Adet düzensizliği, gebe kalamama, sivilce ve tüylenmeye neden olması nedeniyle  kadınların biz doktorlara en sık başvuru nedenlerinden biri  polikistik over sendromudur (PKOS). 1935 yılında Stein ve Levental tarafından tanımlanmış olup Stein Leventhal sendromu olarak da bilinir.

Toplumda görülme sıklığı %3-10 arasında değişmekle beraber, üreme çağındaki kadınlara ultrason yaptığımızda %25 oranında polikistik over yapısında yumurtalık görürüz. Ultrason görüntüsüne ek olarak adet düzensizliği, tüylenme, akne gibi şikayetler ve hormon değerlerinde  problemlerden biri varsa polikistik over sendromu (PKOS) olarak tanımlanır. Halk arasında yumurtlama tembelliği olarak bilinir.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Kelime anlamı çok sayıda kist olsa da, polikistik over çok sayıda kist değildir. Ultrasonda çok sayıda follikül (yumurtayı içeren kesecikler) görülmesi, bu folliküllerden büyümenin düzenli gerçekleşmemesi yani yumurtlamanın düzenli olmamasıdır. Böylelikle düzenli yumurtlaması olan kadınlar, ayda bir adet görürken, polikistik overi olan kadınlarda adet gecikmeleri, ara kanamalar, adet olamama yada sık adet görme gibi şikayetler olur.

İlk adet görme yaşından sonra ilk 2 yıl yumurtlamanın düzensiz olması ve adet gecikmeleri normaldir. Ergenlik döneminde bu şikayetlerle paniğe kapılmamak gerekir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörler etkili olabilir. PKOSlu kadınların anne ve kızkardeşlerinde de aynı şikayetler genetik bir etkilenme olduğunu düşündürmektedir. PKOS lu kadınların %24 olasılıkla annelerinde, %32 olasılıkla kızkardeşlerinde PKOS görülür. Çevresl faktörlerin başında sağlıksız beslenme, insülin direnci ve obezite gelir.

Polikistik Over Sendromu pcos tedavisi

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Belirtilerin hepsi yada birkaçı bir arada olabildiği gibi, sivilce, tüylenme, obezite olmadan sadece adet düzensiliği ile belirti verebilir.

  • Adet düzensizliği: Şikayetler genellikle ergenlikte başlar. PKOS da adet düzensizliğinin nedeni yumurtlama probleminden kaynaklanır. PKOS lu genç kadınların adet kanamaları biraz daha geç yaşta başlayabilir. Tüm genç kadınlarda ilk adet sonrası adet gecikmeleri normaldir. Çünkü ilk adet sonrası yumurtlamanın düzenli olması 2 yıl kadar zaman alabilir. Bazende ergenlikte adet kanaması düzenli olan PKOS lu kadınlar kilo aldıklarında adet düzensizliği yaşarlar. Genelde adet düzensizliği adet gecikmeleri, adet olamama şeklinde olmakla beraber PKOS lu kadınlarda ara kanama, sık adet kanaması gibi şikayetler de olabilir. Adet düzeni kanamanın başladığı günden diğer adet kanamasının başladığı gün temel alınarak hesaplanmalıdır. Beklenen adetten 7 güne kadar olan gecikme yada erken kanama normaldir.
  • Gebe kalamama, infertilite: Yumurtlamanın olmaması yada düzensiz olması gebe kalmayı zorlaştırabilir, engelleyebilir. PKOS lu düzensiz adet gören kadınlar gebe kalamaz diye bir kural söz konusu değildir. Pek çok PKOS lu kadın beklenmeyen zamanlarda yumurtlayabilir ve gebelik olabilir. Yaşı genç PKOS lu kadınlar evlilik yaptığında acele etmemeli, korunmasız en az düzenli 6 ay cinsel ilişki denemelidir.
  • Sivilce ve tüylenme: PKOS lu kadınlarda androjen hormonların yükselmesine bağlıdır. Bazı kadınlarda ise androjen seviyeleri normal olmasına rağmen hücresel düzeydeki duyarlılık sivilce ve tüylenmeye neden olur. Sivilceler, yüz gövde yada sırtta olabilir. Tüylenme tüm vücutta olabilir. Bazen yüzde erkek tipi bıyık, sakal görülebilir. PKOS lu kadınlarda tüylenme ile beraber saç dökülmesi, erkeklerde olan saç çizgisi gibi alın açıklığı olabilir. Çoğu genç kadın bu şikayetlerle cildiye doktoruna başvurur. Adet düzensizliği hikayesi varsa cildiye doktoru kadın doğuma yönlendirir.
  • Kilo alma, obezite: PKOS ve kilo arasında yakın ilişki vardır. PKOS sadece yumurtalıkları ilgilendiren bir hastalık değil tüm vücudu ilgilendiren bir sendromdur. PKOS lu kadınların bir kısmı normal yada zayıf olurken bir kısmı kiloludur. Boy ve kiloya göre hesaplanan vücut kitle indeksi 25 in altında olmalıdır. PKOS’lu obez kadınlarda metabolik sendrom riski artar. Metabolik sendrom, insülin direnci, diabet, obezite, kalp damar hastalıkları ve hiperandrojenemi gibi metabolik bozuklukların bir arada bulunmasıdır. PKOS lu birçok kadın metabolik sendroma yatkın olduğundan, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü, egzersiz çok önemlidir.

Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

2003 de tanımlanan kriterlere göre 3 bulgudan ikisi varsa polikistik over sendromu tanısı konur (Rotterdam kriterleri) .

Sivilce ve tüylenme:

  • Ultrasonda  yumurtalıkların polikistik over görünümü. Normalde bir kadının yumurtalıklarında 5-6 adet yumurta izlenirken PKOS lu kadınlarda çok sayıda folliküller (yumurta içeren küçük kesecikler)   inci kolye gibi yumurtalığın çevresine dizilmiştir. 12 veya daha fazla sayıda follikül izlenir. Yumurtalıklar biraz daha büyüktür. Bu bulguların tek yumurtalıkta olması tanı için yeterlidir. Ultrasonda polikistik over görünümü, diğer belirtiler yoksa normaldir. Normal kadınların %25 i bu şekilde yumurtalığa sahiptir. Diğer tanı kriterleri yoksa tek başına ultrasonografik görünüm ile PKOS tanısını konulamaz.
  • Adetin gecikerek olması, adet olamama, sık adet veya ara kanamalar şeklinde olan adet düzensizlikleri
  • Tüylenme, sivilce, saç dökülmesi gibi bulgular ve/veya hormon testlerinde anormallikler

Yukardaki tanı kriterleri dışında polikistik over sendromlu kadınlarda boyun, koltuk altı bölgelerde kadifemsi cilt değişiklikleri ve obezite olabilir. Obezite insülin direnci nedeniyledir. Ancak normal kiloda olan kadınlarda da insülin direnci olabilir. PKOS lu  kadınlarda bel kalça oranı artmıştır. Obezite tüm hastalıklarda olduğu gibi PKOS  da ek riskler getirir.

Polikistik over sendromunda hangi kan testleri yapılır?

Polikistik over sendromu tanısı ve ayırıcı tanısı için üreme fonksiyonunu gösteren hormon testleri, troid hormonu, tüylenme ve sivilce şikayetlerinde androjen hormonları, gerekirse böbrek üstü bezinden salgılanan hormon testleri yapılır. Tüp bebek tedavisi planlananlarda overyan hiperstimülasyon öngörüsü için AMH bakılabilir. Kan biyokimyası, tam kan sayımı, insülin direnci testleri ve gerekirse kanda D vitamini seviyesi değerlendirilir. PKOS lu kadınların tüm kan testleri normal olabilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polikistik over sendromun nedeni bilinmediğinden tedavi şikayetlere, semptomlara, hastanın beklentisine göre planlanır. Tedavinin amacı adetlerin düzenli olmasını sağlamak, varsa sivilce ve tüylenmeyi azaltmak, gebe kalamayanlarda yumurtlama tedavisi yada yardımcı üreme teknikleri uygulayarak gebelik sağlanması, ideal beslenme ve kilo hedefine ulaşmaktır. İnsülin direnci olanlarda insülin duyarlılığını artırıcı ilaçlar kullanılabilir. Tedavi 6 başlık altında toplanır.

