Kadınların çoğu gebe kaldığını öğrendiği ilk anlardan itibaren bebeğinin sağlıklı olması için
gebelikte hangi vitamin ve mineral kullanması gerektiği konusunda bilgi edinmek ister. İnternet araştırmaları, arkadaş tavsiyesi, eczacıya sorayım derken kafalar karışır. En sağlıklı olan doktorunuzun önerisi ve reçete ettiği ürünü kullanmanızdır. İnsan vücudundaki bütün organlar, özellikle kalp, kaslar, böbrekler normal fonksiyonları için magnezyuma ihtiyaç duyarlar. Doktorunuz size magnezyum takviyesi önerdi ise magnezyum ile ilgili bilgilere bu yazımda ulaşabilirsiniz.
Magnezyum Nedir?
Magnezyum vücudumuzda kalsiyumun emilimini destekleyen, kan şekerini , kan basıncını, kas kasılmasını düzenleyen, kalp kaslarını koruyan, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekleyen bir elementtir. 300 den fazla enzimin reaksiyonuna katılır. Doğada en çok bulunan sekizinci elementtir.
Günlük Magnezyum İhtiyacı Ne Kadardır?
İnsanların günlük magnezyum ihtiyacı insanların yaşı, metabolizması ve hastalıklarına göre
değişir.Vücuttaki toplam magnezyum miktarı 20-30 gram civarındadır. Magnezyumun yarısı hücreler, yumuşak dokular ve sıvılarda, diğer yarısı da kemiklerde depolanır. Magnezyumun % 1 i kan dolaşımındadır. Vücudun magnezyum ihtiyacı en çok gebelikte artar. Günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg iken gebeler günde 450-700 miligram magnezyum almaya ihtiyaç duyar. Magnezyum vücudumuzda üretilmez, besinlerle alınır.
Magnezyum Hangi Gıdalarda Vardır?
Birçok besin magnezyum içerir. Takviye ilaçlar dışında en önemli magnezyum kaynağı
besinlerdir. Yemek pişirilmesi sırasında bazı durumlarda besinlerdeki magnezyum özelliğini
yitirebilir. Bu nedenle magnezyum içeren ve çiğ olarak tüketilebilen besinler tercih edilmelidir. Magnezyum bakımından zengin besinler, baklagiller, tam tahıllar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, patlıcan, pırasa, marul, kabak, brokoli, mercimek, süt ürünleri, kırmızı et, bitter çikolata, tohumlar, fındık, kabak ve ayçekirdeği, kaju, portakal, domates, soğan, incir, üzüm, hurma, kereviz, kakao, balık (uskumru, ton), avokado, soya, pirinç, muz, kuru meyve, barbunya, ahududu, hardal yaprakları, mantar, çilek, şalgam, nar, ayva, Hindistan cevizi, karanfil, acı biber, dereotu olarak sıralanır.
Yeterli miktarda magnezyum alabilmek için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekir.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte magnezyum eksikliğinin belirtileri şu şekilde sıralanır.
- Düşük tansiyon
- Huzursuz bacak sendromu
- İştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, uyku bozukluğu ve güçsüzlük
- Bacak krampları
- Kasık ağrısı
- Rahimde sertleşme hissi, kasık ağrıları
Magnezyum Hamilelik Döneminde Neden Önemlidir?
Magnezyum, gebelik döneminde vücuda alımı oldukça önemli olan bir mineraldir. Magnezyum kalsiyumun vücuda emilimini destekler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas kasılmasının düzenlenmesini sağlar, kalp kaslarını korur, enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekler, kas ve sinir sistemini düzenler. Gebelik süresince magnezyum anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Gebelikte magnezyum içeren gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Gebelikte magnezyum:
- Kan basıncını düzenler
- Kramp ve spzamları önler
- Erken doğum riskini azaltır, rahim kasılmalarına bağlı ağrıları azaltır
- Kan şekerini dengeler. Diyabeti olan gebelerin magnezyum takviyesi alması faydalıdır
- Uykusuzluğa iyi gelir, sakinleştirici etkisi vardır
- Cilt sağlığını korur, gebelikte ciltte kuruluk ve egzamaya iyi gelir
- Kalsiyum emilimini artırarak kemik erimesine karşı korur
Hamilelere Magnezyum Takviyesi Gerekli mi?
Magnezyum hem besinler yoluyla hem de besin takviyesi (ilaç) olarak alınabilir. Sağlıklı
beslenen gebeler çoğu zaman ek magnezyum alımına ihtiyaç duymazlar. Ancak bazı durumlarda magnezyum takviyesi ilaç olarak doktor tarafından reçete edilir. Gebelikte magnezyum reçete edilen durumlar:
- Erken doğum tehdidi, rahim kasılmasına bağlı kasık ağrıları
- Bacak krampları
- Gebelikte yüksek tansiyon, preeklampsi
- Sakinleştirici ihtiyacı olan gebeler
- Diyabetik gebeler yada gebeliğe bağlı diyabet
- Migreni olan gebeler
- Uykusuzluk
Hamilelikte Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Magnezyumun %99 u dokularda, %1 i kanda olduğundan magnezyum eksikliği kan tahlili ile anlaşılamaz. Magnezyum eksikliği belirtileri olması magnezyum besin takviyesi gerektirir. Hazır rafine gıda tüketimi, sağlıksız beslenme, diyabet, sigara kullanımı, uzun süre antibiyotik kullanımı, çölyak ve crohn hastalığı, ülseratif kolit magnezyum eksikliğine neden olur.
Magnezyum Nasıl Kullanılır?
Hamilelikte magnezyum doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Magnezyum tablet ve suda eriyen
saşe şeklinde takviye edici gıda olarak eczanelerden temin edilir. Günde ne kadar alınacağı doktor tarafından belirlenir. Magnezyum ilaçlarının pek çok formu vardır. Bu formlar magnezyuma ek olarak sitrat, malat, glisinat, oksit içerir. Hamilelikte magnezyum eksikliği için kullanılan magnezyum içeriği oksit form dışında diğer formlardan biri olmalıdır. Hamilelikte suda eriyen ve sitrat formlu magnezyumlar tercih edilir.
Magnezyum gebelikte şiddetli tansiyon yüksekliği ve buna bağlı vücutta kasılmayla seyreden ve hayatı tehdit eden gebelik zehirlenmesinde (preeklampsi, eklampsi) ve erken doğum eyleminde damardan hastane şartlarında uygulanır. Damardan enjekte edilen magnezyum, yüksek dozda uyuşturucu (narkotik) ve solunumu baskılayıcı etki gösterebilir. Damardan magnezyum tedavisi süresince gebe yakın takip edilir.
Magnezyum Hamileliğin Kaçıncı Ayında Kullanılır?
Gebelikte magnezyum gebeliğin ilk günlerinden doğuma kadar kullanılabilir. Ancak takviye
edici gıda olsada tüm ilaçlarda yardımcı maddeler vardır. Bu nedenle bebeğin organ gelişiminin olduğu ilk 8-10 kullanmamakta fayda vardır. Magnezyum kullanımının bebeğe zararlı etkisi bilimsel olarak gösterilmemiştir.
Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Magnezyum kullanımı mutlaka doktor onayı ile olmalıdır. Magnezyumun hangi saat alınması gerektiği içeriğine göre değişir. Aç alınması emilimini artırır ancan bulantı yapabileceği için yemeklerden sonra alınabilir. Malat formu sabah yada öğlen, sitrat formu istenildiği zaman, glisinat formu gece yatmadan önce alınırsa iyi olur.
Oksit formu en ucuz magnezyum olmakla beraber emilimi azdır, gebelikte kullanımı anlamsızdır, ishal yapıcı etkisi vardır. Çalışma hayatında olan gebeler unutmamak için evden çıkmadan kahvaltı sonrası veya gece yatmadan uyku öncesi alabilirler.
Magnezyum Kullanımı Doğumu Geciktirir mi?
Ağızdan alınan magnezyumun doğum kasılmalarını azaltıcı, geciktirici ve durdurucu etkisi yoktur. Doğuma kadar kullanılabilir.
Gebelikte tüm ilaçlar ve besin takviyeleri doktor reçetesi ile kullanılmalıdır.