İlaçlı rahim filmi yıllardır gebe kalamayan kadınlara  uygulanan bir görüntüleme tekniğidir. Kadınlarda kısırlığın % 45 nedenini  tüplerden ve rahimden kaynaklanan problemler oluşturur. Eskiden kullanılan aletler ve cihazlar nedeni ile ağrılı bir işlem olduğundan hastalar tarafından korkulan bir tekniktir. Ancak yeni tekniklerle çekilmesi çok kolay ve ağrısız olmaktadır. Halk arasında rahim filmi, ilaçlı rahim filmi olarak olarak bilinir. Tıp dilinde histerosalpingografi kısaca HSG olarak adlandırılır. Plastik kanül kullanımı ve floroskopi ile çekilmesi ile işlem kolaylıkla tamamlanır.

İlaçlı Rahim Filmi (HSG) Nedir?

İlaçlı rahim filmi kısırlık nedeni ile başvuran kadınlarda rahim boşluğunun ve tüplerin durumunu incelemek için çekilen ilaçlı röntgen filmidir. Histero – Salpingo – Grafi ( HSG) kelimelerinin birleşmesinde meydana gelmiştir. Bunda histero rahim, salpingo tüpler, grafi de görüntüleme anlamlarına gelmektedir. Yani, özetle HSG, rahim ve tüplerin radyolojik olarak görüntülemesine verilen isimdir.  Rahim içine kontrast  sıvı bir ilaç verilerek sıvının rahim ağzı, rahim ve tüplerden geçişi gözlenir ve kayıt altına alınır.

İlaçlı Rahim Filmi Kimlere Çekilir?

İlaçlı rahim filmi çekmekteki amaç rahim boşluğu ve tüpleri değerlendirmektir. Sperm  ve yumurta tüplerde döllenir ve döllenen yumurta tüplerdeki fırçamcı yapılar ile rahime itilir. Döllenen yumurta rahime geldiğinde artık embrio olmuştur ve rahim duvarına yerleşir. Gebelik olması ve sağlıkla büyümesi için tüplerin açık olması, tüplerin fonksiyonlarının normal olması, rahimin normal olması gerekir. Tüplerin açık olup olmadığı ultrasonla anlaşılmaz.

ilacli rahim filmi hsg

İlaçlı rahim filmi hangi durumlarda çekilir?

  • Kısırlık: Kadın kısırlığının %45 i rahim ve tüplerden kaynaklanır
  • Tekrarlayan düşükler
  • Rahim içinde yer kaplayan polip, myom gibi oluşumların ultrasonda izlenmesi
  • Aşılama öncesi tüplerin açık olduğunun bilinmesi amacıyla
  • Tüp bebek öncesi tüplerde genişleme (hidrosalpinks) çoğu zaman ilaçlı rahim filmi ile anlaşılır. Yine tüp bebek öncesi rahim boşluğunda olası problemlerin dışlanması için ilaçlı rahim filmi çekilmiş olmalıdır. Hidrosalpinks varsa tüp bebek tedavisi önesi ameliyatla o tüp çıkarılmalıdır.
  • Ultrasonografide rahim anomalilerinden ( rahimde perde, çift rahim gibi) ve rahim yapışıklığından şüphe duyulması
  • Rahimde yapışıklık perde açılması gibi cerrahi girişimlerden sonra rahim boşluğunu kontrol etmek için
  • Tüp ameliyatlarından sonra tüplerin durumunu kontrol etmek için
  • Dış gebelik hikayesi

İlaçlı Rahim Filmi Kimlere Çekilmez?

  • Gebeler
  • Aktif pelvik enfeksiyon
  • Adet döneminde HSG çekilmez. Adetli iken çekilirse enfeksiyon, ilacın damara kaçması ve endometriozis hastalığı riski artar
  • Kontrast madde (iyot) alerjisi olanlara önleme alınarak hastane ortamında çekilebilir.
  • Ağır kalp ve böbrek hastalığı

İlaçlı Rahim Filmi (HSG) Ne Zaman Çekilir?

