Vajinal enfeksiyon akıntısı ( vajinit ) her yaş grubundaki kadının kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasına en sık neden olan şikayettir.
Bilinmesi gerekir ki vajina steril yani mikropsuz bir organ değildir. Ayrıca hormonların etkisi ile fizyolojik (normal) olarak akıntı olabilir. Steril değil demek, vajinada doğal olarak bazı mikroorganizmaların bulunması demektir (tıpkı cildimiz gibi). Bu mikroorganizmalar vajinanın florasını oluştururlar. Vajina 7-9 cm uzunluğunda, ağız gibi mukozası olan, cinsel ilişki ve bebeğin doğumunda rol oynayan bir organdır.
Vajinal akıntılar fizyolojik olabildiği gibi, bir hastalığın belirtisi de olabilir. Vajina florası ortamın PH ı, seksüel durum, hormonlar, kullanılan ilaçlar, gebelikten korunma yöntemleri, cerrahi girişimlerden etkilenir.
Fizyolojik akıntılar: Vajina kuru bir organ değildir. Nasıl ki ağız mukozası tükrük salgısı ile ıslaklığını koruyorsa, vajina da rahim ağzında bulunan bezlerin salgıları, vajina epitelinden geçen sıvının etkisi, cinsel uyarı ile salgı yapan skene ve bartholin bezlerinin etkisi ile ıslaklığını idame ettirir. Yine hormonların etkisi ile yumurtlama döneminde de salgılar, sperm geçişini kolaylaştırmak için artar. Fizyolojik akıntıların rengi berraktır, sümüksü kıvamda olabilir ve kokusuzdur. Kaşıntıya neden olmaz, cinsel ilişkide yanma, acı yapmaz. Her kadının günlük çamaşırını değiştirme ihtiyacı duyacağı kadar normal akıntısı olabilir.
Vajinal Flora Bozukluğu Nedir.
Vajina içinde yaşayıp, kadına zarar vermeyen mikroorganizmaların tümüne “vajinal flora” denmektedir. Kadın üreme sağlığını için gerekli olan genital hijyeni vajinal flora oluşturmaktadır.
Vajinal florayı oluşturan mikroorganizmalar
- En önemlileri laktobasillerdir : Laktobasiller vajinada laktik asit oluşumunu sağlayarak vajina pH’sını 3.5-4.5’a düşürür. Asidik ortam başta laktobasiller olmak üzere vajina florasının gelişimini uyarır. Ergenlik, menopoz ve gebelik dönemlerinde vajina PH ı 6-8 olduğundan dolayı bu durumlar vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlar.
- Bakteriodes peptococlar, peptostreptocolar, B ve D grubu streptokoklar, E.coli, E.bakterium
- Az miktarda kandida albikans, gardnerella vajinalis, trikomonas vajinalis bulunabilir. Normal vajina florasında az miktarda bulunan bu organizmalar, flora dengesi bozulduğunda artarak vajinal enfeksiyon bulgusu verirler ve akıntı, kaşıntı koku gibi şikayetlere neden olurlar. HPV (human papilloma virus), herpes ve gonore vajinal florada bulunmaz.
Vajinal florayı oluşturan mikroorganizmalar arasında dengesizlik ve laktobasillein azalması vajinal flora bozukluğuna neden olur. Vajinal flora bozukluğu enfeksiyonlara zemin hazırlar. Vajinal flora bozulduğunda enfeksiyon olmasa da enfeksiyon gibi belirtiler yaşanabilir.
Vajinal florayı bozan durumlar şunlardır.
- Antibiyotik kullanımı
- Genital bölgenin nemli kalması
- Gebelik
- Vajinal duş
- Sık cinsel ilişki
- Vajinal bölgede parfüm, sabun, sprey kullanmı ve tuvalet kağıdı, pamuk gibi ürünlerin pet gibi kullanılması
- Prezervatif, spermisid gibi kullanılan bazı doğum kontrol yöntemleri
- Menopoz
Vajinal Akıntı Nedir?