  1. Kilo kontrolü: Polikistik over sendromlu kadınların çoğu kiloludur, bel/kalça oranı artmıştır. İdeal kiloda olmak ve sağlıklı beslenmek adet düzensizliği, tüylenme ve gebe kalamama şikayetlerinin çoğunun düzelmesini sağlar. PKOS lu kadınlar sağlıklı beslenme düzenine  ömür boyu dikkat etmelidirler. Çünkü metabolik sendrom riskleri, insülin direnci ve kan yağlarının yüksekliği nedeni ile artmıştır. Zayıf yada ideal kiloda olan PKOS lu kadınlarda da insülin direnci olabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ihmal edilmemelidir.
  2. Adet Düzensizliği Tedavisi: Bu amaçla doğum kontrol hapları (estrojen ve progesteron içeren) yada sadece progesteron içeren ilaçlar kullanılır. Tüylenme ve/veya sivilce varsa, evli ve gebe kalmak istemiyorsa doğum kontrol hapları tercih edilir. Estrojen içeren ilaç alamayan, 18 yaş altı ergenler, gebelik için acele etmeyen ama gebelikten de korunmak da istemeyen, doğum kontrol hapı kullanmak istemeyen kadınlar için progesteron içeren ilaçlar tercih edilir.
  3. Tüylenme ve sivilce tedavisi: Yumurtalık ve böbrek üstü bezlerden salgılanan androjen hormonlarının salgısının ve/veya etkisinin azaltılmasına yönelik tedavi planlanır
  4. Yumurtlama sağlayıcı tedavi: Yumurtlaması düzenli olmayan, gebe kalamayan polikistik over sendromlu kadınlarda yumurtlama sağlayıcı ilaçlar kullanılır. Yumurtlamayı sağlama tedavisi ovulasyon indüksiyonu olarak adlandırılır. Bu amaçla kl***fen sitrat veya letr**ol ağızdan tablet formunda yada gonotropin içeren iğneler cilt altına yapılarak kullanılır. Bu şekilde gebelik elde edilemez ise aşılama ve tüp bebek tedavisi uygulanır.
  5. İnsülin direnci tedavisi: İnsülin direnci ile polikistik over sendromu arasında kuvvetli bir ilişki vardır. PKOS lu kadınların %50-70’inde insülin direnci vardır ve bu duruma bağlı olarak yüksek tansiyon, kan yağlarında yükselme gelişir. İnsülin direnci, androjen fazlalığı ve yumurtlamada düzensizliğe neden olur. Bu grupta en çok kullanılan ilaç metformindir. Metformin karaciğerde insülin duyarlılığını artırır, androjen salgısını azaltır, yumurtlamayı destekler metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
  6. Cerrahi tedavi: 1984 yılında tanımlanan laparoskopik overian diatermi (LOD) ile yumurtlama %90, gebelik %58 oranında sağlanmıştır. Laparoskopi ile hastanın yumurtalıklarında 6 veya 8 tane küçük delikler yumurtalığın arka tarafından açılır. Kl**ene dirençli, gonotropin kullanmak istemeyen hastalarda kullanılabilir. Yumurtlama sağlayıcı etki gonotropin kullanımı ile eşdeğer olmakla beraber, anestezi ve laporoskopiye bağlı riskler vardır. Cerrahi sonrası yapışıklık olasılığı diğer bir risktir.

