Düşük (abortus) gebelik materyalinin rahim dışına atılması olarak tanımlanır. Tıbbi anlamda düşük tamamen gerçekleşmişse komplet abortus, tamamen gerçekleşmemiş, rahim içinde parça kalmışsa inkomplet abortus olarak adlandırılır. Kanama olmasına rağmen gebelik sağlıklı bir şekilde duruyorsa bu durum düşük tehdidi (abortus imminens) dir.
Bebek düşürme belirtileri nelerdir?
Bebek düşürmenin en önemli belirtisi vajinal kanamadır. Düşük esnasında rahim kasıldığından dolayı alt karın bölgesinde ritmik ağrılar, özellikle kanla karışık beyaz parçalar düşmesi düşük belirtileridir. Gebelik haftası çok küçükse kanamaya ağrı eşlik etmeyebilir.
Bebek neden düşer?
İlk 3 ayda düşükler %80 oranında bebekte kromozom ve yapısal anomalilerden kaynaklanır. %20 bebek düşürme nedenleri rahim anomalileri, hormonal problemler, pıhtılaşma ve bağışıklık sisteminde sorunlar, enfeksiyonlar, bebeğe zararlı ilaçlara ve radyasyona maruz kalma olarak sıralanabilir.
Bebek nasıl düşer?
Alt karın bölgesinde kramp tarzında ağrılar ve kanama ile birlikte parça düşürme şeklinde düşük gerçekleşir. Gebelik haftası 10 hafta ve üzerinde ise düşen parçanın bebek olduğu çıplak gözle anlaşılabilir.
Düşük yapmak için ne yapabilirim?
Yurtdışında sağlık profesyonellerinin kontrolünde düşük ilaçları kullanılmaktadır. Ülkemizde düşük yaptırıcı ilaç reçete edilmesi, eczane satışı ve kullanımı yasaktır. Bebek düşürmek için rastgele ilaç kullanmak, bitkisel ürünler kullanmak size zarar verebilir. Geçmiş yıllarda kadınların şiş, tavuk teleği gibi aletleri rahime sokarak düşük yapmaya çalışması ne yazık ki gebelerin enfeksiyon kapmalarına ve ölümlerine yol açmakta idi. Düşük yapmak için sizin yapacağınız bir şey yoktur. İstenmeyen gebeliklerde ülkemizde en sağlıklı olan yöntem kürtaj yapılmasıdır, 10 haftaya kadar gebelik sonlandırmak yasaldır. Kürtaj için en uygun hafta 5-6 hafta olduğundan gebelik sonlandırmak isteyen kadınlar çabuk karar vermelidirler. Hafta ilerledikçe kürtaj işleminde problem çıkma riski artar. Düşük ilaçları sadece ölü gebelikler, yaşamla bağdaşmayan özürlü bebeklerin düşürülmesi için hastaneye yatırılan gebelerde kullanılabilir.
Düşükte gelen parçalar nasıl olur?
Kanamayla düşen parçaların pıhtılı olması düşüğün gerçekleştiğini göstermez. Parçaların içinde beyaz, açık pembe renkli dokular düşüğü gösterir.
Düşük nasıl hissedilir?
Düşük kanama, ağrı ve parça düşürme belirtileri ile hissedilir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapmalıyım?
Düşüğü sağlamak, hızlandırmak veya engellemek için ne yazık ki yapabileceğiniz bir şey yoktur. En sağlıklısı muayene olmanız ve doktorunuz önerileridir.
Düşükten sonra kalan parça nasıl düşer?
Düşük sonrası doktorunuz muayene yaptı ve parça kaldığını söyledi ise, parçanın miktarına göre kendiliğinden düşmesini beklemenizi önerebilir yada rahim kasılmasını sağlayan ilaç verebilir yada kürtaj yapmayı önerir.
Düşük sonrası kürtaj gerekir mi?
Düşük sonrası muayene yapılır ve ultrasonografi ile rahim içinde parça varsa kürtaj gerekli olabilir.
Düşük sonrası kanama ne kadar sürer?
Düşük sonrası kanama 7 ile 10 gün sürebilir, miktarı adet kanaması gibi yada daha azdır.
Kürtaj sonrası kanama ne kadar sürer?
Kürtaj sonrası kanama adet gibi yada daha az olarak 7-10 gün sürebilir.
Düşük yapmak hayati tehlike oluşturur mu?
İleri gebelik haftalarında düşük olursa kanama hayatı tehdit edecek boyutta olabilir. Düşük belirtileri yaşayan her gebe acilen muayene olmalıdır.
Düşük riski nasıl anlaşılır?
Gebelikte kanama düşük riskini gösterir. Vajinal kanaması olmayan ancak muayenede rahim içinde gebelik kesesinin çevresinde olan kanama tespit edilen gebelerde de düşük riski vardır.
Düşük riski ne zaman geçer?
Kanaması olan gebeliklerde ilk 12 hafta riskli dönemdir. Kanama olmadığında ve 12 hafta geçtiğinde risk azalır. Hiç bir gebeye risk tamamen yok denilemez.
Kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez
Genellikle 6 haftaya kadar düşüklerde kürtaj gerekli olmayabilir ama her gebelik, her gebe farklı yapıdadır. Kesin bir şey söylemek zordur. Muayene esasdır.
Düşükten sonra rahim temizlenmesi
Düşükten sonra rahim temizlenmesi olarak bilinen şey, düşük sonrası rahim içinde kalan parçaların kürtajla alınmasıdır.
Düşük sonrası kürtaj yapılmazsa ne olur?
Düşük sonrası kalan parçalar kürtajla temizlenmezse hem kanama devam eder hem de enfeksiyon ve rahim içi yapışıklık riski artar. Düşük sonrası muayenede rahimde parça kalmamışsa kürtaj gerekli değildir.
Düşük sonrası ne zaman adet olur?
Düşük yada kürtaj olduğunuz gün adet gibi kabul edilir, adet düzeniniz nasılsa ona göre düşükten 28-30 gün sonra adet olur.
Düşük sonrası ne zaman cinsel ilişki kurulur?
Düşük sonrası kanama bitene dek ilişki olmamalıdır. En sağlıklısı düşükten 1 hafta sonra da muayene olmanız ve doktorunuzdan bilgi almanızdır.
Düşük sonrası ne zaman hamile kalınabilir?
Düşük sonrası 2 ay gebelikten korunmak gerekir. 2 ay sonra hamile kalınabilir.
Kürtaj sonrası enfeksiyon belirtileri nelerdir?
Düşük ve kürtajdan 2-3 gün sonra başlayan kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı, ateş, titreme gibi belirtilerden biri veya birkaçı varsa enfeksiyon olabilir. Acilen doktorunuzla görüşmelisiniz.
Yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanıda muayene esasdır. Gebelikte kanama, doktora başvurmanızı gerektiren, önemli bir durumdur.