İnsan papilloma virusu (HPV) ve rahim ağzı kanseri (servikal kanser) arasında ilişki olduğu artık kesin olarak bilinmektedir. HPV dünyada ve ülkemizde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen hastalıktır. HPV kadınlarda rahim ağzına yerleştiğinde kanser yapıcı etkisinden dolayı önemsenmesi gereken bir virüstür. Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında, vajinal ve vulvar kanserlerin %40-50 sinde, penis kanserlerinin %50 sinde, anal kanserlerin % 90 ında HPV enfeksiyonu görülmektedir.

Human Paplilloma Virus bulaştığında çoğu kez belirti vermez. Bazı tipleri genital organlarda siğil olarak belirti verir. Ancak siğile neden olan HPV tiplerinin çoğunluğu kanserojen etki göstermez. Kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bazı HPV enfeksiyonları aşı ile önlenebilir.

HPV nin 200 den fazla tipi bulunmakta olup 40 dan fazlası anogenital bölgeye yerleşmektedir. Anogenital siğile neden olanların 15 i kanserojen etki, 3 ü yüksek ihtimalle kanserojen etki göstermektedir. HPV nin kadın ve erkekte tanısı, tedavisi ve aşı uygulaması çok önemlidir.

HPV virüsü nedir?

HPV halk arasında genital siğil olarak bilinen, üreme organlarında cilt ve mukozaları tutan bir DNA virusudur. Genital siğil tıp dilinde kondiloma akuminata ya da kondilom olarak adlandırılır. HPV rahim ağzına yerleştiğinde kanserojen etki gösterebilir.

HPV Genital Siğil  Nasıl Bulaşır?

Papillomaviruslar pek çok hayvan türünde bulunmasına rağmen, HPV insan dışı konaktan bulaşmaz.

  • HPV nin primer bulaşma şekli cinsel ilişkidir. Tam ilişki olmadan ten tene temas, oral seks, anal seks ile de bulaşma olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre cinsel olarak aktif kadınların %50 i HPV e maruz kalmıştır ancak hepsi enfekte olmaz. HPV enfeksiyonu olan bir kişinin cinsel partnerine,  %60-66 olasılıkla 3 ay içinde HPV bulaşır. HPV vücuda bulaştığında %90 oranında 2 yıl içinde vücut tarafından temizlenir. %10 olasılıkla yıllar içinde enfeksiyon hücresel hasar ile kansere neden olabilir. HPV e maruz kaldıktan sonra lezyon oluşma süresi genellikle haftalar, aylar hatta yıllar içindedir.Yeni lezyonlar, kronik lezyonlardan daha bulaştırıcıdır. Bu viral enfeksiyonda kişinin sağlıklı beslenmesi, uyku düzenine dikkat etmesi, bağışıklık sisteminin güçlü olması ile kendiliğinden iyileşme şansı çok yüksektir. Kadın ve erkek arasında HPV bulașının araștırıldığı 5 adet çalıșmada kadından erkeğe bulașma oranının erkekten kadına bulașma oranından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüștür.
  • HPV çocuklarda tükrük ve diğer nesnelerle bulaşabilir. Enfekte ellerle çocuk taşımak, banyo ve havlularla çocuklara bulaştığına dair kanıtlar vardır. Çocuklarda genital bölge HPV leri cinsel istismarı şüphesi uyandırsa da çoğu kez kanıt yoktur. Ağız mukozasında HPV gösterildiği için tükrük yolu ile erişkinden  çocuklara geçiş olabilir.
  • Gebelikte anneden bebeğe geçiş, HPV li gebe kadınlarda doğum şekli ile ilişkilendirilir. Normal doğumda risk %18 olup, sezaryen doğumda %8 dir. Gebe kadının, amnion zarında, plasentasında HPV DNA saptanabildiğinden, bebeklerin doğum öncesi HPV e maruz kalma riski mevcuttur. Anneden bebeğe geçen HPV nin en ciddi sonucu çocukluk  yada erişkin yaşlarda başlayan solunum yolu papillamatozisidir. Bebeklerin gözlerinde konjonktivada papillomlara neden olabilir.
  • Nesnelerden bulașma: Nesnelerden HPV’nin bulașması tartıșmalı bir konudur. HPV’nin tuvalet, banyo gibi yüzeylerden bulaștığına dair iddialar olsa da kanıtlanmış vaka yoktur. HPV ile temas eden tıbbi malzemeler dezenfekte edilmeli, sağlık personeli eldiven kullanımına dikkat etmelidir.
  • İnhalasyon yani ortamdaki HPV nin solunması ile bulaşma: Bu durum genital siğillerin koter, lazer gibi tedavi sırasında Human Paplilloma Virus partiküllerinin havaya yayılması ve odada bulunanların soluması ile ilgilidir. Özellikle tedaviyi uygulayan cerrah maske ve gözlük takarak korunmalıdır.
  • Genital olmayan HPV tiplerinin genital bölgelerde görülmesinden solaryum yatakları ve diğer nesneler sorumlu tutulur.

hpv virusu

HPV Kaptıktan Sonra Ne Olur?