İlaçlı rahim filmi adet bittikten 2-5 gün sonra çekilir. Adet bitimini takiben çekilmelidir. Gebelik olursa verilen ilacın ve röntgenin bebeğe zarar vermemesi için yumurtlama döneminden önce çekilmesi gereklidir. Ayrıca adet sonrası dönemde ilacın rahim içine dağılımı daha iyidir.

Film Adetli İken Çekilir mi?

İlaçlı rahim filmi (HSG) adetli iken çekilmez. Adetli iken çekilirse enfeksiyon riski artar. Diğer bir risk film çekilirken adet kanaması ile dökülen endometrial hücreleri tüplere, batına göndererek endometriozis hastalığına neden olmasıdır. Adetli iken kontrastlı madde verilmesi ile ilacın damarlar geçme (intravazasyon) riski artar. İlaçlı rahim filmi adet kanaması bittikten sonra 2 ila 5 gün içinde çekilmelidir.

İlaçlı Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

İlaçlı rahim filmi çekilmesi planlanan kadın adet olunca randevu alır. Randevu adet bitiminden 1-2 gün sonrasına planlanır. Rahim filmi radyoloji ünitesi olan merkezler yada hastanelerde çekilir. Reçete edilen antibiyotik kullanılmaya başlanmış olmalıdır. İlaçlı rahim filmi eğer uyutularak çekilecekse işlem öncesi 4-6 saat oruç gibi aç olmalıdır. Anestezi ile çekilmeyecek ise işlemden 1 saat önce ağrı kesici almak işlemi kolaylaştırır.

Jinekolojik muayenede yatar gibi kadının bacaklarını açması istenir. Vajinaya muayene aleti takılır. Vajina antiseptik solüsyonla temizlenir. Rahim ağzı uyuşturulur ve tek dişli adı verilen bir aletle tutulur. Plastik ve ince kateterle rahim içine ilaç verilir. Verilen ilaç kontrast madde içerdiğinden dolayı rahim ve tüplerden geçişi floroskopide (ekranda) izlenir. Floroskopi ile çekim yapılması ile gereksiz ilaç verilmesi ve hastanın ağrı duyması engellenmiş olur. Rahim ve tüplerden geçiş olup olmadığına karar verildiğinde işleme son verilir.

İlaçlı Rahim Filmi Ne Kadar Sürer?

İlaçlı rahim filminin çekilmesi 5-10 dakika sürer. HSG çekimini takiben normal hayat devam eder. İlaçlı rahim filmi uyutarak çekilirse anestezinin etkisi ile bir süre sersemlik hissi olabilir, yarım saat dinlenmek gerekir. HSG kısa süren bir işlemdir ancak kayıt işlemleri, filmin çekilmesi ve sonrasında doktorunuzun filmi yorumlaması için en az yarım saat zaman ayırmalısınız.

İlaçlı rahim filmini, tetkiki öneren doktorunuz çektiyse merkezde film sonuçları ve tedavinizin sonraki aşaması için size hemen bilgi verir. HSG i tetkiki isteyen değil başka bir doktor çektiyse filminizi veya CD i veya raporunuzu size verir, siz tetkiki isteyen doktorunuza götürür ve tedavi sürecinizi onunla görüşürsünüz.

agrisiz rahim filmi

İlaçlı Rahim Filmi (HSG) Sonucu Ne Zaman Belli Olur?

İlaçlı rahim filmi floroskopi eşliğinde çekildiğinde doktorunuz hemen size bilgi verir. Röntgen olarak çekildiğinde birkaç dakika sonra röntgen hazır olur ve doktorunuz bilgilendirir. Yani ilaçlı rahim filmi sonucunuz hemen belli olur.