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen vajinal salgılar vajinal akıntıdır. Akıntı kanlı, yeşilimtırak ise, kaşıntı ve koku oluyorsa, cinsel ilişkide ağrı, yanma yapıyorsa fizyolojik bir akıntı değildir, enfeksiyonu gösterir.
Vajinal Akıntı Neden Olur?
Vajinal akıntı genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Vajinal enfeksiyon, rahim ağzı enfeksiyonu, rahim enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar vajinal akıntıya neden olur. Enfeksiyon dışında servikal ve endometrial polipler, kanserler , vajinada yabancı cisimler (kondom, pamuk, tuvalet kağıdı) de vajinal akıntı nedenlerindendir.
Vajinal Enfeksiyon Neden Olur?
Vajinal enfeksiyon vajinal floranın bozulması ile vajinada doğal olarak bulunan diğer mikroorganizmaların artışı ile olur. Vajinal enfeksiyonlar flora bozukluğu ndeni ile olabildiğinden bakire olan kadınlarda da görülebilmektedir. Vajinal enfeksiyona en çok neden olan mikroorganizmalar Kandida (mantar), bakteriel vajinozis (gardnerella vajinalis) ve trikomonas vajinalisdir. Sadece trikomonas vajinalis cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur, partnerin de tedavi edilmesi gerekir.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Vajinal enfeksiyon genellikle belirti verir. Vajinal akıntı en önemli belirti olmasına rağmen kokusuz, şeffaf akıntılar fizyolojiktir. Vajinal enfeksiyon belirtileri şunlardır.
- Akıntıda koku olması
- Akıntının rengi enfeksiyon hakkında ipucu verir. Yeşil, sarı, kanlı, beyaz peynirimsi akıntı vajinal enfeksiyonu gösterir.
- Vajina yada vulvada kaşıntı
- İdrar yaparken ve cinsel birleşme sırasında ağrı, yanma
- Genital bölgede tahriş hissi
Vajinal Enfeksiyon Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Vajinal enfeksiyon belirtileri yaşayan kadın jinekoloğa başvurduğunda muayene ve gerekli ise testlerin yapılması ile vajinal enfeksiyon olduğu anlaşılır.
Kadının öyküsü önemlidir. Akıntının rengi, kokusu, kaşıntının eşlik etmesi ile bir tahmin yapılır. Ama muayene bulguları vajinal enfeksiyonu anlamak için önemlidir. Vajinal muayene ile karar verilemediği zaman vajinal kültür alınır.
Beyaz, peynir kırıntısı, çökelek gibi bazen kaşıntının da eşlik ettiği akıntılar mantar enfeksiyonunu düşündürür. Mantar enfeksiyonu dış bölgede, büyük küçük dudaklarda şişlik, kızarıklık kaşıntı gibi şikayetlere de neden olabilir. Akıntı gri, beyaz ve kokulu ise bakteriyel vajinozis düşünülür. Trikomonas vajinalis enfeksiyonunda vajinal akıntı bol köpüklü, yeşil -sarı renkte ve kötü kokuludur. Genital bölgede yanma kaşıntı akıntıya eşlik edebilir.
Vajinal Enfeksiyonun En Yaygın Nedenleri?
Kandida (albikans yada glabrata), bakteriyel vajinozis ve trikomonas vajinalis en önemli vajinal enfeksiyon etkenleridir.
Kandida albikans koyu kıvamlı, beyaz, peynirimsi, süt kesiği gibi akıntıya neden olur. Vulvada kızarıklık, şişlik, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi şikayetler eşlik edebilir. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 75 i hayatları boyunca en bir kez mantar enfeksiyonu ile karşılaşmıştır. Enfeksiyon çoğu kez gebelik, diabet, obesite, ilaç kullanımı (antibiyotik, steroid, doğum kontrol hapları ) nedeniyle vajinal floranın bozulmasından kaynaklanır.
