye gelirken tok olduğunda bebek de daha hareketli olur. Gebeliğin ilerleyen haftalarında NST (nonstres test) için de gebenin tok olması tercih edilmektedir.
4 Boyutlu Ultrasonda Bebeğimi En İyi Görebilmek İçin Ne Yapmalıyım?
Bebeğin yüzü anne karına dönükse, yüzünün önünde elleri, ayakları, göbek kordonu, plasentası yoksa güzel görüntüler alınır. Bebeğin pozisyonunu sizin ayarlamanız mümkün değildir. Ama yüzün önünde ellerini, ayaklarını görmek, hareketlerini izlemek de oldukça keyiflidir. Ultrason yapan doktorun bilgisi ve deneyimi, bebeğin büyüklüğü, bebeğin pozisyonu, amnion sıvı miktarı, gebenin yağ dokusu, cihazın kalitesi gibi pek çok faktör bebeğin görüntüsünü etkilemektedir. Muayene için tok gelmek bebeğin hareketli olmasını sağlar. Çikolata yemekten ziyade tok gelmeye özen gösterilmelidir. Bazen de muayene bebeğin uyku zamanına denk gelebilir ve bebek hareket etmez.
Gebelik, anne baba adayı için biraz stresli de olsa, bir o kadar da keyifli bir süreçtir. Bu süreçte yanınızda olmak, tıbbi anlamda takibinizi yapmak, bebekte bir anomali, farklılık varsa bunu anne karnında iken tespit etmek, gereğini uygulamak ve psikolojik anlamda destek vermek görevimizdir. Bu görevi yerine getirmemde en büyük yardımcım olan 4 boyutlu ultrason cihazım iyi özellikler içermekte olup , bilimsel tanı, takip ve tedavi için vazgeçilmezimdir.