Tüylenme tedavisine :

  • Androjen salgısını azaltmak için doğum kontrol hapları tercih edilir. Doğum kontrol hapları tercih edilirken içerdiği progesteron formuna dikkat edilmelidir.
  • Androjenlerin etkisini azaltmak için blokaj sağlayıcı ajanlar olarak spironolakton, siproteron asetat, flutamit, finasterid kullanılmaktadır.
  • İnsulin duyarlılığını artıcı ilaçlar da tüylenme ve akneye etkili olmaktadır.Bu amaçla metformin kullanılmaktadır.Genellikle insülin direnci olan polikistik over sendromlu kadınlarda tüylenme ve akne tedavisinde  tercih edilir.
  • Androjen salgısını azaltan ilaçlar ve bloke edici ilaçlar birlikte kullanılabilir.
  • İlaçların etki göstermesi genellikle 6 aylık bir kullanımdan sonra ortaya çıkar.
  • İlaçlarla birlikte, tüylenme için lazer epilasyon yapılabilir.

Polikistik over sendromu hangi riskleri beraberinde getirir?

PKOS lu kadınlar uzun dönem için bazı sağlık problemi yaşayabilirler.

  • PKOS ve diabet (şeker hastalığı) : Yaşın ilerlemesi ve kilo alımı diabet hastalığı olma riskini artırır. İnsülinin görevini yerine getirememesinden dolayı kan şekeri miktarı hızla artar. PKOS hastası kadınların %35-40’ında tip 2 diyabet görülmektedir. Bu riski azaltmanın tek yolu PKOS lu kadınların diabet açısından taranmalarıdır. İnsülin direnci için tanı koymanın en doğru yolu 75 gr glukoz tarama testinin yapılmasıdır. Özellikle sağlıklı beslenme, fiziksel aktiviteyi artırma, ideal kiloda olma bu riski azaltır.
  • PKOS ve kalp damar hastalığı: PKOSlu kadınlarda artmış insülin direnci kan yağlarının yükselmesi damarlarda sertleşme (ateroskleroz) felç, tromboemboli, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini arttırmaktadır. Obez kadınlarda risk, zayıf kadınlardan daha fazladır.
  • PKOS ve kanser: PKOSlu kadınlarda diabet, rahim duvarı kalınlaşması, yüksek östrojen düzeyi ve yumurtlama olmamasının sonucu olarak progesteron salgılanmaması nedeniyle rahim (endometrium) ve meme kanseri riski artmaktadır.

Androjen salgısını azaltmak için doğum kontrol hapları tercih edilir. Doğum kontrol hapları tercih edilirken içerdiği progesteron formuna dikkat edilmelidir.

Androjenlerin etkisini azaltmak için blokaj sağlayıcı ajanlar olarak spironolakton, siproteron asetat, flutamit, finasterid kullanılmaktadır.

İnsulin duyarlılığını artıcı ilaçlar da tüylenme ve akneye etkili olmaktadır.Bu amaçla metformin kullanılmaktadır.Genellikle insülin direnci olan polikistik over sendromlu kadınlarda tüylenme ve akne tedavisinde  tercih edilir.

Androjen salgısını azaltan ilaçlar ve bloke edici ilaçlar birlikte kullanılabilir.

İlaçların etki göstermesi genellikle 6 aylık bir kullanımdan sonra ortaya çıkar.

İlaçlarla birlikte, tüylenme için lazer epilasyon yapılabilir.

Polikistik Over Sendromu ile İlgili Sorular

Her adet gecikmesi polikistik over anlamına mı gelir?

Hayır her adet düzensizliği polikistik over anlamına gelmez. Adet düzensizlikleri, adet olamama doğuştan bazı anomaliler, troid hormon bozukluğu, prematüre ovaryen yetmezlik, ilaç kullanımı gibi pek çok nedenden olabilir. Adeti düzensiz olan her kadın tanı için muayene olmalıdır.

Adet düzensizliğinden korkmalı mıyım?