Vakaların yaklaşık %85-90’ında neden kandida albikanstır. Bu organizma normalde ağız, boğaz, kalın bağırsak ve vajina florasında bulunmaktadır. Büyük, küçük dudaklar kızarık ve ödemli olabilir. Sık tekrarlayan kronik, dirençli enfeksiyonlara neden olabilir ve bu durum cinsel disfonksiyon ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Tanı, hastanın şikayetleri, klinik özellikleri, vajinal muayenesi, vajen pH’sının normal sınırlarda olması, vajinal akıntıya %10’luk KOH (potasyum hidroksit) ile uygulanmasını takiben organizmanın pseudohif yapısının gözlenmesiyle konulur. Ayrıca kültür de yapılabilir. Nadir vakalarda etken kandida galabratadır. Kandida enfeksiyonları halk arasında mantar olarak bilinir.
Trichomonas vajinalis akıntısı köpüklü, yeşil, sarı akıntı şeklindedir. İdrar yaparken yanma, vajinal bölgede yanma akıntıya eşlik edebilir.
Bakteriyel vajinozis, normal vajinal floranın bozulması laktobasillerin azalmasıyla karakterizedir. Bozuk balık kokusuna benzer akıntıyla kendini gösterir. Hasta kötü kokulu bir akıntıdan şikayet eder ve muayenede gri renkli, kokulu akıntı mevcuttur.
Vajinal Enfeksiyon Tanısı Nasıl Konur?
Akıntı şikayeti ile bavuran bir hastaya yaklaşımda en önemli adım doğru tanıdır. Akıntı şikayeti olan bir hastayı değerlendirmek için öncelikle ayrıntılı bir hikaye alınır. Hastalar ağrı, kaşıntı, akıntı, koku ve daha önce geçirilmiş enfeksiyonlar açısından sorgulanır. Cinsel aktivite, hijyen, kullanılan ilaçlar (antibiyotik, doğum kontrol hapları),sistemik hastalıklar (kansızlık, şeker hastalığı) konularında detaylı bilgi alınır.
Jinekolojik muayene ile bazen tanısı konulur. Gerekli ise akıntıdan örnek alınır. Alınan örnek kültür olarak bilinse de yapılan inceleme %10’luk KOH (potasyum hidroksid) ve serum fizyolojik (SF) solüsyonunun akıntıya uygulanmasıdır. KOH uygulamasını takiben balık kokusu oluşması whiff test olarak adlandırılır ve bakteriyel vajinozis için tipiktir.
Bakteriyel vajinozisde, epitel hücrelerine bakterilerin yapışması sonucunda “clue cells” denilen görüntü meydana gelir. Bakteriel vajinozisin diğer adı gardnerella vajinalistir. Mantar varlığında KOH ile candidal pseudohifler ve sporlar kolayca tanınabilir. SF uygulanması ile hareketli trichomonaslar mikroskop altında kolayca görülebilir. Trichomonas, bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar için kültürler de yapılabilir.Mantar enfeksiyonunda vajinal PH değişmez, bakteriyel vajinozis ve trikomonasda vajinal PH atmıştır.
Vajinal Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi,vajinite neden olan ajana yöneliktir. Muayene ve gerekirse tetkik sonucuna göre ağızdan kullanılan tablet yada kapsüller, ve/veya vajinal fitiller ve/veya kremlerle tedavi edilir.
Bakteriyel vajinozis ve trikomonas vajinalis tedavisinde kullanılan ilaçlar aynı olmakla beraber trikomonas enfeksiyonunda eş/partner de tedavi edilmelidir. Ağızdan veya fitil olarak metranidazol, ornidazol ve klindamisin grubu antibiyotikler kullanılır.