HPV bulaştıktan sonra hastaların %90 ında hiçbir belirti vermez ve  kendiliğinden iyileşir. Kalan %10 da HPV enfeksiyonunun sessiz bir dönemi geçer. Bu sessiz dönem düşük riskli genital siğile neden olan HPV tiplerinde birkaç ay olurken, yüksek riskli HPV tiplerinde yıllar sürebilir.

HPV ile temas sonrası bağışıklık cevabı diğer viral enfeksiyonlardan daha geç gelişir. Bu nedenle HPV enfeksiyonlarının kendiliğinden temizlenmesi uzun zaman alır. Bu süre düşük riskli HPV enfeksiyonlarında ortalama 10 ay, yüksek riskli HPV enfeksiyonlarında  ortalama 16-18 aydır. Bağışıklık siteminin virusu temizleyemediği düşük riskli HPV bulaşmalarında genital bölgede siğil yada siğiller ortaya çıkarken, yüksek riskli HPV bulaşmalarında hücrelerde değişiklikler, anormallikler ve yıllar içinde  kanser ortaya çıkabilir. Bu nedenle HPV tanısı konulan kadınların rahim ağzı kanseri tarama testi olan papsmear testi ile takip edilmesi çok önemlidir. Bazı hastalarda düşük riskli ve yüksek riskli HPV tipleri bir arada bulunabilir.

Özetle HPV kaptıktan sonra HPV nin tipine göre

  • Hiç bir şey olmaz
  • Genital siğil olur
  • Rahim ağzı kanseri olur

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV enfeksiyonlarının çoğu belirti vermemekle beraber değişik klinik tablolar görülebilir. Yaklaşık 40 tip HPV genital bölge enfeksiyonundan sorumludur. HPV tipleri düşük riskli yada yüksek riskli olarak tanımlanır.

  • Düşük riskli olanlar genital siğillerden sorumlu olup genital bölgede ciltten kabarık, ağrısız papiller lezyon yani siğil olarak belirti verir. Genital siğiller tıpda kondilom olarak adlandırılır.
  • Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzına yerleşir ve çoğu kez belirti vermez. Belirtiler spesifik olmamakla beraber klasik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen akıntı, ilişki sonrası kanama, pap smear testinde anormal hücrelerin görülmesi şeklinde kendini gösterir. Pek çok kadında siğil olmadan HPV pozitifliği söz konusudur.

Genital Siğiller Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkar?

Genital siğiller kadınlarda vajina girişinde, küçük dudak yada büyük dudaklarda, kasıkta, venüs tepesi olarak bilinen mons pubiste, kasıklarda, rahim ağzında, anüste ortaya çıkar. Erkeklerde ise penis, skrotum, kasıklar yada anüste gözlenir.

Genital Siğiller Nasıl Görülür?

Genital siğil tanımı düşük riskli HPV lerin neden olduğu siğillerle ilgilidir. Genital bölgede kırmızı, kahverengi veya ten renginde ciltte kabarıklıklar olarak görülür, nadiren düz ve cilt hizasında olabilir. Siğil küçük yada büyük, tek yada çok sayıda olabilir. Bazen giderek çoğalır, büyür ve karnabahar gibi görüntü verir. Ağrısızdır, nadiren kaşıntı şikayeti olabilir.

Rahim ağzında olan HPV e ait lezyonları kadınlar kendisi göremez. Jinekolojik muayenede papiller kabarıklıklar görülebildiği gibi çoğu kez muayene ile de anlaşılamaz. Smear testinde anormal hücreler görülmesi ile HPV den şüphelenilir. Bu nedenle düzenli muayene ve papsmear testi çok önemlidir.

Kondilom Risk Faktörleri Nelerdir?

  • En önemli risk HPV enfeksiyonu olan cinsel partnerdir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması (gebelik ve imnun yetmezlik hastalıkları)
  • Erken yaşta cinsel ilişki, çok sayıda cinsel partner kondilom için risk oluşturur.
  • Aşısız olmak risk oluşturur.

HPV Tipleri Nelerdir?

Genital bölge için 2 başlık altında incelenir.

