Rahim içi araçlar (spiraller) tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kadınların en çok tercih ettikleri gebelikten korunma yöntemlerinden biridir. Kadınlar etkili bir yöntemle hamilelikten korunduklarında, kendilerini daha iyi hissediyorlar. Kadınların etkili yöntemlerle korunmaları ya hormonal yöntemler yada rahim içi araçlarla (RİA) oluyor. Ülkemizde hormonal yöntemlere kadınlar pek sıcak bakmıyor. Her ne kadar bilimsel anlamda hormonal yöntemleri anlatsak da, eş dost, arkadaş tavsiyeleri, hormonların bedenlerine zarar vereceği endişesi ile uzun süreli kullanımdan kaçınıyorlar.
Hormonlu rahim içi araçların adet kanamasını azaltması, bazen kesmesi bizim kadınlarımızın sevmediği bir durum. Türk kadınları adet görmeyi seviyor ve kendini doğurgan hissediyor. Hormonlu rahim içi araç, Avrupa’da yaygın kullanımı olmasına rağmen ülkemizde yoğun adet ve sancılı adet gören kadınlar dışında uygulamada pek kabül görmedi. Geleneksel rahim içi araçlar (copper T, Multiload 375, Nova T) adet kanamalarını artırmaları ve kasık ağrıları şikayetleri yeni bir rahim içi araç arayışını gerektirdi.
Gynefix Rahim İçi Araç Nedir ?
Gnefix Belçikalı doktor Dr.Dirk Wildemeersch tarafından geliştirilen bakırlı yeni nesil bir Rahim içi araç (spiral) dir. Avrupa’da 20 yıldan uzun süredir kullanılan GYNEFİX 2015 yılında Türkiye’ye geldi ve biz hekimlerin gynefixi tanımamız ve uygulamamız 2015 yılında başladı.
Gynefix cerrahi bir ipliğin üzerine sıralanmış küçük bakır boncuklardan oluşan, üst ucu özel bir yöntemle sağlamlaştırılmış düğümüyle rahim kubbesine yerleştirilen bir rahim içi araçtır. Halk arasında boncuklu spiral olarak bilinir.
Gynefix gebelikten korunma yöntemlerinden sadece birisidir. Konulya ilgili diğer yazılarımıza şu adreslerden ulaşabilirsiniz.
Gynefix Rahim İçi Araç Nasıl Çalışır?
Gynefix bakır boncuklardan bakır iyonlar salgılayarak spermleri etkisiz hale getirerek ve bakır iyonlar sayesinde döl yatağının yapısını değiştirerek gebelikten korur.
Gynefix’in Avantajları Nelerdir?
- Rahim kubbesine sabitlendiği için kayma, dışa atılma riski yok denecek kadar azdır.
- Çok küçük, esnek, çerçevesiz olduğu için Rahim dokusuna kolay uyum sağlar. Küçük boyutu olduğundan ve esnekliğinden dolayı doğum yapmayanlar da kullanabilir
- Hormon içermez
- Kolları olmadığı için diğer bakırlı RİA larda sık görülen kanama artışı ve adet sancısı yapmaz
- Kayma riski çok daha az olduğu için istenmeyen gebelik oluşma riski de klasik bakırlı spirale göre daha azdır.
- Kanamayı artırmaz
- Hormon içermediği için kilo aldırmaz, adet miktarında azalma yapmaz
- Güvenlidir. 5 yıl koruyuculuğu vardır. Gebelikten koruma oranı %99.5 dur
- Uygulanması diğer RİA larda olduğu gibi kolaydır, anestezi gerektirmez
- Emzirmeyi etkilemez
- Çıkarıldığında doğurganlık hemen oluşur
- Doğumdan 6 hafta sonra, kürtaj ve ilk 3 ay olan düşüklerden sonra hemen uygulanabilir (klinik tecrübelerime göre düşük ve kürtajdan hemen sonra değil, 1 ay sonra uygulamayı tercih ediyorum)
Gynefix’in Dezavantajları Nelerdir?