Adet düzensizliği yumurtlama probleminin bir göstergesidir. Yumurtlama sonrası salgılanması gereken progesteron hormon düşüklüğü, yüksek estrojen ve adet gecikmelerine bağlı rahim duvarı kalınlaşması bazı riskler oluşturduğundan dolayı muayene olmanız ve adetinizin ilaçla da olsa düzenli hale getirilmesi önemlidir. Korkmayın ama doktora başvurmayı ertelemeyin.

Polikistik over hastaları hamile kalabilir mi?

Polikistik over sendromu olan kadınlar evet hamile kalabilir. Polikistik over sendromu olan kadınların çoğu düzenli olmasa da yumurtlar ve yumurtlama döneminde ilişki olursa gebe kalır. 2-3 kez tüp bebek deneyip gebe kalamayan, ama kilo verdiğinde kendiliğinden  gebe kalan pek çok PKOS gebesi vardır.

Polikistik over sendromu kısırlığa neden olur mu?

Polikistik over sendromunda yumurtlama olmuyorsa, düzensizse evet kısırlığa neden olabilir. Polikistik over sendromu olan kadınlar 6 ay korunmasız cinsel ilişki denemeli, gebelik olmuyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

Polikistik over sendromunda kısırlık tedavisi nasıl olur?

Sağlıklı beslenme, egzersiz ve ideal kiloya gelen PKOS lu kadınlarda  yumurtlama kendiliğinden olabilir ve  tedavisiz gebelik sağlanabilir. Doğal yolla gebelik olmayan PKOS lu kadınlara ovulasyon indüksiyonu yani yumurtlama sağlayıcı tedavi uygulanır. Ovulasyon indüksiyonu ile %80 yumurtlama, % 40 gebelik elde edilir. Yumurtlama sağlanamayan, gebelik olmayan durumlarda aşılama ve tüp bebek tedavisine geçilir.

Polikistik over belirtileri başka hastalıklar karışır mı?

Polikistik Over Sendromu Ankara

Polikistik over belirtileri böbrek üstü bezi hastalıkları,  prolaktin ve troid hormon problemleri ile karışabilir. Muayene bulguları ve tetkiklerle tanı konulur.

Polikistik over hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Obezite ve adet gecikmeleri olan PKOS lu kadınlarda yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, meme ve rahim kanseri riskinde artış olur. Bu durum kısır bir döngü yaratarak yeme bozuklukları, anksiyete, depresyon gibi sorunları da beraberinde getirir. Aslında PKOS tedavi edilip iyileşen bir durum değildir. Amaç yüksek estrojen düzeyini dengeleyecek ve vücutta eksik olan progesteron hormonunu yerine koymak, ideal kiloyu sağlamak ve insülin direnci varsa tedavi etmektir. Adeti düzenli olmayan PKOS lu kadınlarda tedavi menopoza girene dek devam edebilir.

Polikistik over hastalığı iyileşir mi?

Ne yazık ki PKOS tamamen iyileşmez. Yumurtalıkların yapısı ilaçlarla değişmez. Ancak hormon ilaçları ve kilo verme ile adet düzensizliği, tüylenme, sivilce şikayetleri düzelir. Pek çok PKOS lu kadın doktor değiştirip ultrason yaptırarak yumurtalıklarına baktırıp iyileşip iyileşmediğini öğrenmek ister. Tedavinin olumlu cevabı ultrason ile yumurtalıkların muayene edilmesi ile değil kişinin şikayetleri, kan yağları, insülin direncinin durumuna göre değerlendirilir.

Polikistik over sendromu tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler?

Polikistik over sendromu olan kadınlar hormonal dengesizlik ve insülin direnci ile baş edebilmek için tedavi sırasında veya tedavi sonrası beslenme düzenine çok dikkat etmeliler. Doğal ve işlenmemiş gıdalar, baklagiller bol posalı yiyecekler tüketmeli, karbonhidrat ve proteini dengeli tüketmeli, demir ve magnesyumdan zengin gıdalar tüketmeli, kafein tüketimini azaltmalı, inositol içeren takviyeler almalılar. Egzersiz ve ideal kiloyu koruma dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.