İlaçlı Rahim Filmi (HSG) Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

HSG öncesi aslında yapılması gereken pek bir şey yoktur. HSG çektirenlerin kötü hikayelerini okumayın. İyi merkezlerde yeni nesil cihazlarla ve ince plastik kanüllerle artık ilaçlı rahim filmi çektirmenin çok rahat olduğunu bilmelisiniz. Tabii doktorunuzun  tecrübesi önemlidir. Takibinizi yapan doktorunuz filminizi çekerse siz kendinizi daha iyi hissedersiniz. Sizi en iyi doktorunuz bilir.

İlaçlı rahim filmi çekilirken sterilizasyona çok dikkat edilir ama enfeksiyon olmaması için doktorunuz size antibiyotik reçete etmiş olabilir. Reçete edilen ilaçları kullanmalısınız.

HSG çekimine gelirken aç tok olmanız fark etmez. Sedasyon anestezisi ile yani uyutarak çekilecekse işlemden 6 saat öncesi aç olmalısınız.

Film öncesi banyo yapmanız, rahat kıyafetler giymeniz sizi rahat hissettirir. İşlem sonrası hafif leke gibi kanama olabilir, vajinadan ilaç akabilir. Merkezde size silmeniz için kağıt peçete verilir. İsterseniz mini ped alabilirsiniz. HSG çekimine yalnız gelebilir, araba kullanabilirsiniz.

İlaçlı Rahim Filmi Çekildikten Sonra Nelere Dikkat Etmeli?

İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hafif kanama ve ilacın vajinadan akması nedeni ile hijyenik ped kullanabilirsiniz. Doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik bitene dek kullanılmalıdır. HSG çekildikten sonra banyo yapılabilir, araba kullanılabilirsiniz. Kısaca günlük hayata devam edebilirsiniz. HSG sonrası 24 saat cinsel ilişki olmamasında fayda vardır ama sonrasında cinsellik kısıtlanmaz. Hatta HSG çekildiği ay gebe kalınabilir. Verilen ilaç vücuttan 24 saat içinde temizlenir.

HSG İle Neler Görülür?

İlaçlı rahim filmi ile rahim ağzı (serviks),  rahim boşluğu ve tüpler değerlendirilir.

İlaçlı Rahim Filmi Nasıl Kayıt Edilir?

Güncel aletlerle ilaçlı rahim filminin çekilmesi, kayıt edilmesi çok kolaylaşmıştır. Merkezlere göre değişmekle beraber çekilen film size röntgen filmi yada CD olarak verilir.

HSG de Görüntüleme Nasıl Olur?

İlaçlı rahim filminde  floroskopi yada direkt röntgen olarak görüntüleme alınır. Floroskopi ile ilaç verilirken tüplerden geçiş ve batına dağılım direkt izlendiğinden daha çok tercih edilir. Böylelikle gereksiz ilaç verilmesinden kaçınılmış olur. Floroskopideki görüntüler CD e kaydedilir.

İlaçlı Rahim filmi (HSG) Nasıl Yorumlanır?

İlaçlı rahim filminde rahim ağzı (serviks), rahim boşluğu ve tüpler değerlendirilir.

Rahim normal büyüklükte olmalı, rahim boşluğu kenarları düzgün olmalıdır. HSG ile rahim boşluğunda baskı oluşturan myomlar, polipler, rahimde yapışıklıklar, rahim anomalileri, adenomyozis, uterin malformasyonlar, dismorfik rahim izlenir.

Tüplerin her bölümü dikkatlice değerlendirilir. İlacın tüplerden geçmiş olması, tüplerin açık olması her şeyin normal olduğunu göstermez. Tüplerde spazm, tıkanıklık, polip, enfeksiyonlara bağlı olan salpenjitis istmika nodoza görüntüleri ayrıntılı olarak değerlendirilir.

Rahim ağzı (serviks ) incelenmesi ihmal edilmemelidir. Serviksin büyüklüğü, servikal kanal değerlendirilir. Servikste normalde görülmesi gereken kriptaların at yelesi görüntüsü izlenmelidir. Geçirilen kürtajlara bağlı rahim ağzı yapışıklıkları varsa dikkatlice değerlendirilir. HSG çekerken kullanılan metal malzemeler rahim ağzının görüntülenmesini engelleyebilir. Bu nedenle HSG çekiminde hem bu nedenle hem de ağrıya neden olabileceği için metal aletler kullanmamaktayız.

HSG nin Normal Çıkması Ne Anlama Gelir?

İlaç her iki tüpten batına geçti ise, tüplerin yapısı normal görülüyor ise, rahim boşluğu gebelik oluşması için normal ise, rahim ağzı normal ise rahim filmi normaldir. Tek tüpden ilaç geçişi olmazsa HSG normal kabul edilir. Tek tüpün açık olması gebelik için yeterlidir. Tek tüpü açık alan kadınlar gebe kalabilir ama gebe kalma olasılığı biraz düşer.

İlaç her iki tüpten batın içine ilaç geçse de tüplerin görünümü çok önemlidir. Tüplerin geniş olması gibi yapısal problemler tüpler açık olsa da tüp fonksiyonunun normal olmadığını gösterir.

Rahim Filminde Tüpler Neden Kapalı Görülür?

Rahim ile tüplerin birleştiği yerde olan tıkanıklıklar çoğu kez spazm dediğimiz normal kasılmadan meydana gelir. Diğer bölgelerde tıkanıklık yada tüplerde izlenen şekil bozukluğu enfeksiyonlar, genital tüberküloz, endometriozis, karın içi geçirilmiş cerrahiler nedeniyledir.

İlaçlı Rahim Filminde Tüpler Kapalı İse Ne Yapmak Gerek?

HSG (ilaçlı rahim filmi) çekildiğinde tüplerden geçiş olmadı ise iki olasılık vardır.

  • Tüpler kapalı değildir, hastanın heyecan ve ağrısı nedeni ile tüpleri saran kaslar kasılmış, tubal spazm olmuştur. Filmde kapalı olan bölgeye bakarak tecrübeli doktor bunun spazm olduğunu anlayabilir fakat filme bakarak anlamak her zaman kolay değildir. Bu durumda ya uyutularak anestezi altında HSG çekilir, yada laporoskopi yöntemi ile tüpler değerlendirilir. Anestezi altında çekilen HSG de tüpler kapalı ise laparoskopi yada direkt tüp bebek önerilir.
  • Tüpler kapalıdır. Anestezi ile çekilen HSG de de geçiş olmadığında laparoskopi yapılır. Anestezi altında göbek altından bir kamera ile girilerek tüplerden verilen ilacın geçişi izlenir. İlaç geçişi yoksa tüpler kapalıdır, mümkünse operasyon sırasında yapışıklıklar açılmaya çalışılır. Tüpler açılamazsa tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Tüpler açılırsa hastanın yaşına göre 3-12 ay beklenir, gebelik olmazsa tüp bebek yapılır. Tüplerin biri yada ikisinde kapalı olmakla beraber tüp sıvı dolu ise (hidrosalpinks) cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Hidrosalpinks varlığında tüp bebek yapılsa bile tedavinin başarısız olmasına neden olur.

HSG Sırasında Tüpler Açılabilir mi?

Tüpler pıhtı, salgı gibi tıkaçlarla tıkalı ise basınçlı verilen ilaç bu tıkaçları açar. Ancak enfeksiyonlar, endometriozis ve cerrahiya bağlı yapışıklıklar  HSG ile düzelmez, açılmaz.

Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem mi? Rahim Filminde Anesteziye Gerek Var mı?

İlaçlı rahim filmi çekilmesini jinekolojik muayene gibi düşünmelisiniz. Tek fark rahim ağzının bir aletle tutulması ve rahim içine ilaç verildiğinde bu ilacın tüplerden karın içine geçmesi ile hissedeceğiniz hafif bir ağrıdır ve rahatlıkla tolere edilir. Rahat jinekolojik muayene olan kadınlar rahatlıkla anestezisiz ilaçlı rahim filmi çektirebilirler.

İlaçlı rahim filminde ağrıya neden olan en önemli faktörlerden birisi de kullanılan malzemedir. Metal aletlerin kullanılması, plastik kanül kullanımına göre daha çok ağrı oluşturmaktadır. İlaçlı rahim filmi floroskopi ile direkt ekranda izlenerek yapıldığında kısa sürede ağrısız olarak çekilir. HSG çekiminden 1 saat önce ağrı kesici alınabilir.

Zor vajinal muayene olan, vajinismus sorunu yaşayan veya daha önce çekilen HSG sinde tüpler kapalı görünen kadınlara ilaçlı rahim filmi anestezi ile çekilmelidir. Anestezi 4-6 saat açlık sonrası anestezi uzmanı tarafından damara ilaç verilerek yapılır. İşlem bitince hemen uyandırılır.

HSG çekiminde doktorun deneyimi çok önemlidir.

Anlaşmalı olduğum radyoloji merkezlerinde ilaçlı rahim filmini özel kendime ait plastik kanül ile sprey anestezisi ile ağrısız olarak çekiyorum. Sadece yukarda adı geçen hastalarda anestezi ile yani uyutarak rahim filmi çekme ihtiyacı duyuyorum.

İlaçlı Rahim Filmi Sonrası Cinsel İlişkinin Zararı Var mıdır?

HSG çekildikten sonra hafif leke şeklinde kanama, vajinadan sıvı akması, hafif kasık ağrıları olabilir. 24 saat cinsel ilişki olmamasında fayda vardır.

Rahim filmi sonrası gebe kalmaktan bazı kadınlar korkar, ilacın ve röntgenin bebeğe zarar vereceğini düşünür. Hatta bazı doktorlar o ay gebe kalınmamasını önerir. Ancak bilimsel anlamda böyle bir veri yoktur. HSG filminiz siz yumurtlamadan önce yani gebelik olma olasılığı olmadığı bir gün çekilir. İlaç ve radyasyon 24 saat içinde vücuttan temizlendiği için, takip eden günlerde gebe kalmanızda hiçbir sakınca yoktur.

İlaçlı Rahim Filmi Sonrası Kanama Olması Normal midir?

İlaçlı rahim filmi (HSG) çekilirken rahim ağzı tek dişli adı verilen bir aletle tutulur. İşlem sonrası bu alete bağlı hafif leke gibi kanamalar olması normaldir. Uzayan kanamalar, lekeden fazla olan kanamalar normal değildir, doktorunuz değerlendirmelidir.

Çekilen Film Kaç Yıl Geçerliliğini Korur?

Aslında ilaçlı rahim filminin geçerli olduğu bir süre yoktur. Film tekniği kaliteli uygun değilse tekrar HSG çekme ihtiyacı doğar. Rahim filmi tüpler ve rahim boşluğunun durumunu değerlendirmek için yeterli ise yıllarca geçerlidir. Ancak rahim filmi çekildikten sonra kadın düşük, kürtaj, karın içi ameliyat, dış gebelik, enfeksiyon gibi rahim ve tüpleri etkileyecek bir durum yaşadıysa HSG tekrar çekilmelidir.

İlaçlı Rahim Filminden Sonra Hamilelik Şansı Artar mı?

HSG çekildikten 3-6 sonra gebelik şansının arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bazı kadınlar rahim filmi çekildiği ay bile gebe kalabilir. Gebelik oluşması tüpde olan tıkaçların açılması, tüplerin hareket ettirilmesi ile karın zarına olan küçük yapışıklıkların açılması nedeniyle gerçekleşir.