- Gynefix uygulama konusunda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından uygulanır. Sağlık ocakları ve devlet kurumlarında uygulanmaz. Pratisyen hekim, ebe, hemşire uygulayamaz.
- Pahalıdır
- Rahim kubbesi ince olanlara uygulanamaz
- Adet aralarında leke ve kramplar olabilir. Bu şikayetler genellikle ilk 3 ay içinde geçer.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.
- Tüm rahim içi araçlarda olduğu gibi nadir de olsa rahimden karın boşluğuna geçme riski vardır. Bu risk %0.1 den azdır.
Gynefix Spirali Kimler Kullanabilir ?
- Spiral takılmasına engel durumu olmayan ve gebelikten korunmak isteyen kadınlar
- Doğum yapmamış yada küçük rahim yapısına sahip olan kadınlar
- Kürtaj ve düşük sonrası,
- Uzun süreli korunma yöntemi kullanmak isteyen kadınlar,
- Doğum sonrası 3 ay geçmiş kadınlar
- Emziren kadınlar
- Klasik bakırlı spiralle gebe kalan kadınlar
- Klasik bakırlı spiralin kaydığı, düştüğü, klasik spiralden memnun olmayan kadınlar
Gynefix Rahim İçi Araç Kimlere Uygun Değildir?
- Tanı konulmamış vajinal kanaması olanlar
- Tedavi edilmemiş yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri olan kadınlar
- Düşük ve doğum sonrası sepsis denilen ciddi enfeksiyon öyküsü olanlar
- AİDS ve veya cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanlar
- Derin kansızlık
- Bazı kalp hastalıklarında (uygulama öncesi antibiyotik kullanarak takılabilir)
- Doğuştan rahim anomalisi olan kadınlar
- Anormal pap smear sonucu olanlar
- Rahim ağzında yara tabir edilen erozyonun yakılarak tedavisi planlanan kadınlar
- Ultrasonografik ölçümde rahim kubbesinin 12 mm den kısa olması
Gynefix Rahim İçi Araç Nasıl Takılır?
Jinekolojik muayene yapılır, ultrasonla rahim kubbesinin kalınlığı ölçülür. Gynefix kubbeye asıldığı için bu ölçüm önemlidir. Sonra vajinaya spekulum adı verilen muayene aleti takılır. Rahim ağzı dezenfektan solüsyonla temizlenir. Rahim pozisyonu tek dişli denilen bir aletle vajina ile aynı düzleme getirilir. Histerometri denilen bir aletle döl yatağının uzunluğu ölçülür. Bu ölçüme göre gynefixin hangi boyutta olanının kullanılacağına karar verilir. Ölçüme uygun hazırlanan RİA, rahim içine yerleştirilir. RİA rahim kubbesine asılıdığı için, 2. bir kişinin uygulamaya ultrasonla eşlik etmesi tercih edilir. Kadının mesanesi biraz dolu olursa hem rahim vajinayla aynı düzlemde olur, hem de ultrasonla görüntülemek kolaylaşır. RİA nın ipi rahim içine gönderilir. Uygulama local anestezi yada sedasyon anestezisi ile yapılır. İşlemden 1 saat önce ağrı kesici kullanılması faydalı olabilir. Bazen tek dişliye bağlı kasık ağrısı, bulantı, baş dönmesi olabilir. Sakin, gevşemiş bir şekilde uygulandığında genelde bir problem olmaz.
Gynefixin Koruma Süresi Ne Kadardır? Gynefix Rahim İçi Aracının Etki Süresi Ne Kadardır?
Gynefixin koruyuculuğu içerdiği bakır miktarına göre belirlenmiştir ve bu süre uygulandıktan sonra 5 yıldır. 5 yıl sonunda çıkarılarak yenisi uygulanır.
Gynefix Çıkarılması Nasıl Yapılır?