  • Düşük riskli HPV tipleri :  6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81’dir.
  • Yüksek riskli HPV tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 dir. HPV tiplerinden 26, 53 ve 63  de riskli grupta olduğu düşünülmektedir.

HPV Riskleri Nelerdir?

HPV genital siğillere neden olarak genital bölgede  kaşıntıya  görsel olarak rahatsızlık verici lezyonlara neden olur. Siğillerin cinsel partnere bulaşma olasılığı %30 dur.

HPV nin en önemli riski kansere neden olmasıdır. Kadınlarda rahim ağzı, nadiren vajina, vulva, anüs kanserlerine, erkeklerde anüs, penis, çok nadiren mesane kanserine neden olabilir. HPV enfeksiyonu olan gebelerin bebeklerinde laringeal papillomlara neden olabilir.

HPV Aşısı Nedir?

  • Gardasil dörtlü aşı HPV’nin rahim ağzı kanserine en sık yol açan iki tipi ( Tip 16 ve 18) ve genital siğillere yol açan iki tipi ( 6 ve 11) karşısında koruma sağlamaktadır.
  • Cervarix İkili aşı ise rahim ağzı kanserine en sık yol açan tipler olan HPV 16 ve HPV 18’e karşı koruma sağlamaktadır.
  • Gardasil dokuzlu aşı HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52  58’e karşı korur. Gardasil 9 lu aşı 2023 ocak ayı itibarıyla  ülkemizde uygulanmaktadır. Böylece tüm HPV aşıları Türkiye’de mevcuttur.
  • Aşılar ulusal bağışıklama programında olmadığı için ülkemizde ücretlidir.

hpv genital sigil asisi

HPV Virüsünü Önlemenin ve Korunmanın Yolları Nelerdir?

Human Paplilloma Virus ten tene temasla da bulaşabilen bir hastalıktır. Korunabilmenin en etkili yolu cinsel temas olmadan önceki yaşlarda yani ergenlikte aşı olmaktır.

  • HPV aşısı: Aşı en önemli korunma yöntemidir. Aşı mukozal salgılarda antikor miktarını artırarak, virusun buradan içeri girmesini immünolojik olarak önlemektedir. Tüm HPV tiplerine karşı korumasa da en sık genital siğile neden olan tip 6 ve tip 11 e, en sık rahim ağzı kanserine neden olan tip 16 ve tip 18 e karşı korur. Ten tene temasla bulaşma özelliğinden dolayı tam bir cinsel birleşme olmasa da bulaşabilir. Bakire ama ten tene temas hikayesi olan genç kızlarda da HPV görülebilir. Tam ispatlanamasa da HPV  ile kontamine olmuş tuvalet, havlu, peçetelerle de bulaşma olduğu iddia edilmektedir.
  • Tek eşlilik tüm cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azalttığı gibi HPV enfeksiyon riskini de azaltır.
  • Kondom özenle kullanılsa da tam koruma sağlamaz. HPV penis dışında tüm genital bölgede olabilir. Tüm bölgeyi kapatmak imkansızdır. Gözle görülür genital siğil varken cinsel ilişki olmamalı, siğil tedavi edilmelidir. Kısmen de olsa kondom kullanımı tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur.
  • Düzenli jinekolojik muayene: HPV kendini genital siğil olarak gösterir. Diğer bir belirtisi de rahim ağzı kanseri tarama testi olan papsmearde anormal hücrelerin görülmesidir. Cinsel ilişkisi olan her kadına 21 yaşından sonra smear ile tarama önerilir ve 3 yıl boyunca yılda 1 tekrarlanır. Smearler normal ise takiplere 3 yılda 1, 65 yaşına kadar devam edilir. Rahim ağzından rutin HPV testi yapılması 30 yaşından önce önerilmez. Çünkü 30 yaşına kadar kadınların yarısı HPV ile karşılaşır ve %90 olasılıkla vücuttan temizlenir. HPV pozitif olması, zaten kendiliğinden düzelme olasılığı yüksek olan bu enfeksiyonun gösterilmesi moral bozucu olur, genç kadınların anksiyetesi artar, smear normalse beklemek dışında yapacak bir şey de yoktur. Ayrıca pahalı bir testtir. Sadece papsmear anormallikleri yada 30 yaşından sonra yapılmalıdır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlü olması: İdeal kiloda olmak, işlenmiş gıdalardan uzak kalmak, sağlıklı beslenmek, hareketli yaşam bağışıklık sistemini güçlü kılar. Sigara içmek % 27 HPV görülme riskini artırır.
  • HPV olan gebelerin sezaryenle doğum yapması bebeğe HPV bulaşma riskini azaltır.

HPV Testi Nedir?

HPV’nin kültürü yapılmamaktadır ve güvenilir kan testleri  yoktur. HPV testi PCR (polimeraz chain reaction) ile  yapılmaktadır. Bu test ile HPV olup olmadığı anlaşılır, HPV varsa tipi belirlenir.

HPV Testi Nasıl Yapılır?

HPV PCR testi lezyonlardan ve /veya rahim ağzından alınan örneklerde  çalışılır. Aynen smear alır gibi vajinaya spekulum yerleştirilir, rahim ağzından sürüntü olarak örnek alınır. Ağrılı değildir. Alınan örnek genetik laboratuarına gönderilir. Sonuç genellikle 5-10 gün içinde rapor edilir.

HPV testi ücreti laboratuarlar ve çalışılan HPV tip sayısına göre değişir. Genellikle 15 yüksek riskli tipi içeren 20 tip çalışılır.

HPV Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğile genellikle klinik görünüm ile tanı konulur. Ancak emin olunmayan durumlarda lezyon çıkarılarak yada biyopsi yapılarak tanı konulur. Ciltte olan lezyonların çoğunluğu kanserojen değildir, HPV testi ile tipleme yapılması şart değildir.

Rahim ağzında olan HPV ler için tanı HPV PCR testi ile konulur, PCR testi HPV nin tipini gösterir.

HPV Hangi Kanserlere Neden Olur?

Dünyada kanserlerin %5 inden HPV sorumludur. Kadın kanserlerinin %9,4 ü (rahim ağzı seviks kanseri %100, anüs %88, vajina %70, vulva %43, ağız-yutak %26 ) HPV den kaynaklanır. Erkek kanserlerinde bu oran %6 dır. (anüs %90, penis %50, ağız-yutak %26 HPV etkendir)

Ankara Genital Siğil Tedavisi

Tedavide amaç siğillerin çıkartılması, yok edilmesi, bulguların iyileștirilmesidir. HPV i yok etmek için bir tedavi yoktur. Genital siğiller tedavi edilmezse lezyonlar aynı kalabilir, büyüyebilir veya bazen gerileyebilir ve kaybolabilir. Ancak genital siğilin büyüklüğü arttıkça kaybolma şansı azalmaktadır. 4 cm üzerindeki lezyonların kendiliğinden kaybolması hemen hemen imkansızdır. Kendiliğinden iyileşmesi bir tedavi seçeneği olarak belirtilse de hastalar bu lezyonlardan bir an önce kurtulmak isterler. Yapılan tedavinin amacı, vücuda alınmış olan virusu baskılamak, çoğalmasını önlemektir. Tedavi seçiminde birçok faktör kullanılmakta; genital siğilin büyüklüğü, miktarı,  konumu, bağışıklık sistemi, hastanın ve doktorun tercihi, maliyet gibi etkenler  göz önüne alınmaktadır. Tüm tedavilerde nüks yani tekrarlama riski vardır. Hücre içine yerleşen virusu tamamen tedaviyle yok etme şansı yoktur.

Cerrahi eksizyon: Siğiller cerrahi yada LEEP ( loop electrosurgical exisyon procedure ) eksizyonla çıkarılır. Bu yöntem özellikle çok büyük siğillerde, yada patoloji, genetik inceleme tercih edilen siğillerde uygulanır.

Elektrokoter (yakma işlemi): Lokal yada genel anestezi ile, cilt ve mukozada görünen siğiller yakılarak yok edilir. Çoğu kez tek seansta tüm siğiller yakılır. Fazla akım verildiğinde sağlıklı dokularda hasar bırakabilir, nadiren kalıcı renk değişikliği olabilir.Siğiller yakıldıktan sonra o bölgede sarı akıntı, sulanma ve yara görüntüsü olur. Sonra kabuklaşarak iyileşir. Neredeyse en sık uygulanan yöntemdir.

Kriyoterapi (dondurma işlemi): Koter gibi başarılı bir tedavi yöntemidir. Likit nitrojenle siğiller dondurulur. İşlem sırasında çoğunlukla anestezi gerektirmez. Sıvı azot uygulama sonrası ağrı, sonrasında nekroz ve kabarma olabilir. Nadiren kalıcı renk değişikliği görülebilecek yan etkilerdendir. Bu tedavi haftada bir, iki haftada bir veya her üç haftada bir tekrarlanabilir ve genellikle 3-4 seansta olumlu sonuç alınır.

Lazer tedavisi: Karbondioksit laser ile siğiller tedavi edilir. Pahalı bir yöntemdir.Etkili ve iz kalma riski azdır. Lokal anestezi ile yapılabilir.

İlaç tedavisi:

  • Triklorasetik asit yakıcıdır, doktor tarafından uygulanmalıdır. Haftada 1, en fazla 6 hafta uygulanır. Büyük siğillere uygulanmaz.
  • Podofilin, podofilotoksin enfekte hücrelerin bölünmesini durdurur. Genital siğillere 3 gün boyunca günde 2 kez sürülür. 4 gün beklenir. Bu şekilde 4 siklus kullanılır. Türkiye’de bulunmamaktadır.
  • Al**a % 5 krem adıyla bilinen imiquimode en sık kullanılan ve bilinen ilaçtır. Hastalar tarafından rahatlıkla uygulanır. Haftada 3 kez gece yatmadan siğile sürülür, en az 6 en fazla 10 saat ilaç kalmalı, sonra o bölge yıkanmalıdır. Siğil üzerine sürüldüğünde o bölgede bağışıklığı artırarak etki eder. Uygulanan bölgede yanma, ağrı ve leke yapabilir. Tedavi süresi 4 aya kadar uzayabilir. Bu sürede iyileşme olmazsa diğer yöntemler uygulanmalıdır. Kadın doğum hekimleri reçete ettiklerinde, devletin ödeme kapsamında değildir.
  • Si****in merhem (v***n siğil kremi) yeșil çaydan elde edilen, etken maddesi katekin (polifenol) olan bir merhemdir. Antioksidan, antiviral ve antitümör özelliği vardır. İnce bir tabaka șeklinde, parmak ile günde üç kez uygulanır. 6 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır. Kullanım sonrası uygulama alanını yıkamaya gerek yoktur. Türkiye’de bulunmamaktadır.
  • Yakın zamanda glutatyon ve hyaluronik içeren yüksek riskli HPV tedavisinde kullanılacak vajinal fitil ülkemizde kullanılacaktır.

Ankara Human Paplilloma Virus Tedavisi

HPV nin bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. HPV genital siğile neden olmuşsa siğil tedavisi uygulanarak siğiller yok edilir ve enfeksiyonun bulaşıcılığı azaltılmış olur. Rahim ağzında HPV tespit edilmişse  HPV tipi, smear testi sonucu, hastanın yaşı, risk faktörleri, muayene bulgularına göre karar verilir. Rahim ağzında olan HPV kendiliğinden iyileşebileceği gibi, rahim ağzındaki hücrelerde anormal değişikliklerle başlayıp kansere kadar giden etki gösterebilir. Bu etki 10-15 yılda olabilmekle beraber HPV tipine göre bu süre daha da kısa olabilir. Yüksek riskli yani kanserojen HPV tipi olan 35 yaş üzerindeki kadınlarda kolposkopi, biopsi gibi ileri tetkikler yapılmalı, rahim ağzı kanserinin erken bulguları tespit edilirse cerrahi müdahele yapılmalıdır.

En İyi Tedavi Yöntemi Hangisi?

HPV genital siğile neden olmuşsa siğil tedavisi tamamen lezyonun yeri, hastanın beklentisine göre karar verilen yöntemdir. Bir hasta için krem en iyi yöntem olurken, diğer hastada yakma en iyi yöntem olabilir.

genital sigil hpv tedavisi

Genital Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Zaman İyileşir?

Yakma işlemi sonrası o bölgede yara oluşur. Sarı akıntı sulanma ve kabuk sonrası iyileşir. İyileşme süresi lezyonun sayısı ve büyüklüğüne göre 7-10 gün sürer.

Genital siğil yakıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?

O bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bölgenin kuru olması için adetten sonra yakma yapılmalıdır. Hastanın adet kanama günü yakınsa ilaçla adet geciktirilebilir. Ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir. Siğiller ve genital tamamen iyileşene kadar cinsel ilişki kurulmamalıdır. Pansumana gerek yoktur. Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, bağışıklığın güçlü tutulması açısından önemlidir.

Kadınlarda ve Erkeklerde Tedavi Farklı mı?

Genital siğil tedavisi kadın ve erkekte hemen hemen aynıdır.

Genital Siğil Tedavisi Fiyatları?

Genital siğil tedavisi ilaçla planlandı ise maliyet muayene ücreti ve ilaç ücretini kapsar. Koter yani yakma ile tedavi fiyatı kliniğe, şehre, lezyonun büyüklüğüne, anestezi şekline, muayenehane yada hastanede yapılmasına göre değişir.

Genital Siğil ve HPV ile ilgili sorular

Kondilom ve HPV aynı mı?

HPV , virusun kısaltılmış adıdır. Kondilom HPV nin genital bölge cildinde oluşan ciltten kabarık lezyonlardır, aynı şey değildir. Genital siğil ile kondilom aynı anlama gelir.