Polikistik over hastalığı ile şeker hastalığı ilişkisi

İnsülin pankreastan salgılanan bir hormondur. Bu hormon kan dolaşımındaki şekerin hücreler tarafından alınmasını ve enerji üretimi olarak kullanılmasını sağlar. Yani insülin hormonu tüm hücreleri etkilemektedir. Hücreler insüline direnç gösterdiğinde pankreas daha çok insülin salgılar ve kanda insülin miktarı artar. PKOS lu kadınların % 30 unda, PKOS lu obez kadınların % 75 inde insülin direnci  gösterilmiştir. PKOS lu adet düzensizliği olan kadınlarda insülin direnci riski daha fazladır. Artmış insülin düzeyi şeker hastalığı için risk oluşturur. İnsülin direnci tanısı kanda açlık insülin düzeyi, açlık glukoz/insülin oranı, oral glukoz tarama testi, HOMA indeksi gibi testlerle konur. İnsülin direnci ve şeker hastalığı tedavisini endokrin doktorları yapar. PKOS lu gebe kadınlarda gebeliğe bağlı şeker hastalığı riski yüksektir.

Polikistik over hastalığı ve tüp bebek

PKOS da yumurtlama sorunları nedeniyle ovulasyon indüksiyonu ve aşılama ile gebelik olmadıysa yada ek olarak erkekde sperm parametrelerinde problem varsa tüp bebek tedavisi yapılır. Tüp bebek yöntemi ile gebelik şansı %  70 dir. PKOS lu kadınlarda yumurtalıkların uyarılması sırasında bazen istenmeyen etkiler olabilir. Yumurtalıkta çok sayıda follükül gelişmesi, yumurta sayısının fazla olması ovaryan hiperstimülasyon sendromu adı verilen, vücutta sıvı birikimi ve pıhtı atma risk artışı nedeni ile hayatı tehdit eden duruma neden olabilir. Gebelik olursa bu risk çok çok artar. Bu durumun engellenmesi için ilaç dozunun çok iyi ayarlanması, yakın takip, buna rağmen çok sayıda yumurta toplanmış ise embriyoların dondurularak o siklusta gebeliğin ertelenmesidir. Daha sonra dondurulmuş embriyo transferi ile gebelik oranları oldukça yüksektir. PKOS lu obez gebe kadınlarda düşük ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı, yüksek tansiyon riskleri artar. Tüp bebek tedavisi öncesi kilo verilmiş olması çok önemlidir.

Polikistik over hastalığı olup gebe kalanlarda ne riskler olur?

PKOS gebelerinde özellikle obezite varsa düşük, gebelik şekeri, gebelikte tansiyon yükselmesi, pıhtı atma olarak bilinen tromboembolik olaylar riski artar. PKOS lu tedavi gebesi kadınlarda çoğul gebelik ihtimali daha yüksektir. Çoğul gebelik olduğunda adı geçen risklerin görülme oranı da daha yüksektir. PKOS olup gebe kalan kadınların gebelikleri titizlikle takip edilmelidir.

Polikistik over hastalığı doğumdan sonra düzelir mi?

Polikistik over yapısı değişmez. Doğum sonrası emzirme döneminde yükselen prolaktin hormonu, estrojen hormonu düşürdüğünden dolayı emzirme döneminde adet düzensizliği tüm kadınlarda normaldir. Bu dönemde adet gecikmeleri yada adet olmama rahim duvarı kalınlaşmasına neden olmaz. Emzirme sonrası adeti düzensiz olan PKOS lu kadınların tedavi olması gerekir. Polikistik over hastalığı doğumdan sonra düzelmez.

Sigara polikistik over hastalığını tetikler mi?

Sigarada bulunan nikotin PKOS lu kadınlarda erkeklik hormonunun atılmasını engeller. Ayrıca bel bölgesinde yağlanmayı artırarak insülin direncini artırır. PKOS da zaten kalp damar hastalığı riski artmakta olup, sigara içilmesi bu riski daha da artırmaktadır. Sigara içilmemelidir.