Gynefix gebelik planlanıyorsa, süresi doldu ise yada çıkarılmasını gerektiren şikayetler varsa çıkarılır. Siklusun herhangi bir döneminde çıkarılabilir. Diğer rahim araçlar gibi vajinaya spekulum takılarak ve tutucu bir aletle ipi çekilerek rahatlıkla çıkarılır, Adetli iken ipinin görülmesi ve çıkarılması daha kolaydır.
Gynefix Rahim İçi Aracının Koruma Oranı Nedir?
Gynefix rahim kubbesine asıldığı için düşme riski daha azdır ve bu nedenle gebelikten koruyuculuğu diğer bakırlı rahim içi araçlardan fazladır. Kullanıldığı sürece %99,5 gebelikten korur. Gynefix rahim yapısına uyumlu bir rahim içi araçtır. Hormon içermez, güvenli ve sağlıklı bir gebelikten korunma yöntemidir.
Gynefix Rahim İçi Aracı Takmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
Gynefix taktırmadan önce muayene olmanız ve doktorunuzun gynefiksin size uygun olduğunu onaylaması gerekir. Vajinal akıntı şikayetiniz varsa öncesinde tedavi olmanız iyi olur. Gynefix taktırmak için gynefix uygulaması konusunda tecrübeli doktor seçmelisiniz. Adetli iken randevu almalısınız. Lokal anestezi ile uygulanacak ise uygulamadan 1 saat önce midenize dokunmayan bir ağrı kesici alabilirsiniz.
Gynefix Rahim İçi Aracı Taktırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Uygulama sonrası 1 hafta cinsel ilişki olmamalıdır. Uygulama sonrası hafif kasık ağrıları olabilir, ağrı kesici alabilirsiniz. Banyo yapmanızda sakınca yoktur. Gynefix firma tarafından kaymayan spiral olarak tanıtılsa da kayabilir, düşebilir. Bu nedenle 1 hafta sonra ilk kontrolü, 1 ay sonra da ikinci kontrolü yapılır. Sonraki kontroller yılda 1 yapılmalıdır.
Gynefix Rahim İçi Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Karın, kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, anormal kanama, cinsel ilişkide kanama, kötü kokulu akıntı, ateş, adet gecikmesi şikayetleri acil durumları gösterir. Bu tür şikayetiniz varsa muayene olmalısınız. Hiç şikayetiniz olmasa da yılda 1 kez muayene olarak gynefiksi kontrol ettirmelisiniz.
Gynefix Rahim İçi Araç Kullanımı Sırasında Yan Etkiler Nelerdir?
Gynefiks kullanımı sırasında özellikle ilk 3 ay boyunca ara kanamalar, kasık ağrıları olabilir. Çoğu kadında 3 aydan sonra bu şikayetler geçer. Ancak devam ederse boncuklu spirali çekmek gerekir. Doğum kontrolü için etkili olan ve ülkemizde de sıklıkla uyguladığımız gynefix çoğu kadında memnuniyet yaratırken az sayıda kadında şikayetlere neden olmaktadır. Uygulamadan kimin memnun olacağını öngörmek mümkün olmamaktadır.
Gynefix Takılırken Acı Hissedilir mi?
Uygulama sırasında kullanılan aletler hafif ağrı yapabilir ki bunu çoğu kadın rahatlıkla tolere Eder. Uygulamadan 1 saat önce ağrı kesici kullanmak sizi rahatlatabilir. Uygulama sırasında hiç ağrı hissetmek istemiyorsanız, zor vajinal muayene oluyorsanız, hiç doğum yapmadıysanız tamamen uyuyarak sedasyon anestezisi ile taktırabilirsiniz.
Gynefix ile Birlikte Adet Düzensizliği Yaşanır mı?
Gynefiksin diğer bakırlı spirallerden üstünlüğü adet miktarında artış yapmamasıdır. Bakırlı spiraller adet kanamasını artırmakta, hormonlu spiraller ise adet kanamasını azaltmakta hatta tamamen kanamayı kesmekte iken gynefiks uygulanan kadınlarda adet düzeni genellikle değişmez. Çok nadiren ara kanamalar, uzayan adet kanamalarına neden olabilir.
