Balerin spiral ve Rahim içi diğer araçlar yani spiraller uygulandıktan sonra yıllarca gebelikten koruduğu için kadınlar için tercih edilen doğum kontrol yöntemleridir. Yıllardır uygulanan T şeklinde olan rahim içi araçların kasık ağrısına neden olabilmesi, bakır içeren farklı şekilde rahim içi araç arayışına neden olmuştur.
Ballerina (balerin), halka şeklinde olan bakırlı bir rahim içi araç olarak 2014 yılında yetkilendirilmiş ve 30 ülkede kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve kliniğimizde 2024 ocak ayı itibarıyla uygulanmaktadır. Rahim içi araçlar halk arasında spiral olarak bilinmektedir.
Balerin Rahim İçi Araç (Spiral) Nedir?
Balerin yaklaşık 15 mm çapında, küre şeklinde 10,5 cm uzunluğunda monoflaman mavi polipropilen çift kuyruklu bir ip üzerinde bakır toplar olan bir rahim içi cihazdır. 300 mm2 bakır yüzey alanına sahip 17 adet bakır toplardan oluşur ve 1 gr.dan az ağırlıktadır.
Hormonsuz Balerin Spiral Nasıl Çalışır?
Balerin spiral hormonsuzdur ve içerdiği bakır etkisiyle ve mekanik olarak diğer bakırlı rahim içi araçlar gibi gibi gebelikten korur. Rahme yerleştirildiği andan itibaren her gün az miktarda bakır salgılayarak etkisini gösterir. Salgılanan bakır, spermlerin hareketini ve döllenmeyi engeller. Yumurtlamayı engellemez.
Balerin Ne Kadar Etkilidir?
Balerin rahim içi aracın gebelikten koruyuculuğu 5 yıl devam eder. %99 gebelikten koruyucu etkisi vardır.
Balerin Spiral Nasıl Takılır?
Jinekolojik muayene yapıldıktan sonra vajinaya spekulum adı verilen muayene aleti takılır. Rahim ağzı dezenfektan solüsyonla temizlenir. Rahim pozisyonu tek dişli denilen bir aletle çekilerek vajina ile aynı düzleme getirilir. Histerometri denilen bir aletle döl yatağının uzunluğu ölçülür. Bu ölçüme uygun hazırlanan balerin rahim içine yerleştirilir. Balerinin ipi, çıkarılmasına yetecek uzunlukta kesilir.
Rahim içine doğru yerleştirildiği, ultrasonla kontrol edilir. Ağrılı bir işlem değildir. Anestezi verilmesini gerektirmez. İşlemden 1 saat önce ağrı kesici kullanılması faydalı olabilir. Bazen tek dişliye bağlı kasık ağrısı, bulantı, baş dönmesi olabilir. Sakin, gevşemiş bir şekilde uygulandığında genellikle bir problem olmaz.
Ballerina Rahim İçi Araç Ne Zaman Çıkartılabilir ?
Balerin spiral gebelik planlanıyorsa, süresi doldu ise yada çıkarılmasını gerektiren şikayetler varsa çıkarılır. Siklusun herhangi bir döneminde çıkarılabilir. Adetli iken ipinin görülmesi ve çıkarılması daha kolaydır. Balerin spirali kişi istediği zaman çıkarttırabilir.
Balerin Spiral Ne Zaman Takılır?
Balerin spiral, gebelik şüphesi yoksa siklusun herhangi bir döneminde uygulanabilir. Ancak kadının gebe olmadığından emin olmak adına ve takılması daha kolay olduğundan adetli dönem tercih edilir. Normal doğumdan 6 hafta, sezaryen doğumdan 8 hafta sonra takılması uygundur. Enfeksiyon riski yoksa ilk 3 ay olan düşüklerden ve kürtajlardan sonra hemen uygulanabilir.
Balerin Spiral Kimler İçin Uygun Değildir?
- 15 yaşından küçükler
- Tanı konulmamış vajinal kanaması olanlar
- Tedavi edilmemiş yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri olan kadınlar
- Düşük ve doğum sonrası sepsis denilen ciddi enfeksiyon öyküsü olanlar
- AİDS ve veya cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanlar
- Derin kansızlık, kan sulandırıcı kullanımı, şiddetli adet sancısı
- Bazı kalp hastalıklarında (uygulama öncesi antibiyotik kullanarak takılabilir)
- Doğuştan rahim anomalisi olan kadınlar
- Daha önce rahim içi araç takılmış olup çıkarılmadığı durumlar
- Anormal pap smear sonucu olanlar
- Wilson hastalığı
Balerin Spiral Kimler İçin Uygundur?
Yukarda sıralanan durumların olmadığı tüm kadınlar gebelikten korunmak için balerin spiral taktırabilir.
Balerin Spiralin Avantajları
- Özel formu ve malzemesi sayesinde rahim şekline ideal uyum sağlar ve böylelikle hasar ve tahriş riskini en aza indirir. Yuvarlak ve rahim dostudur.
- Hormon içermez
- Küçük ve esnektir. Geleneksel rahim içi araçların üçte biri ila yarısı kadar büyüklüktedir ve kolayca yerleştirilebilir.
- Gebeliği önlemedeki etkinliği %99’un üzerindedir.
- En ince yerleştirme tüpüne sahiptir (3.2mm)
Diğer Geleneksel Doğum Kontrol Spirallerinden Farkı Ne?
Balerin spiral küre şeklinde, rahim yapısına uygun, hormon içermeyen, geleneksel rahim içi araçlardan daha küçük ve hafiftir. 3 boyutlu ve küre şeklinde olup keskin kenarı yoktur. İnce yerleştirme tüpü sayesinde uygulama daha kolay ve ağrısız olmaktadır. Yanlış yerleştirme ihtimali çok azdır. Doğum yapan ve yapmayan kadınlar için uygundur.
Balerin İnci Spiral ile Ballerin Spiral Aynı mı?
Küre şeklinde ve monofilaman ip üzerinde bakır halkalar inci kolyeye benzediği için inci spiral olarak da bilinir. Evet aynıdır.
Yeni Nesil doğum kontrol yöntemi Spiral Balerin Kayar mı?
Tüm Rahim içi araçlarda olduğu gibi balerin spiral de kayabilir. Kayma yani rahimden atılma en çok uygulandıktan sonra ilk 1 ay içinde olmaktadır. Uygulandıktan 1 ay sonar balerin spiralin yerinde olduğu muayene ile kontrol edilmelidir.
Balerin Spiral Gebelikten Korunma İçin Kesin Çözüm mü?
Kesin çözüm denilemese de yüksek oranda %99 gebelikten korumaktadır. Balerin spiral taktıran kadınların ek bir yöntemle korunmasına gerek yoktur.
Balerin Spiral Fiyatları
Rahim içi uygulama fiyatları şehir ve kliniklere gore değişmektedir. Genellikle spiralin maliyetine 2 muayene ücreti eklenerek fiyatlandırılır.
Balerin Spiral Taktırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeli
Spiral uygulandıktan sonra 1 hafta cinsel ilişki olmamalı, uygulama sonrası 1-3 ay içinde kontrol yapılmalıdır.
Spiral sonrası dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili ayrıntılı yazıma https://www.guzinbasci.com/spiral-takildiktan-sonra-dikkat-edilmesi-gerekenler/ ulaşabilirsiniz.
Balerin Spiralin Riskleri ve Yan Etkileri
Uygulama sonrası ilk 3 ay ara kanama, adet miktarında artış, hafif kasık ağrıları olabilir. Bu şikayetler genellikle 3 ay sonrası geçer. Adet gecikmesi veya gebelik şüphesi durumunda hemen muayene yapılmalıdır. Spiral takılı iken gebelik riski çok düşük olmasına rağmen olası gebeliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir.
İlişki Sırasında Balerini Hissedebilir miyim?
Cinsel ilişki sırasında balerin spiral hissedilmez. Rahim ağzında olan ip yumuşaktır, partnerin hissetme olasılığı çok azdır. Buna rağmen partner rahatsız oluyorsa ip tamamen kesilebilir yada rahim ağzına itilerek penise teması engellenir.
Ballerini Takmak Acı Verir mi?
Uygulama tekniği diğer rahim ilaç uygulamalarına benzer. Uygulama sırasında tolere edilebilir hafif ağrı olabilir. Uygulamadan 1 saat önce ağrı kesici alınabilir.
Hangi Yan Etkiler Ortaya Çıkabilir?
Uygulandıktan sonra ilk 3 ay hafif kasık ağrısı, ara kanama olabilir. Genellikle ciddi yan etkisi yoktur. Kasık ağrısı, ateş, kötü kokulu akıntı, adet gecikmesi durumunda doktor muayenesi gereklidir.
Balerin Spiral Benim İçin Uygun mu?
Balerin spiralin size uygunluğu muayene ile doktorunuz tarafından belirlenmelidir.
Ballerine Spiral Adet Döngüsünü Etkiler mi?
Uygulama sonrası ilk 3 ay ara kanamalar olabilir. Balerin spiral adet döngünüzü etkilemez.
Ballerinedeki Bakıra Alerjim Olabilir mi?
Bakır allerjiniz varsa balerin spiral uygulanmamalıdır.
Ballerine Alındıktan Sonra Hamile Kalabilmem Ne Kadar Sürer?
Balerin çıkarıldıktan sonar gebelikten koruyucu etkisi kalkar. Hemen gebelik olabildiği gibi, 1 yıla kadar denemek de gerekebilir.
Cinsel Hayatımda Bir Farklılık Olacak mı?
Balerin spiral cinsel hayatı etkilemez. Etkili bir yöntemle gebelikten korunmuş olmak daha rahat cinsel hayat yaşamanızı sağlar.