HSG çekildikten sonra yumurtlama problemi yoksa, sperm parametreleri normalse en az 3 ay kendiliğinden gebelik için beklemelidir. Ama çiftte başka sorunlar varsa vakit kaybetmeden kısırlık tedavisi yapılmalıdır.

İlaçlı Rahim Filmi Çekiminin Yan Etkileri Var mı?

İlaçlı rahim filmi çektirmek tamamen risksiz değildir. Nadir de olsa bazı riskler vardır.

  • Alerji: Kullanılan ilaca karşı alerjik reaksiyon nadirdir. Kontrast madde iyot içerir. İyot alerjisi olanlarda ilaç vermeden önce gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Enfeksiyon: HSG çekiminde steril ve tek kullanımlık aletler kullanılır, enfeksiyon riski çok azdır. Aletlerden ziyade enfeksiyon kadın vücudunda bulunan bakterilerden kaynaklanır. Bu riski olan HSG çekilecek kadınlara antibiyotik reçete edilir. İlaçlar düzenli kullanılmalıdır. Film çekildikten 1-2 gün sonra şiddetli kasık ağrısı, ateş, kötü kokulu akıntı varsa doktora ulaşılmalıdır.
  • Kanama: HSG sonrası birkaç gün leke kanamalar normaldir. Açık kırmızı ve yoğun kanama çok nadir de olsa rahim ağzında yaralanmayı gösterir. Doktora ulaşılmalıdır.
  • İlacın damar içine geçmesi, intravazasyon: Çok nadirdir.
  • Rahim delinme riski plastik kanüllerle artık görülmemektedir.
  • Radyasyona maruz kalmak (ortalama doz 500-1000 mRad). Bebeğe zarar veren radyosyon dozu 5000 mRad üzerindedir. HSG çekilirken yine de gebelik olmadığından emin olunmalıdır.

Kullanılan ilaçların formu ile  komplikasyon olma riski ilişkilidir. Yağda eriyen ilaçların riski daha fazla olduğundan günümüzde artık suda eriyen ilaçlar kullanılmaktadır.

İlaçlı Ağrısız Rahim Filmi (HSG) Sonrası Hastada Ne Gibi Şikayetler Olabilir?

Güncel teknikle ilaçlı rahim filmi çektiren kadınların çoğunda hiçbir şikayet olmaz. İlk dakikalar adet sancısı gibi kramplar, kasık ağrıları, leke kanamalar olabilir.

İlaçlı Rahim Filmi Ankara’da Nerede Çekilir?

İlaçlı rahim filmi Ankara’da infertilite polikliniği olan devlet ve üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, özel radyoloji ünitesi olan merkezlerde çekilir.

HSG i Hangi Branş Doktor Çeker?

İlaçlı rahim filmi rahim içine ilaç verilerek çekildiği için film kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından çekilir ve yorumlanır. Kadın doğum hekimi ilacı rahim içine verirken görüntüleme ve kayıt işlemini radyoloji teknisyeni yapar. İlaçlı rahim filmi kadın doğum uzmanı tarafından çekilir, radyoloji uzmanı tarafından  raporlanır. Her kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ilaçlı rahim filmi çekmez.

İlaçlı Rahim Filmi Fiyatları Nedir?

İlaçlı rahim filmi fiyatları illere, merkezlere, doktorlara göre değişiklik gösterir. Korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmayan kısır çiftler  devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz SGK kapsamında ilaçlı rahim filmi (HSG) çektirebilirler.

*** İnfertil çiftlerde hem tanı koymayı sağlayan hem de  gebe kalma şansını artırarak tedavi edici bir işlem olan ilaçlı rahim filmi gerekli olduğu zaman ertelenmeden çekilmelidir. İlaçlı rahim filmini (HSG) yılların verdiği tecrübemle anlaşmalı olduğum radyoloji merkezlerinde özel plastik kanülle çekmekteyim. Güncel fiyatlar ve  ayrıntılı bilgi için 03122877079 u arayabilir, whatsapptan yazabilirsiniz.