Boncuklu Spiral İle Hamile Kalma Riski Var mı?
Nadir de olsa gynefix ile gebelik bildirilmiştir. Kayar, düşerse gebelik riski artar. Gynefix yerinde iken gebelik olduysa dış gebelik riski artmıştır, hemen muayene olmanız gerekir.
RİA ile gebeliklerin çoğunluğu dış gebeliktir. Bu nedenle adet gecikmelerinde erken tanı önemlidir. Dış gebelik tanısı erken konulursa ilaçla tedavi olma şansı yüksektir.
Gebeliğin devamı istenmiyorsa kürtaj önerilir.
Gebeliğin devamı isteniyorsa, ipi görülüyorsa RİA çekilir, gebelik devam eder. İpi görülemiyorsa gebelik yine devam edebilir. Ancak bu şekilde devam eden gebeliklerde düşük ve enfeksiyon riski yüksektir. RİA bebeğe direkt zarar vermez. Doğumda RİA genellikle plasenta ile birlikte çıkar.
Gynefix Spiral Düşer mi ?
Evet düşebilir. Bu durum en sık uygulandıktan sonraki birkaç ay içinde olur. Bu nedenle uygulamadan 1 hafta ve 1 ay sonra kontrole gitmelisiniz. Düşen gynefiksi fark etmeyebilirsiniz. Yoğun kanama ile pete yada tuvalette düşmüş olabilir. Bu nedenle şüphe duyulan her durumda doktor kontrolü gerekir.
Diğer Gebelikten Korunma Yöntemleri
Modern korunma yöntemleri rahim içi araçlar, kondom ve hormonal yöntemler olarak sıralanır. Bakırlı rahim içi araçlar, hormonlu rahim içi araç ve gynefix yıllardır uyguladığımız, uzun süre koruma sağladığı için kadınlar tarafından kabul gören yöntemlerdir. Doğum kontrol hapları, ciltaltı implantlar, hormonlu spiral de hormonal yöntemler içinde sıralanır. Erkekler tarafından uygulanan korunma yöntemi kondom yani prezervatiftir. Ertesi gün hapları, dışa boşalma yani geri çekme, takvim yöntemi etkili olarak gebelikten korumaz ve gebelikten korunma yöntemi olarak önerilmez.
Gynefix Rahim İçi Aracı Kullanırken Cinsel Hayatım Nasıl Etkilenebilir?
Gynefix cinsel hayatınızı olumsuz etkilemez. Özellikle gebelikten etkili koruma sağladığı için güvenli seks yapmanızı sağlar, cinsel hayatınızı olumlu etkiler.
Gynefix Rahim İçi Aracın Bakımı Nasıl Yapılır?
Sizin bakım yapmanızı gerektiren bir durum yoktur. Doktorunuzun önerdiği sürelerde kontrol olmanız önemlidir.
Gynefix rahim içi aracı kullanırken hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?
- Karın, kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı
- Anormal kanama, cinsel ilişkide kanama
- Kötü kokulu akıntı, ateş
- Adet gecikmesi
- Durumlarında doktorunuza başvurunuz.
Gynefix Rahim İçi Araç Fiyatı Nedir?
Gynefix uygulayan hekimler genellikle iki muayene ücreti üzerine gynefix maliyetini ekleyerek size ücret söylerler. Fiyat bilgisi için 03122877079 nolu telefondan dan muayenehanemize ulaşabilirsiniz.
Ankara Çukurambar’da olan muayenehanemde gynefix, boncuklu spirali Türkiye’de uygulandığı tarihten beri uygulamaktayım. Gynefix kliniğimizde mevcuttur. Sizde yeni nesil, kadınların memnuniyetle kullandığı gynefix hakkında daha fazla bilgi almak, size uygun olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız 03122877079 u arayarak muayenehanemizden randevu alabilirsiniz.