Doğum kontrol hapları polikistik over hastalığını tedavi eder mi?

Doğum kontrol hapları polikistik over sendromu olan kadınlarda düzenli adet görmeyi sağlar. Rahim duvarı kalınlaşmasını azalttığı için rahim kanseri riskini azaltır. Ayrıca tüylenme ve sivilceleri azaltır. Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engellediği için gebelik arzusu olan PKOS lu kadınlarda kullanılmaz. Haplar şikayetleri düzeltir,  tedavi bırakılınca şikayetler tekrar edebilir.

Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?

Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engeller. Kullanıldığı sürece gebeliği önler, kalıcı kısırlık yapmaz. Bırakıldığında yumurtlaması düzenli olan kadınlar gebe kalabilir, ama PKOS lu kadınlarda yumurtlama sorunu olduğundan gebelik olmayabilir. Doğum kontrol hapı kullanan PKOS lu kadınlar hapı bıraktıktan sonra gebelik olmaz ise haplardan dolayı kısır olduğunu düşünür ama asıl sorun hap değil PKOS dur.

Polikistik over hastalığında akupunktur işe yarar mı?

Akupunkturun  PKOS lu kadınlarda düzenli adet görmeyi sağladığına dair bazı çalışmalar olsa da bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Akupunkturla kilo vermenin belki faydası olabilir. Günümüzde obezitenin tedavisinde akupunktur alternatif yöntemlerden biridir.

Polikistik overde vitamin ve besin takviyeleri işe yarıyor mu?

İnsülin direncine besin takviyelerinin faydası çoktur. Ancak bilinçli olarak doktor önerisi ile kullanım ve 6 ay kesintisiz devam etmek çok önemlidir. Vitamin ve besin takviyeleri, doğru beslenme ve egzersizin yerine geçmez, sadece destekleyicidir.

  • İnositol: İnositol miyo inositol ve D chiro inositol adlı iki izomerden oluşan bir B vitaminidir. B 8 vitamini olarak bilinir. İnsülinin hücre içine etkisini düzenler. Bir çok çalışma PKOS lu kadınlarda olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Folik asit ve inositol içeren pek çok gıda takviyesi günümüzde kullanılmaktadır. Günde 2 kez 2 gram alınmalıdır. Besinlerde meyveler, kuruyemişler, lahana bakliyat  ve tahıllarda bulunur.
  • * D vitamini: Polikistik overli kadınlarda D vitamini eksikliği sık görülmektedir. D vitamini eksikliğinin obezite, insülin direnci ve kısırlık ile ilgisi kanıtlanmıştır. PKOS lu kadınlarda kanda D vitamini seviyesi bakmak, eksiklik varsa D vitamini takviyesi yapmak faydalıdır. Direkt güneş ışığı D vitamini kaynağıdır. D vitamini somon sardalye gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı, kırmızı et ve doğada güneş gören mantarlarda bulunur.
  • Resveratrol: Doğada üzüm, çilek, ceviz gibi besinler tarafından üretilen antioksidan özelliğe sahip bir fitoaleksindir (bitkilerde enfeksiyon ve mekanik zarar olduğunda bitkinin oluşturduğu dayanıklık sağlayak bileşik) .
  • Tarçın, gurmar, berberin, alfalipoik asit, n asetil sistein, çemen otu takviyelerinin de  faydalı olduğu iddia edilmektedir.
  • Soğan suyu: Soğan suyu içmenin polikistik over sendromunda yararı yoktur, ancak zararlı da değildir. Soğan antioksidan,  kan yağlarını dengede tutan yararlı bir yiyecektir.

PKOS lu kadınlar yaşam tarzları ve yiyecek seçimlerinde  değişiklikler yaparak, egzersiz ve hareketli yaşam ve doğru destekleyici ürünler kullanarak PKOS belirtilerini kalıcı olarak yenebilirler. Bu süreçte doktor tarafından muayeneleri ve reçete edilen ilaçların kullanımı önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Required fields are marked *

Yorumu Gönder