Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadının istemsiz olarak pelvik kaslarını kasması ve ilişkiye girememesi durumudur. Kasılma  pelviste değil bazen tüm vücutta olabilir. Bacakları kapatma, eşini itme, çarpıntı, titreme, hızlı nefes alıp verme gibi davranışlar eşlik edebilir. Vajina girişi kapalıymış, orada duvar varmış gibi hissedilir. Kasılma  ağrı hissi oluşturur. Vajinismus ağrıdan kaçınmaya yönelik bir davranış  durumudur. Kadınlar cinsel ilişkiyi tehdit olarak algılarlar ve savunma mekanizması geliştirerek ilişkiyi reddederler.

%90 psikolojik nedenlerden kaynaklanan bu sorun çiftin bilgilendirilmesi ve uygulanan egzersizlerle kolaylıkla çözülür. Ülkemizde her 10 çiftten  1 i vajinismus sorunu yaşamaktadır.

Vajina Nedir?

Vajina silindirik yapıda, rahim ile dış genital organlar arasında bağlantı sağlayan etrafı kaslarla sarılmış bir organdır. Latince kılıf anlamındadır. 7-9 cm uzunluğunda, 2 cm çapındadır. Cinsel olarak kadın uyarıldığında vajinanın boyu 9-10.5 cm e uzar, genişliği de girişte 3-4 cm, dip bölgede 6-6.5 cm e kadar artar. Vajinismus vajinadan kaynaklanan bir sorun değildir.

Vajinanın Görevleri Nelerdir?

Vajinanın iki görevi vardır. Birincisi cinsel ilişki, ikincisi doğumda bebeğin rahimden çıkışında doğum yolu, doğum kanalını oluşturmaktır. Akordiona benzer yapısı ile cinsel birleşme ve doğum sırasında uzar ve genişler. Doğumda 10 cm çapında başı olan bebeğin doğumuna izin verecek kadar genişleyen oldukça esnek bir organdır.

Doğuştan Gelen Vajina Problemleri Nelerdir?

Doğuştan vajinanın olmaması, kısa ve dar olması çok nadir görülür. Müllerien agenezis olarak adlandırılan bu durum  adet görmeme şikayetine neden olur. Bu nedenle i 15-16 yaşında doktora başvurulur ve tanı konulur. Evlilik olursa da ilişki olamaması nedeni ile doktora başvuranlar vardır. Ameliyatla vajina oluşturulsa da bu durumda adet görmek, gebe kalmak mümkün değildir.

Vajinada perde olarak bilinen septumlar, vajinal kistler  doğuştan olan diğer vajinal problemlerdir.

Vajinismus Ne Demektir?

Vajinusmus(vajina:kılıf  ismus:eylem), vajen girişindeki kaslarda, cinsel birlikteliği etkileyecek şekilde,  istem dışı kasılmanın olması halidir. Vajinismus kadının cinsel istek duyarak eşini/partnerini arzulamasına rağmen vajina girişindeki kasları istemsiz olarak kasması ile cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişkiye izin vermeme durumudur. Vajina girişinde olan pelvik kaslar çizgili kaslardır. Vücuttaki tüm çizgili kaslar  tamamen bilinçle hareket ettirilir. Örneğin el istenirse kaldırılır, istenirse yumruk yapılır.

Pelvik kaslar bilinçli bir şekilde gevşetilerek idrar ve dışkılama gerçekleşir. Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar pelvik kaslarını cinsel ilişki sırasında bilinçli bir şekilde gevşetemezler. Cinsel ilişkiyi tehdit olarak algılama  vajina girişindeki pelvik kasların refkleksle kasılmasına neden olur.

Vajinismus istemsiz olarak pelvik kasların kasılması ile penisin vajinaya girişinin gerçekleşmediği bir cinsel işlev bozukluğudur.

vajinismus

Klitoris Nedir?

Klitoris görevi sadece cinsel haz olan tek organdır. Erkekteki penisin kadında karşılığıdır. Erektil yani sertleşen bir organ olan klitoris cinsel uyarılma ile sertleşir ve büyür.

Klitoris küçük dudakların birleştiği üst bölgede, dışarıdan bakınca görülen başı olan, ancak vajinayı çevreleyen içte kalıp görülmeyen kollara sahip bir organdır. Kadınlarda cinsel hazzı, uyarılmayı sağlar. Vajinismuslu kadınlar klitorisi uyararak, mastürbasyonla yada eşleri klitorisi uyararak orgazm olabilirler.

Orgazm nedir?

Orgazm  cinsel uyarılma sonucunda ulaşılan bir doruk noktası sonrası  hem psikolojik  ve hem bedensel olarak  kişiye haz veren durumdur. Kadınlar ya klitoris uayrılması ile klitoral orgazm yada vajinal uyarılma ile vajinal orgazm olabilirler. Klitoris, kadının dokunması, sürtünme, eşin dokunması yada oral yoldan uyarılabilir ve uyarı orgazmla sonuçlanır. Penis vajina birlikteliğinde klitorise baskı yapan pozisyonlar, klitorisin vajinayı saran kollarının uyarılması vajinal orgazmı sağlamaktadır. Yani vajinal orgazm dolaylı bir klitoral klitoral orgazmdır.

Kadınların çoğu klitoral orgazm yaşarlar. Kendi bedenlerini tanıdıkça, kegel egzersizi yaptıkça vajinal orgazm zaman içinde öğrenilebilir. Cinsellik bir dürtü olarak bilinir ama  öğrenilmesi gereken bir eylemdir. Orgazm olamadığını ifade eden kadınların çoğu ne yazık ki kendi bedenini henüz tanımamıştır.

Sağlıklı bir cinsellik için hem hem erkek bedenini tanımalıdır. Vajinismus tedavi edildiğinde, ilk vajina penis birlikteliği bazı kadınlarda vajinadan haz alamadığı için hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak vajinal orgazm zamanla öğrenilecektir. Amaç cinsel ilişkinin iki taraf için duygusal ve bedensel boşalmayı sağlamasıdır. Bu boşalmanın aynı anda olması amaç değildir.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlara kendi bedenini tanımaları, ayna ile bakmaları, kendi bedeni ile barışık olmaları önerilir. Dokunarak klitoris ve haz aldıkları noktaları keşfetmeleri, mastürbasyonla orgazmı deneyimlemeleri önemlidir.

Cinsel bilgilendirme vajinismus hastalarının tedavisinde ilk basamaktır.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus nedenleri  2 başlık altında incelenir.

1- Psikolojik nedenler vajinismustan %90 sorumludur.

  • Aşırı baskıcı ailelerde cinsellik konusunda olumsuz mesajlarla yetiştirilme, cinselliğin ayıplanması, değersizleştirilmesi, günah sayılması
  • Dini ögeler
  • Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği
  • Cinsel ilişkiye yönelik abartılı hikayeler: Kızlık zarının kanaması, acıması, patlaması düşüncesi (cinsel mitler)
  • Cinsel travma: Anne babayı cinsel ilişki kurarken görme, uygun olmayan yaşta porno izleme, sertleşmiş penis görme, mastürbasyon yapan birini görme, tiksinti duygusu
  • Eşle ilgili sorunlar: Eşi sevmeme, şiddete maruz kalma, güvensizlik
  • Gebe kalma korkusu, cinsel ilişki ile bulaşan hastalık kapma korkusu
  • Cinsel istismar, cinsel taciz, ensest ilişkiler. Bazı çalışmalarda istismar ile vajinismus arasında ilişki gösterilememiştir.
  • Toplumsal baskılar. Çarşaf gösterme geleneği, ilişkide kanama olmazsa korkusu

2- Yapısal faktörler nadir görülür. Vajinismusa neden olabilen  yapısal faktörler muayene ile anlaşılır. Muayene kızlık zarı muayenesi olarak yapılır.

  • Kızlık zarında anatomik farklılıklar: Kızlık zarının tamamen vajinayı  kapatması, kızlık zarının ortasındaki deliğin küçük olması, kalın kenarlı kızlık zarı, bölmeli kızlık zarı ilişkiye engel olabilir, cerrahi olarak açılması gerekir.
  • Dış genital bölgede bartholin kisti, vulvar vestibülit sendromu
  • Enfeksiyonlar
  • Vajinal bölgeye uygulanan radyasyon, rahim sarkması

Vajinismusta  Risk faktörleri Nelerdir?

Vajinismusta risk faktörleri yukarıda geçen psikolojik ve yapısal nedenleri kapsar. Vajinismusun batı toplumlarına kıyasla doğu toplumlarda daha sık görülmesi yetersiz eğitim ve cinsel mitlerin vajinismus riskini arttırdığını gösterir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Cinsel birleşmenin mümkün olmadığı vajinismusta belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

  • Cinsel ilişkiden korkma, cinsel istekte ve ön sevişmede sorun yokken birleşme anında korku, kaygı heyecan, titreme, kasılma ile ilişkiyi reddetme (fobik anksiyete)
  • İlk zamanlar cinsel istek duymada ve ön sevişmede sorun yokken, zamanla cinsel birleşmeden kaçınma nedeni ile cinsel istekte azalma
  • Cinsel ilişkiye girememe, ilişki başlarken, ağrı, acı, yanma, batma hissetme
  • Cinsel ilişki sırasında bacakları kapatma, eşini/partnerini itme ve suçlama
  • Bacakları kapatma kasma ile birlikte tüm vücutta gerginlik, kasılma, çarpıntı, solunumda hızlanma, boğulma hissi, bulantı hatta kusma. Vajinismus vajinanın bir panik atak hastalığıdır. Bazen cinsel ilişki düşüncesi bile bu bulgulara neden olabilir.
  • Cinsel organa bakamama, dokunamama. Partnerinin/eşinin bakmasına ve dokunmasına izin vermeme
  • Jinekolojik muayeneyi reddetme, muayenede bacakları kapatma, dokunmaya izin vermeme

Bu belirtilerin biri veya birkaçı veya hepsi vajinismus sorunu yaşayan kadında olabilir. Belirtiler ve muayene bulgularına göre vajinismus derecelendirilir ve çifte özel tedavi planı yapılır.

vajinismus tedavisi ankara

Vajinismus Hastalığı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Cinsel birleşme kadının cinsel isteğine, ön sevişmeye izin vermesine rağmen ağrı, acı duyması nedeni ile gerçekleşmiyorsa, ilişki esnasında korku, kaygı, titreme, çarpıntı gibi hisler varsa, penis sanki duvar varmış gibi vajinanın içine doğru giremiyorsa vajinismus olduğu anlaşılır. Çoğu kadın ve erkek vajinismus sorunları olduğunu anlar. Bu problemi yaşayan kadınlar  jinekolojik muayene olarak  vajinismus hastalığı  tanısı alırlar.

Vajinismus Görülme Sıklığı

Vajinismus görülme sıklığı ülkeden ülkeye hatta ülke içindeki alt kültürlere göre değişir. Dünyada %1-6 , orta doğu ülkelerinde %17 , ülkemizde %10 oranında görülmektedir. 2010 yılında  Konya’da yaşayan 470 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada vajinismus görülme sıklığı %15.3 olarak tespit edilmiştir. Yani ülkemizde cinsel birleşme deneyimi yaşayan her 10 çiftten birisi vajinismus tedavisi almaya ihtiyaç duyar.

Vajinismus ve Cinsel İsteksizlik

Vajinismus sorunu penis vajina penetrasyonunun gerçekleşmemesidir. Kadında cinsel istek, ön sevişme sorunu yoktur. Hatta klitoris uyarılması ile orgazm olurlar. Tedavi edilmeyen kadınlar zaman geçtikçe ön sevişme sonrasında eşinin cinsel birleşme isteğinde çekinerek sevişmeyi reddeder ve zamanla cinsel isteklerini kaybederler. Bu nedenle tedavide vakit kaybetmemelidir.

Vajinismus Muayenesi Nasıl Yapılır?

Vajinismus muayenesi dış genital organların gözleme dayalı muayenesidir. Bu muayenede bir alet kullanılmaz. Jinekolojik masada ışık kaynağı ile jinekolog  küçük dudakları yana doğru açarak kızlık zarı ve vajinanın girişini gözlemle değerlendirir. Kesinlikle ağrılı değildir, kesinlikle vajinaya alet sokulmaz. Muayene öncesi ayrıntılı bilgi ve gevşeme çalışmaları yapılarak kadın rahatlatılır, muayeneye hazırlanır. Kadın rahat olmadan muayene için ısrar edilmemelidir. Muayenede doktorun sabrı, tavrı, deneyimi çok önemlidir.

Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur? Hangi Tetkikler Yapılır?

Vajinismus belirtileri olan kadın eşi ile birlikte değerlendirilirse iyi olur. Öncelikle çift değerlendirilir, ayrıntılı öykü alınır. Tanı hikayeye ve muayene bulgularına dayanarak konur. Vajinismusun nedeni çoğunlukla psikolojiktir. Ama kızlık zarı yapısı vevajina girişine ait anatomik bir problem olup olmadığını anlamak için muayene yapılmalıdır.

Vajinismuslu kadınların hemen hepsi bakiredir. Kızlık zarının yapısı muayene ile değerlendirilir. Nadiren vajinismus sorunu yaşayan kadının eşi zorladı ile cinsel ilişki zoraki gerçekleşmişse, bekaret bozulmuş olabilir.

Vajinismus tanısı tamamen yaşananların dinlenmesi ve muayene bulgularına göre konur. Tanı koymak için yapılan tetkik yoktur.

Vajinismusta Hangi Doktora veya Hangi Bölüme Gitmek Lazım?

Vajinismus tanısını muayene ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yani jinekolog koyar. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı eğitiminde vajinismus tedavisi eğitimi verilmediği için her jinekolog vajinismus tedavisi yapmaz, yapamaz. Muayeneyi her jinekolog yapar ama vajinismus tedavisi uygulayan doktorlar, ailelerin psikolojik durumlarını hastalığı daha iyi bildiğinden dolayı ilk muayene için  bu konuda tecrübeli doktorların tercih edilmelidir. Vajinismus sorunu yaşayan kadının ilk jinekolojik muayenesi önemlidir, ona travma yaşatmamalıdır. 

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus primer ve sekonder olarak iki çeşittir.

  • Primer vajinismus: İlk cinsel deneyimden itibaren olan sorun yaşayan kadınlar primer vajinismus olarak kabul edilir.
  • Sekonder vajinismus: Daha önce cinsel ilişki yada muayenede hiç sorun yaşamaz iken hayatın herhangi bir döneminde belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Zor doğum, doğumda sağlık personelinin kötü davranışı, menopoz, vajinal cerrahiler, vajinal radyoterapi, taciz, tecavüz sekonder vajinismusa neden olabilir.

Primer vajinismus psikoterapi ile, sekonder vajinismus altta yatan nedenin tıbbi tedavisi ile  tedavi edilir. Sekonder vajinismusta ek olarak psikoterapi de gerekli olabilir.

Vajinismus Dereceleri

Vajinismus belirtiler ve muayene bulgularına göre derecelendirilir. Bu derece 1 den 5 e kadar olup, derece doktorun tedavi planı için gereklidir. Kişinin kaçıncı derece vajinismus olduğunu bilmesine gerek yoktur. Çünkü derecesinin yüksek olduğunu bilmek tedavide başarılı olamayacağı algısı oluşturur, kadının motivasyonunu düşürür.

Vajinismus Hastaları Ne Hisseder?

Mutlu bir birliktelik hayali ile yapılan evlilikte, insanlara en büyük hazzı veren cinsel birlikteliğin olamaması kadın ve erkekte öncelikle hayal kırıklığı oluşturur. Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar genellikle planlı, ayrıntıya önem veren titiz, mükemmeliyetçi  insanlardır. Sahip oldukları duygu ve düşüncelere şu şekilde sıralanır.

  • Diğer kadınlardan kendini farklı hissetme
  • Cinsel organının diğer kadınlardan farklı olduğunu düşünme
  • Suçluluk, güvensizlik
  • Cinsel istekte ve ön sevişmede sorun yokken cinsel birleşme gerçekleşememesi
  • Klitoris uyarısı ile orgazm olmada sorun olmaması
  • Terk edilme korkusu
  • Vajinasının küçük, eşinin penisinin büyük olduğu düşüncesi
  • Kızlık zarında problem olduğu düşüncesi
  • Herkesin kolaylıkla yaptığı cinsel birleşmeyi yapamama nedeni ile utanç
  • Kadın olmanın reddi
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıktan korkma
  • Gebe kalmaktan korkma, doğum yapmaktan korkma

Vajinismus Hastasının Eşi/Partneri  Erkek Ne Hisseder?

Vajinismus sorunu yaşayan kadının partneri/eşi vajinismus erkeği olarak adlandırılır. Vajinismus erkeği 3 farklı tepki gösterir.

  1. Kadının ilişkiye karşı tepkisini anlayışla karşılayan, çözüme yönelik davranışlarını destekleyen cesaretlendiren vajinismus erkeği
  2. Kadına öfke, eleştiri ile yaklaşma, bekaretinden şüphe duyma şeklinde olumsuz yaklaşan vajinismus erkeği
  3. Teselli eden, tartışmalardan kaçan, sempatik vajinismus erkeği

Kaçınma ve erteleme hastalığı olan vajinismus tedavisinde vajinismus erkeğinin yaklaşımı çok önemlidir.

Vajinismus erkeğinin yaşadıkları:

  • Kendini başarısız, yetersiz hissetme, özgüven kaybı
  • Eşi tarafından reddedilme nedeni ile zamanla pasif karektere dönüşme
  • Cinsel isteksizlik
  • İlerleyen zamanlarda sertleşme problemleri, erken boşalma gibi cinsel işlev bozuklukları olarak sıralanabilir.

Erkeğin yaşadığı sorunlar vajinismus tedavisine başvuruyu geciktirebilir, tedavi ertelendikçe sorunlar artar. Yapılan bir çalışmada vajinismuslu kadınaların %72.5 i eşlerini anlayışlı, %17 si çok anlayışlı, %10.5 i anlayışsız ve baskıcı olarak tanımlamışlardır.

Vajinismusta Evlilik 

Çiftler genellikle severek evlenmişlerdir. Zaman geçtikçe, tedavi ertelendikçe umutsuz, hayata küskün ve karşılıklı suçlayıcı olurlar. Bazen de bu durumu kabullenirler, yüzeysel sevişme ile hayatı sürdürürler.  Sadece anne baba olma isteği ile ilişki olmadan aşılama, tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinden faydalanmayı talep ederler. Vajinismuslu çiftler bazen 5-10 yıldır evli olduğunu ifade ederler. Vajinismus bir erteleme hastalığıdır. Evliliklerin boşanma ile sonuçlanması olasıdır.

Vajinismus  Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel birleşme gerçekleştiremeyen çift birleşemeyen çift olarak adlandırılır. Bu nedenle sorun kadında yada erkekte değil ilişkide aranmalıdır. Cinsel sağlık konusunda deneyimli doktorlar tedavi amacı ile gelen çifti, aktarılan sorunun temellerine inerek değerlendirmelidir. İlk olarak birleşemeyen çift olarak ele alınmalı, sorun vajinismus ise vajinismus tedavisine odaklanmalıdır.

Vajinismus tedavi programı mutlaka çiftlerin psikoseksüel eğitimi, bilgilendirmesi ile başlamalıdır. Sorun yapısal nedenlerden kaynaklanıyorsa, anatomik bir engel varsa cerrahi ile düzeltilmelidir. Tıbbi neden düzeltildikten sonra sorun devam ederse psikoterapi gerekir.

Vajinismus  bilişsel ve davranışçı tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Tedavide amaç vajinayı çevreleyen kasların koşullu kasılmasına son verilmesidir. Bedensel bu çalışmaların yanında zihinsel olarak  cinselliğe yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerden arınma çalışmaları yapılır. Zihin  vajinal girişe izin vermeye ve bundan zevk almaya hazırlanır.

iliskiye girememe tedavisi

Vajinismus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, terapi almaya kararlı olduklarında, uygun koşulları sağladıklarında, terapistin bilgi ve deneyimi ile sorunlarını başarıyla çözümlerler. Vajinismus kesin tedavisi olan ve tedaviden sonra nüks etmeyen bir cinsel işlev bozukluğudur. Yeter ki ertelenmesin, tedavi olmaya karar verilsin. Tedavi öncesi jinekolojik muayene ile kızlık zarı ve genital bölge anatomisi değerlendirilmelidir. Vajinaya giriş düşüncesi veya beklentisi ile oluşan korku, kaygı yada ona bağlı kaçınma davranışının koşullanmışlığı aşamalı olarak sonlandırılır.

Tedavi aşamalarlarla ilerler. 1. aşama bilişsel terapi sonraki aşamalar davranışcı terapiyi barındırır. Davranışcı terapi basamakları çiftin özelliklerine  göre atlanarak uygulanabilir.

  1. Bilişsel terapi: Tedavide bilişsel davranışcı tedavi yöntemi uygulanır. İlk olarak bilişsel terapi ile kadının pelvik anatomik yapıları ve fizyolojisini öğrenmesi ve bu yapıları kontrol etme becerisi sağlanır. Kişi kızlık zarı, cinsellikle ilgili olumsuz düşüncelerinden arındırılır. Bilinçaltındaki korkular, kaygılar ve anksiyete giderilir.
  2. Dokunma egzersizleri: Genital bölgeye dokunma, dış genital organları olan büyük dudaklar, küçük dudaklar ve klitorisini dokunarak keşfetmesi sağlanır. Klitorisini hiç tanımayan orgazm olmayı bilmeyen vajinismuslu kadınlar vardır. Dokunma egzersizlerine eşler de katılabilir. Egzersizler ev ödevi olarak verilir.
  3. Ayna egzersizleri: Ayna egzersizleri kadının genital bölgesini görerek tanıma ve keşfetmeye yönelik çalışmalardır. Egzersizler ev ödevi olarak verilir.
  4. Nefes egzersizleri. Yoga nefes egzersizleri olan karın(diafram), göğüs ve omuz egzersizleri ile tüm vücudun gevşemesine yönelik çalışmalar yapılır. Egzersizler ev ödevi olarak verilir.
  5. Pelvik taban kaslarına yönelik egzersizler: Kegel egzersizleri olarak bilinen bu egzersizler, pelvik kaslarında olan istemsiz kasılmanı istemli gevşemeye dönüşmesini sağlar. Vajinismus tedavisinde temel prensip kadının bu kasları bilinçli olarak kasıp gevşetmesini sağlamak, koşullu refleksi ortadan kaldırarak istemsiz kasılmaları engellemektir. Doğru nefes teknikleri ile uygulandığında başarılı olmamak neredeyse imkansızdır. Egzersizler ev ödevi olarak verilir.
  6. Vajinal dilatör egzerszileri: Gittikçe boyu uzayan ve genişleyen dilatörler vajinismus tedavisinde etkilidir. Kızlık zarı deliğine göre dilatör boyu seçilir. Amaç vajinal girişin ağrılı olmadığını zihne yerleştirmek, vajinayı duyarsızlaştırmaktır. Jinekolog kontrolünde dilatör çalışmaları yapılır, ağrısızdır. Egzersizler ev ödevi olarak verilir.
  7. Parmak egzersizleri: Dilatör egzersizinde olduğu gibi amaç vajinanın duyarsızlaştırılması, vajinal girişin ağrılı olmadığı algısını sağlamaktır. Tedavinin temeli parmak egzersizi değil, zihin ve bedenin uyumunu sağlayan gevşeme egzersizleridir. Egzersizler ve ödevi olarak verilir. Parmak egzersizi şart değildir. Parmak egzersizinin uygulanması yanlış da değildir. Ancak pek çok kadın, vajinasına parmak yerleşeceği fikrinden rahatsız olabilir. Çoğu kadın bu nedenle tedavi için başvurmaz. Parmak egzersizi çalışılan çiftlerin evde aynı egzersizleri çalışması gerekir.
  8. Cinsel ilişki son aşamadır. Cinsel ilişki pozisyonları, kayganlaştırıcı kullanımı, gebelikten korunma yöntemleri ayrıntılı konuşulur. Video, maketlerle çalışılır. İlk deneyimde başarılı olunamayabilir. Bazen tedavi sonrası kadınlar hazır olsa da erkekler cinsel isteksizlik duyabilir, ilk cinsel birleşme deneyiminde erken boşalma, ereksiyon kaybı yaşayabilir (performans anksiyetesi). Hemen moral bozulmamalıdır. Kalıcı bir sorun değildir, tekrar ederse ilaç takviyesi verilebilir.

Rahat, motive ve odaklanmış hissedilen başka bir zaman tekrar denemelidir. Kadınların yaklaşık %70 i klitoral, %30 u vajinal orgazm olur. Klitoral orgazm olan bir kadın, ilk cinsel birleşmede vajinal bir haz almayabilir, hayal kırıklığı yaşayabilir.’O kadar bekledim bu muymuş? Olmasa da benim için sorun değilmiş.’ gibi hayal kırıklığını anlatan ifadeler sık duyulur. Klitoral orgazm olan bir kadının vajinal orgazm olması şart değildir. Çiftler birbirine alıştıkça, vajinaya ulaşan klitoris kollarını kadın hissedebildiğinde vajinal ilişki keyifli hale gelir. Cinsellikte haz sadece dürtü ile değil öğrenme ile daha mükemmel hale gelir.

Vajinismusta En İyi Tedavi Yöntemi Hangisidir?

Vajinismus tedavisinde en iyi yöntem çifte özel seçilen yöntemdir. Yani tedavi şeması tamamen çifte özgü oluşturulur.

Vajinismus Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Vajinismus tedavisi seanslar olarak planlanır, çifte ev ödevleri verilir. Genellikle 3 seansda sorun çözümlenir. Vajinismus derecesi fazla  yada ev ödevleri yeterince yapılmaz ise  4-5 seans gerekli olabilir. Seanslar duruma göre 1 gün ile 7 gün arasında  planlanır. Yıllarca zihinde biriken ve kadının pelvik kaslarını istemsiz kasmasına neden olan vajinismusu tek seansla tedavi etmek pek mümkün değildir. Ancak cinsel bilgi eksikliğine bağlı ilişki kuramama durumu varsa tek çalışma ile çözülebilir. Vajinismus tedavisi yüz güldürücüdür.

Çift istekli ve verilen egzersizleri yaparsa %100 tedavi edilir. Tedavi kalıcıdır, nüks etmez. Yeterki bir kaçınma ve erteleme hastalığı olan vajinismus sorunu yaşayan çiftler bir uzmana başvurmakta gecikmesinler.

Ev Ödevleri Ne Zaman Yapılmalı?

Ev ödevleri, sakin, sessiz huzurlu bir ortamda yapılmalıdır. Sadece gece değil günün herhangi bir saatinde yapılabilir. Egzersizler eşlerle birlikte yapılabilir. Kadın egzersize odaklanmalı, gevşemeli ve hissetmelidir. Ortam uygun değilse o an için ısrar etmemeli, hazır ve motive olduğu başka bir zaman çalışmalıdır. Ev ödevlerinin yeterince yapılması vajinismus tedavisindeki en önemli aşamadır.

Vajinismus Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler

Evlilik ilişkilerinin iyi olması , kadının genital bölgesi için olumlu düşüncelere sahip olması, cinsel istek ve orgazm sorunu olmaması, tedaviye istekle başvurulması, verilen ev ödevlerinin yapılması, doktorun deneyimi tedavide başarılı olmayı etkin kılar. Evlilik ilişkilerinde sorunlar, cinsel istek ve orgazm sorunları, kişilik bozuklukları, vajinismus içim ameliyat geçirmiş olma, cinselliğe karşı olumsuz tutumlar, cinsel yolla bulaşan hastalık korkusu, doktorun tutumu gidişatı olumsuz etkiler.

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Kadınlarda idrar kaçırmayı engellemek için pelvik kasları güçlendirmek amacıyla  Dr.Arnold Kegel tarafından geliştirilmiştir. Bu egzersizler cinsel yaşam, gebelik, doğum sonrası ve menopoz döneminde yani kadının hayatı boyunca tavsiye edilir. Vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, idrar kaçırma, rahim sarkması durumlarında tedavi edici özelliği vardır.

Pelvik taban kasları idrar yaparken, cinsel ilişki sırasında ve dışkılama yaparken istemli olarak kontrol edilen kaslardır. İdrar deliği, vajina ve anusu 8 şeklinde sarar. Bu istemli çalışan kaslar ne yazık ki vajinismusu olan kadınlarda refleks olarak yani kontrolsüz kasılır ve vajinayı kapatır. Vajinismus tedavisinde temel prensip kişinin bu kasları bilinçli olarak kasıp gevşetmesini sağlamak, koşullu refleksi ortadan kaldırarak istemsiz kasılmaları engellemektir.

Pelvik kaslar en iyi tuvalette, idrar yaparken keşfedilir. İdrar yaparken idrarı durdurduğunuzda çalışan kaslar pelvik kaslardır. Bu hareketi birkaç kez yapmak doğru kası kullandığınızı gösterir. Bu esnada karın, kalça ve uyluk kaslarınız kasılmamalıdır. Kasların nasıl kontrol edildiği tuvalette idrar yaparken keşfedilir ancak egzersizler bundan sonra rahat olduğunuz bir mekanda yapılmalıdır. Kegel egzersizi yaptığınız dışarıdan anlaşılmaz. Kas kontrolünü iyi sağlamak, yani kası refleks olararak değil bilinçli kasıp gevşetmek için biraz çalışmalısınız.

Pelvik kasları kastığınızda içinizden 10-15 e kadar sayın, sonra yavaşca gevşetin. 10-15 sn bekleyin, tekrar kasarak 10-15 saniye pelvik kaslarını kasılı tutun. Sonra gevşeyin. Yani vajinanın açılmasını sağlayan pelvik kasların kontrolü bilinçli olsun.

Bu egzersizi günde en az 10 kez yapmanızda fayda var. Bu eğitim için günde kendinize 5-10 dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Egzersizleri yaparken vajinismuslu kadınlar yatağa uzanıp bir ayna ile cinsel organlarını izleyebilirler.

Vajinismusda  Önerilmeyen Tedaviler

Vajinismus tedavisinde kadın istekle ve bilinçli bir şekilde cinsel ilişkiye hazır hale gelmelidir.

  • Kızlık zarına yapılan cerrahi müdaheleler:Vajinismus sorunu olan çoğu kadın kızlık zarının cerrahi olarak açılması ile sorunun çözüleceğine inanır ve talep eder. