Yerleşme kanaması bebek bekleyenler için mutluluk veren ilk işaret olabildiği gibi, kanamanın adet kanaması olduğunu düşündürerek üzüntü de yaratabilir.Bebek beklemeyenler için de tam tersi düşünülebilir.
Halk arasında yerleşme kanaması, üste adet görme olarak bilinen, biz doktorların implantasyon kanaması olarak tanımladığımız kanama, kadının tüpünde döllenen sperm ve yumurtanın 6-7 günlük süreçten sonra, döl yatağına yerleşirken yaptığı tahribattan kaynaklanan kanamadır.Kanama az miktarda ve leke şeklindedir.
Türkiye’de her 10 kadından 1’i Vajinismus ve Vajinismus olup olmadığınızı evlenmeden önce öğrenebilirsiniz. Detaylı bilgi için: https://www.guzinbasci.com/vajinismus-tedavisi-ankara/
Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırtedilir?
- Yerleşme kanaması leke tarzında, adet kanaması daha yoğun ve pıhtılıdır.
- Yerleşme kanaması, adetin genelde 21-25 günleri arasında veya beklenen adetten 7-8 gün öncedir.Adet kanaması ise döngünüze uygun zamanda gerçekleşir.
- Yerleşme kanamasını adet kanaması olarak kabul eden kadınlar, gebe olduklarını ancak 1 ay sonraki dönemde, adet olmadıklarında fark ederler.Gebe kadınlarda adet döngüsü gerçekleşmez.
- Yerleşme kanamasından sonra vücut ısısı artar, bazen gebeliğe bağlı semptomlar, bulantı, halsizlik göğüslerde hassasiyet olabilir.
Yerleşme kanaması her gebelikte olur mu?
Hayır her gebelikte olmaz.Her gebede embriyo döl yatağına yerleşirken kanamaya neden olmaz.
Yerleşme kanaması kaç gün sürer?
Yerleşme kanaması her gebede farklı süreç gösterebilir.Bazı gebelerde 1-2 gün lekelenme yapabildiği gibi bazı gebelerde beklenen adet tarihine kadar sürebilir.
Yerleşme kanaması düşük tehdidi anlamına gelir mi?
Yerleşme kanaması düşük tehdidi anlamına gelmez.Düşük önleyici ilaç kullanılmasına gerek yoktur.
Yerleşme kanaması bebeğin iyi tutunduğunu gösterir mi?
Yerleşme kanaması, bebeğin iyi tutunmasını garantilemez.Düşük yapan kadınların bir kısmı yerleşme kanamalarının olduğunu ifade etmişlerdir.
Yerleşme kanaması her gebelikte tekrar eder mi?
İlk gebeliğinde yerleşme kanaması yaşayan gebeler, sonrakilerde kanama yaşamayabilir.Yada ilk gebeliğinde yerleşme kanaması yaşamayan gebeler sonraki gebeliklerinde yerleşme kanaması yaşayabilirler.
Tanımlananan günde olan kanamalar yerleşme kanaması mıdır?
Tanımlananan günlerde olan kanamalar tabii ki her zaman yerleşme kanaması değildir.Rahim ağzında yaralar, yumurtalık kistleri, hormonal problemler, vajinal enfeksiyonlar gibi pek çok problemler kanamaya neden olabilir.
Kanamanın, yerleşme kanaması olduğu kesin nasıl anlaşılır?
Adetin 21-25 günleri arasında leke tarzında kanama oldu ve kişi gebe ise, bu kanama yerleşme kanamasıdır.Kesin anlamanın tek yolu cinsel ilişkiden 12 gün ve sonrası yada lekelenme olduğunda kanda gebelik testi yapılmasıdır.Yerleşme kanaması olduğu günlerde, embriyo çok küçük olduğu için, ultrasonda görülmez.Gebelik kesesi en erken, beklenen adetten 7 gün olan gecikme sonrasında ultrasonografi ile görülür.Gebelik kesesinin ultrasonda görülebilmesi için Beta HCG değerinin 2000 mÜ/l(kanda gebelik testi) değerinin üzerinde olması gerekir.Gebelik haftası, Beta HCG değerine göre değil, ultrasonografiye göre hesaplanır.