Vajinal mantar enfeksiyonlarında antimikotik ilaçlar ağızdan, fitil olarak ve/veya kremlerle tedavi edilir. Gebe olup vajinal mantar enfeksiyonu olan kadınlarda ağızdan antimikotikler kullanılmamalıdır. Vajinal kaşıntı ve akıntıda sadece krem kullanımı yeterli olmaz.
Vajinal enfeksiyonu olan bakire kadınlar vajinal fitil kullanamazlar.
En İyi Tedavi Yöntemi Hangisidir?
En iyi tedavi yöntemi doktorunuzun size reçete ettiği ilaçların kullanımıdır. Ağızdan kullanılan ilaçlar ile vajinal fitil kullanımını kıyaslamak doğru değildir. Sadece ağızdan ilaç kullanıldığı gibi sadece fitil yada her ikisi birden reçete edilebilir. Adet döneminde fitil kullanılmamalıdır. Vajinal fitiller içeriği itibarı ile kondom plastiğine zarar verebilir, beklenmeyen gebelikler olabilir. Vajinal enfeksiyon varlığında ve tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vajinal enfeksiyon tedavisi uygulandıktan sonra enfeksiyon için zemin hazırlayan faktörler varsa bunlardan kaçınılmalıdır. Pamuklu çamaşırlar giyilmeli, genital bölge nemli, terli kalmamalıdır. Gerekli ise vajinal florayı dengeleyici ajanlar kullanılabilir. Vajinal enfeksiyon tedavisinde en sık yapılan hata tedaviyi yarım bırakmaktır. Şikayet geçti diye tedavi yarım bırakılmamalıdır.
Dirençli Vakalarda Periyodik Tedavi
Dirençli vakalarda anemi, diyabet araştırılmalıdır. Tedavinin tam doz ve süresinde kullanımı desteklenmelidir. Özellikle dirençli mantar enfeksiyonlarında kandida galabrata araştırılmalı, ona uygun borik asit içeren ajanlar kullanılmalıdır. Trikomonas enfeksiyonu
eş tedavisi gerektirir, mutlaka partner tedavi edilmelidir. Dirençli kandida enfeksiyonlarında da eş tedavisi verilir.
Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar
Gebelikte akıntıların çoğu fizyolojik doğal akıntılardır, hormonların etkisiyle gebelerde doğal salgılar artar. Gebelikte laktobasillerin azalmasıyla özellikle mantar enfeksiyonları sık görülür. Gebelikte vajinal enfeksiyon semptomları ve tanı yöntemleri gebe olmayan kadınlarla aynıdır. Gebelikte vajinal muayene yapılabilir, kültür alınabilir. Mantar enfeksiyonunun bebeğe bir zararı yoktur. Trikomonas ve bakteriel vajinozisin erken doğum, suyun erken gelmesi riskini artırdığına dair kanıtlar vardır. Gebelikte vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmelidir.
Vajinal Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Vajinal akıntının pek çok nedeni olabilir.
Vajinaya ait nedenler
- Bakteriel vajinozis
- Vajinal mantar
- Tricomonas vajiniti
- Yabancı cisimler (vajinada kalmış kondom, tampon vs)
- Herpes vajiniti
- Atrofik vajinit. Özellikle menopozda vajina epitelinin incelmesine bağlı
- Hijyenik ürünler, sperm öldürücü fitiller, aşırı seksüel aktivite, lateks, prezervatifler
- Nadiren kıl kurdu gibi parazitler
Rahim ağzına (serviks) ve rahim (endometrium) bağlı nedenler
- Rahim ağzı yaraları
- Rahim içi araçlar (spiraller)
- Gonore (bel soğukluğu)
- Klamidya
- Rahim ağzı kanseri
- Rahim ağzı polipleri
- Rahim kanseri
- Endometrial polip
Servikal Enfeksiyon (servisit) Nedir?
Halk arasında rahim ağzı olarak bilinen serviksin enfeksiyonudur. Servisitler de vajinitler gibi vajinal akıntıya neden olur. Vajinal akıntı yanında kasık ağrısı, bel ağrısı, vajinal yanma, idrar yaparken yanma, ilişki sonrası kanama gibi şikayetlere neden olur. Servisite neden olan organizmalar üroplazma, mikoplazma, gonore (bel soğukluğu), klamidya ve trikomonas vajinalistir. Servikal enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşan hastalık grubundadır ve eş tedavisi gerektirir. Servikal enfeksiyonlar üst genital organlara (rahim, tüpler ve yumurtalıklar) ilerleyerek tahribat yaratıp, kısırlığa neden olabilir. Antijen testleri, PCR , servikal biopsi ile tanı konulur. Tespit edilen ajana yönelik tedavi planlanır.
Rahim İçi İltihabı (endometrit) Nedir?
Rahim iç tabakasını (rahim duvarı, döl yatağı) oluşturan endometriumun iltihabıdır. Sık görülmez. Doğum, düşük, kürtaj, rahim içi araç, endometrial polipler, kanser endometrit riskini artırır. Kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı, ara kanama gibi şikayetlerle kendini gösterir. Kesin tanısı biopsi ile konulur. Kültür yapılamadığından klamidye ve gonoreye yönelik tedavi planlanır.
Pelvik İnflamatuar Hastalık (pıh) Nedir?
Pelvik İnflamatuar Hastalık rahim, tüpler ve yumurtalıkların iltihabıdır. Genellikle cinsel yolla bulaşan ajanlar neden olur. Şiddetli kasık ağrısı, ateş, cinsel ilişkide ağrı, akıntı şikayetlerine neden olur. Etkili tedavi yapılmalıdır. Üreme organlarında tahribat oluşturarak kısırlığa neden olabilir. Ateş ile seyreden vakalarda hastaneye yatış ve damardan antibiyotik tedavisi gerekir.
Vajinal Enfeksiyonda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Vajinanın doğal florasının bozulmaması için vajina girişi ve içini yıkamayın.
- İç çamaşırınız %100 pamuklu olsun
- Çok dar külot, pantolon, tayt giymeyin. Genital bölge nemli olmasın
- Günlük alt çamaşırınızı değiştirin. Mecbur olmadıkça günlük pet kullanmayın
- Denize, havuza girdiğinizde mayonuzu değiştirin. Islak mayo, bikini ile uzun süre kalmayın
- Tampon kullanmayın
- Şeker hastalığı, kansızlık varsa tedavinize özen gösterin
- Akıntınızda koku varsa, rengi yeşil-gri ise, akıntı kanlı-süt kesiği gibi ise, idrar yaparken yanma varsa, kaşıntınız varsa muayene olmalısınız
- Vajinit tanısı konuldu ise, verilen ilaçları tam doz kullanın. Yarıda bırakırsanız nüks edebilir, direnç gelişebilir
- Vajina florası dengelemek için doktorunuz önerdi ise laktobasil içeren fitil yada hap kullanmanızda fayda var
Vajinal Akıntılarla İlgili Sorular
Vajinal enfeksiyon nelere yol açar?
Vajinal enfeksiyon günlük yaşamda kadını rahatsız eden bir durumdur. Günlük yaşam ve cinsel ilişkide sorunlara neden olur. Vajinal enfeksiyonlar genellikle vajinadan yukarı çıkıp rahim, tüplerde sorun yaratmaz, kısırlığa neden olmaz. Ancak vajinal akıntıya neden olan rahim ağzı enfeksiyonları tüm genital organları tutabilir, tahribat yaratarak kısırlığa neden olabilir.
Vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmezse ne olur?
Vajinal enfeksiyon tedavi edilmezse kronikleşerek semptomlar dayanılmaz boyuta gelebilir. Vajinal mantarda kaşıntı bazen o kadar şiddetli olur ki kişi günlük hayatına devam edemez, yürüyemez, iç çamaşırı giyemez. Bakteriyel vajinoziste koku toplum içine girmeyi engelleyebilir. Vajinal enfeksiyonlar spermlerin vajinada canlı kalma süresini kısaltarak gebeliği engel olabilir. Genital enfeksiyonların bir kısmı tedavi edilmezse kısırlığa, pelvik inflamatuar hastalık nedeni ile hastaneye yatmayı gerektirecek kadar acil durumlara neden olabilir.
Vajinal enfeksiyonlarda eş tedavisi vermek gerekir mi?
Vajinal enfeksiyonlarda sadece trikomonas vajinaliste eş tedavisi gerekir. Rahim ve rahim ağzı enfeksiyonlarına neden olan gonore, klamidya, üreplazma enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklardır, eş tedavisi şarttır.
Vajinal enfeksiyon kan tahlilinde çıkar mı?
Vajinal enfeksiyonlar kan tahlilinde çıkmaz. Pelvik inflamatuar hastalıklarda vücutta enfeksiyonu gösteren kanda beyaz küre ve CRP ( reaktif protein) değerlerinde yükselme olabilir.
Vajinal enfeksiyon vücuda yayılır mı?
Vajinal enfeksiyonlar lokalizedir, vücuda yayılmaz. Ancak rahim ağzı ve rahim duvarı enfeksiyonları tüm pelvik bölgeyi tutarak yaygın enfeksiyon, apseye neden olabilir. Mikroorganizma kana karışarak tüm vücuda yayılarak sepsise neden olabilir. Tanı konularak tedavisi yapılmalıdır.
Vajinal mantar nedir?
Vajinanın doğal florasında bulunan mantarın çoğalarak şiddetli kaşıntı, beyaz süt kesiği ya da peynirimsi akıntı ve kızarıklıkla ile kendini göstermesi vajinal mantardır.
Genital mantar çeşitleri nelerdir?
Genital bölgede en sık görülen mantar kandida albikansdır. Kandida glabrata, kandida parasilosis ve kandida tropikalis nadir görülen tipleridir.
Genital mantarlar neden olur?
Üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 75 i hayatları boyunca en bir kez mantar enfeksiyonu ile karşılaşmıştır. Enfeksiyon çoğu kez gebelik, diabet, obesite, ilaç kullanımı (antibiyotik, steroid, doğum kontrol hapları ) nedeniyle vajinal floranın bozulmasından kaynaklanır. Vakaların yaklaşık %85-90’ında neden kandida albikanstır. Bu organizma normalde ağız, boğaz, kalın bağırsak ve vajina florasında bulunmaktadır. Küçük-büyük dudaklar, kızarık ve ödemli olabilir. Sık tekrarlayan kronik, dirençli enfeksiyonlara neden olabilir ve bu durum cinsel disfonksiyon ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
Kandida albikans koyu kıvamlı, beyaz, peynirimsi, süt kesiği gibi akıntıya neden olur. Vulvada kızarıklık, şişlik, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi şikayetler eşlik edebilir.
Vajinal mantar akıntısı nasıldır?
Vajinal mantar akıntısı koyu kıvamlı, beyaz, peynirimsi, süt kesiği gibidir. Bazen de akıntı olmadan sadece kaşıntı ve/veya yanma şikayeti olur.
Vajinal mantar enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?
Jinekolojik muayene ile çoğu kez tanı konulur. Emin olunamayan durumlarda vajinal akıntıdan örnek alınarak laboratuarda incelenir.
Antibiyotik kullanımı vajinal mantara neden olur mu?
Evet olabilir. Antibiyotik kullanımı vajina florasında olan laktobasilleri azaltarak, florada bulunan mantarın artmasına neden olabilir. Antibiyotik kullanımı ile bu sorunları yaşayan kadınlar tedavi sırasında mantar önleyici antimikotik yada flora dengeleyici laktobasil içeren ilaçları kullanabilir.
Vajinal mantar kendiliğinden geçer mi?
Evet kendiliğinden geçebilir. Vajinada laktobasiller artarak doğal denge sağlandığında kendiliğinden geçebilir.
Vajinal mantar krem tedavisi etkili midir?
Vajinal kaşıntı şikayeti olan kadınlar arkadaş yada eczacı tavsiyesi ile krem kullanırlar. Oysa krem sadece vulva dediğimiz dış genital bölgeye sürülür ve bu bölgede olan kaşıntıya iyi gelir. Vajinanın içine etki etmediği için tedavi eksik kalır. Vajinal mantar tedavisinde fitil yada ağızdan tablet yada kapsüller mutlaka kullanılmalıdır.
Vajinal mantar kaşıntısına ne iyi gelir?
En etkili tedavi tıbbi tedavidir. Ancak evde hazırlanan sirkeli su, dağ kekiği yağı, Hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı kaşıntıyı azaltan doğal ürünlerdir.
Vajinal mantar evde tedavi edilebilir mi?
Evde hazırlanan ürünler sadece dış genital bölgeye sürülebilir ve geçici bir rahatlama sağlar. Vajinal mantar tedavisi doktor tarafından planlanmalıdır. Evde sirkeli su hazırlanabilir. 5 su bardağı suya yarım çay bardağı beyaz sirke yada elma sirkesi katılarak genital bölgeye sürülebilir. Bol yoğurt ve kefir tüketilmelidir.
Vajinal mantara yönelik bitkisel tedavi mümkün mü?
Sirkeli su, dağ kekiği yağı, hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı bitkisel tedavi olarak kullanılabilir.
Vajinal mantarı önlemek için neler yapılmalıdır?
Vajinal mantarı önlemek için
- Vajinanın doğal florasının bozulmaması için vajina girişi ve içini yıkamayın.
- İç çamaşırınız %100 pamuklu olsun
- Çok dar külot, pantolon, tayt giymeyin. Genital bölge nemli olmasın
- Günlük alt çamaşırınızı değiştirin. Mecbur olmadıkça günlük pet kullanmayın
- Denize, havuza girdiğinizde mayonuzu değiştirin. Islak mayo, bikini ile uzun süre kalmayın
- Tampon kullanmayın
- Şeker hastalığı, kansızlık varsa tedavinize özen gösterin. C vitamininden zengin beslenin. Şekerli gıdalardan uzak durun. Doğal probiyotik olan yoğurdu bol tüketin
Vajinal mantar kısırlık yapar mı?
Vajinal mantar kadınlarda sık görülen bir enfeksiyondur ama kısırlık yapmaz.
Vajinal mantar erkekten geçer mi?
Cinsel yolla bulaşan hastalık grubundan değildir, erkekten bulaşmaz.
Vajinal mantar bulaşıcı mıdır?
Vajinal mantar vajinada doğal olarak bulunan mantarın çoğalmasından kaynaklanır. Cinsel partnerden, tuvaletlerden, giysilerden, havuzdan bulaşmaz. Havuz, deniz sonrası mantar görülme nedeni bulaşma değil, genital bölgenin ıslak kalmasıdır.
Vajinal mantar dışında kaşıntı neden olur?
Genital bölgede kaşıntının en sık nedeni mantar enfeksiyonudur. Ama mantar dışında tikomonas enfeksiyonu, genital siğiller, vulvar distrofiler, yetersiz temizlik, sabun kullanımı, bazı temizlik ürünleri, kıl batıkları, dermatitler, kıl kurdu, beslenme alışkanlıkları, kanserler kaşıntıya neden olabilir.
Vajinal mantar tedavisi için hangi doktora gidilmelidir?
Vajinal enfeksiyon ve vajinal mantar tedavisini kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yapar.
Vajinal mantar ve vajinal enfeksiyon tanı ve tedavisi muayenehanemde yapılmaktadır. Vajinal akıntıdan aldığım örnekler anlaşmalı olduğum özel laboratuarlarda incelenir. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 0312 2877079 u arayabilir, whatsappdan yazabilirsiniz.