HPV öpüşerek bulaşır mı?

Öpüşerek HPV geçişi tartışmalı olsa da tükrükte HPV gösterildiği için HPV nin evet öpüşerek bulaşma olasılığı vardır. Oral seks, anal seks HPV nin bulaşmasına neden olur.

Bakirelerde HPV olur mu?

Tam bir cinsel birleşme olmasa da HPV ten tene temas, sürtünme yolu ile ilişki ile kolaylıkla bulaşır. Oral ve anal seks ile de HPV nin bulaşması mümkündür. Evet bakirelerde HPV enfeksiyonu ve genital siğil olabilir.

Cinsel ilişki kurmadan HPV bulaşır mı?

Evet bulaşabilir. Ten tene temas, sürtünme yolu ile erkek ve kadın cinsel organlarında HPV, genital siğil varsa partnerler birbirine bulaştırabilir.

Bakirelerde tedavi farklı mı?

Bakirelerde tedavi farklı değildir, genital siğil tedavisi kızlık zarına zarar vermez, bekaret bozulmaz.

Bakirelerde HPV testi yapılır mı?

Bakirelerde dış genital bölgede siğil yada siğil benzeri lezyonlar çıkarılarak yada biopsi alınarak HPV testi yapılabilir. Bakirelerde vajinaya spekulum yerleştirilemediğinden (bu durum bekareti bozar) rahim ağzı görülemez ve HPV testi alınamaz. Bakireler cinsel ilişki kurmadığından dolayı kanserojen HPV tiplerinin rahim ağzına yerleşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle rahim ağzı HPV testi yapmaya gerek de yoktur. Genital siğili olan erkekle sürtünme yoluyla teması olan bakire kadınlar genital siğil açısından takip edilir. Unutulmamlı ki HPV mutlaka bulaşmaz, bulaşsa da bağışıklığı güçlü kişilerde enfeksiyon ve belirtiler olmaz.

Bakirelerde rahim ağzı kanseri olur mu?

Rahim ağzı kanserinden sorumlu HPV tipleri özellikle tip 16 ve tip 18 rahim ağzına yerleşir. Bakire kadınlar cinsel ilişki yaşamadığı için bu tip HPV lerin rahim ağzına yerleşme olasılığı çok çok düşüktür. Ancak kesin olmaz denilemez. Kanserojen HPV tiplerinin de vücut tarafından temizlenebileceği unutulmamalıdır. Bakirelerde rahim ağzı kanseri belirtileri varsa mutlaka dikkate alınmalıdır.

HPV aşısı nasıl, nereden yapılır?

Dünya genelinde 2007 de HPV aşısı yapılmaya başlanmıştır. HPV aşısı kullanıma  hazır enjektörle kol üst bölgesinde kas içine yapılır.

İkili aşı:İlk doz, ilk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, 2. dozdan  4 ay sonra üçüncü doz olarak yapılır.

Dörtlü ve dokuzlu aşı: 14 yaş üzerine  ilk doz, ilk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, ikinci dozdan 4 ay sonra üçüncü doz olarak yapılır.

14 yaş altına ilk doz, ilk dozdan 6 ay sonra ikinci doz olarak yapılır. 14 yaş altında 2 doz yeterlidir.

HPV aşısı yaptırmadan önce test gerekli mi?

Aşı öncesi HPV testi ve smear testi gerekli değildir. Aşı yaptıran kadınlar pap smear testi taramalarına devam etmelidir.

HPV aşısı ne kadar korur?

Rahim ağzı kanserlerinin %70-80 i tip 16 ve tip 18 kaynaklıdır. Aşı her iki tipe karşı %100, rahim ağzı kanserine karşı %70-80 koruma sağlar.

Genital siğillerin %90 ı tip 6 ve tip 11 kaynaklıdır. Dörtlü aşı her iki tipe karşı %100, genital siğile karşı %90 koruma sağlar.

Önemli olan genital siğil olmadan aşı yapılmasıdır. Aşı genital siğili tedavi etmez. Ancak genital siğili olan kişi aşı olduğunda rahim ağzı kanserine karşı korunmuş olur. Bazı çalışmalarda genital siğili olup aşı olan kadınlarda nüks oranının azaldığı gösterilmiştir.

HPV aşısının yan etkileri nelerdir?

Aşı canlı virus aşısı olmadığı için aşının HPV enfeksiyonu yapma riski yoktur. Tüm aşılarda olduğu gibi aşı yerinde kızarıklık, şişlik ağrı, bulantı ishal, baş ağrısı, kas eklem ağrıları alerjik reaksiyonlar olabilir. Aşı sonrası sağlık merkezinde 15-30 dakika beklemek gerekir.

Evli kadınlar HPV aşısı olabilir mi?

Evet olabilir, aşı için cinsel ilişki olmaması, bakire olmak  şart değildir.

Rahim ağzı kanseri aşısı ile HPV aşısı aynı mı?

Rahim ağzı kanseri aşısı yoktur. HPV rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virus olduğu için HPV aşısı rahim ağzı kanseri aşısı gibi algılanmaktadır.

HPV aşısını devlet öder mi?

Şu anda HPV aşısı devletin ve özel sigortaların ödeme kapsamında değildir. Ulusal aşı programımızda yoktur. Bu nedenle sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde yapılmamaktadır. Ankara’da HPV aşısı daha çok özel muayenehaneler ve özel hastanelerde yapılmaktadır.

Erkekler HPV aşısı yaptırabilir mi?

Evet yaptırabilir. Genital siğil erkelerde de probem oluşturur. HPV erkeklerde anüs, penis ve mesane kanserine neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için kadın ve erkeklerin aşılanması virusun yayılmasını önler.

Gebeler HPV aşısı olabilir mi?

Gebelikte kullanımı ile ilgili bilimsel bir çalışma yoktur. Gebelikte kullanımı önerilmemektedir. Canlı virus aşısı olmadığı için gebe olduğunun farkında olmadan aşı yaptıran gebelerin bebeklerinde olumsuz bir etki gösterilmemiştir. Aşı bir doz yapıldı ise doğumdan 6 hafta sonra aşı takvimi yeniden başlanır. Gebelikte iki doz yapıldı ise 3. doz doğumdan 6 hafta sonra yapılır.. Aşı olan gebenin kürtaj olmasına, gebeliğini sonlandırmasına gerek yoktur. Gebelik planlayan, HPV aşısı olmak isteyen gebeler adetli iken yada adetin ilk 10 günü içinde aşı olabilirler.

Emziren anneler  HPV aşısı olabilir mi?

Evet olabilir. Doğum sonrası lohusalık atlatıldıktan sonra yani doğumdan 6 hafta sonra anneler aşı olabilir, bebeklerini güvenle emzirebilir.

Kimler HPV aşısı yaptırmamalı?

  • Bağışıklık siteminde bozukluk
  • Kanama bozukluğu, hemofili gibi kan hastalıkları
  • Yüksek ateşle seyreden bir hastalık varlığı. Hastalık iyileştikten sonra aşı yapılabilir.
  • Aşı içeriğinde aliminyum vrdır. Aliminyum alerjisi olanların tam teşekküllü sağlık merkezinde aşı olmaları gerekir.

HPV aşısı kovid aşısı ile birlikte yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Canlı olmayan tüm aşılar aynı gün yapılabilir. Farklı koldan yapılması uygundur. Acil aşılama gerekli değilse 15-30 gün aralıkla yapılması yan etkiler açısından daha iyi olur.

HPV 16 ve HPV 18 nedir?

HPV nin 200 e yakın tipinden en çok rahim ağzı kanserine neden tipler HPV 16 ve HPV 18 dir. HPV 16 daha erken   kansere neden olan ve daha sık görülen bir HPV tipidir. Her iki tipe karşı koruyuculuğu yüksek aşının dünyada uygulanıyor olması sevindiricidir. Pap smear testlerinin yaygın olarak yapılması ile rahim ağzı kanserinde erken tanı, HPV aşısı ile kanserin önlenebilmesi ülkemizde ve dünyada rahim ağzı kanseri görülme oranlarını azaltmıştır. Geçmiş yıllarda kadınlarda 1. sıra meme kanseri, 2.sırada rahim ağzı kanseri görülürken günümüzde rahim ağzı kanserleri 4. sıraya gerilemiştir.

Kondom HPV bulaşmasını  engeller mi?

Kondom özenle kullanılsa da tam koruma sağlamaz. HPV penis dışında tüm genital bölgede olabilir. Tüm bölgeyi kapatmak imkansızdır. Gözle görülür genital siğil varken cinsel ilişki olmalaı, siğil tedavi edilmelidir. Kısmen de olsa kondom kullanımı tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur.

Gebelikte genital siğil varsa ne yapılmalıdır?

Gebelikte genital bölgede siğil, ciltte kabarık lezyonlar varsa hemen doktorunuza söylemelisiniz. Muayene ile gebede genital siğil tanısı konulursa pap smear testi alınır, eşin muayene olması önerilir. Siğiller kendiliğinden geçebilir, gebelikte uygun olan siğil tedavisi yapılabilir.

Hpv normal doğum için engel mi?

Genital siğil ve HPV gebelikte sık görülür. Gebelik imnun sistemin baskılandığı bir dönemdir. HPV, kadınların rahim ve tüplerinde tespit edilebilmekle beraber, gebelerin amnion sıvısında, amnion- koriyon zarında, plasentada da tespit edildiğinden, bebeğe bulaşma yolunun sadece normal doğum olmadığı bilinmektedir. Ancak normal doğumda HPV bulaşma riski, sezaryana göre daha yüksektir.10 saatten uzun süren normal doğumda risk daha da artar. Normal doğumda bebeğe bulaşma riski %18, sezaryen doğumda %8 dir.  Genital siğili olan gebe siğiller tedavi olmuşsa normal doğum yapabilir. Genital siğiller çoksa , genital bölgede kanamaya eğilim oluşturacak gibi ise sezaryen doğum tercih edilir.

Genital siğil tedavisi yapılmazsa ne olur?

Bazen küçük ve az sayıda olan siğiller kendiliğinden geçebilir. 3 ay beklendiğinde kendiliğinden geçme şansı %20 dir. Bekleme sürecinde siğiller büyüyebilir, çoğalabilir. Aktif siğil varlığında bulaştırıcı özellik fazladır. Bu nedenle tanı konulduğunda hemen tedavi edilmelidir.

Genital siğilin kesin tedavisi var mı?

Görünen siğillerin kesin tedavisi yakılarak yada dondurarak  siğillerin yok edilmesidir. Siğiller bu şekilde kesin tedavi edilir ancak hücrelere yerleşen HPV nin yok edildiği anlamına gelmez. Bazen tedaviden sonra hücrelerde bekleyen HPV virusu farklı yerlerde siğillere neden olabilir.

HPV enfeksiyonunun kendiliğinden gerilemesini engelleyen ve yayılımına neden olan faktörler nelerdir?

HPV bulaşan hastalarda 2 yıl içinde %90 olasılıkla virus kendiliğinden yok olur. Bağışıklık sistemi zayıflığı,  sigara içme, çok sayıda seks partneri, kemoterapi ve radyoterapi alma virusun yayılımına neden olan faktörlerdir.

Genital siğil olmadan HPV bulaşır mı?

Evet bulaşabilir. Genital siğil varsa bulaşıcılık daha fazladır. Görünür lezyon olmasa da HPV bulaşabilir. HPV hikayesi olan kişinin partneri aşı olmalıdır. HPV taşıyan kişilerin çoğu lezyon, genital siğilleri olmadığı için HPV olduklarını bilemezler.

HPV aşısı sonrası rahim ağzı kanseri olunabilir mi? Aşı sonrasında Pap Smear testi yaptırılması gerekli midir?

Evet aşı olunsa da rahim ağzı kanseri olunabilir. Aşı sadece rahim ağzı kanserine neden olan 2 tipe karşı koruma sağlar. 15 HPV tipi rahim ağzı kanserinden sorumludur. Aşı yapılsa da smear taramaları devam edilmelidir.

HPV Kondilom için hangi doktora gitmeli?

Kadınlar için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, erkekler için ürolojiye gitmelidir. Cildiye doktorları  siğil tedavisi yapsalar da genital bölge ile genelde ilgilenmezler.

HPV nin ne zaman bulaştığı anlaşılır mı?

Genellikle bulaştıktan 3 ay sonra genital siğil olarak belirti  verse de bazen aylar hatta yıllar boyu virüs hücrelerde kendini saklar, geç belirti verir. HPV nin ne zaman bulaştığı anlaşılamaz.

Kondilomun doğal , bitkisel ilaçlarla tedavisi mümkün mü?

Kondilom ve HPV kendiliğinden iyileşebilir. Bilimsel anlamda iyileştirici bitkisel tedavisi yoktur. Sağlıklı beslenmek  HPV  için en önemli iyileştirici unsurdur.

HPV kısırlık yapar mı?

Kadınlarda HPV:Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadın doğurganlığını olumsuz etkiler. HPV kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olup kadın doğurganlığını etkilediğine dair yeterli bilimsel çalışmalar yoktur.

Erkeklerde HPV: HPV erkeklerde sperm baş yapısını etkileyerek erkek üreme potansiyelini düşürür. Yapılan çalışmalarda kısır erkeklerde HPV daha çok görülmüştür.

HPV enfeksiyonu kadın sağlığında risk oluşturmaktadır. HPV enfeksiyonu ve genital siğil tanı ve tedavisi Ankara’da Çukurambar semtinde olan muayenehanemde yapılmaktadır. Ankara genital siğil tanı ve tedavisi için 03122877079 u arayabilir, whatsappdan yazabilirsiniz.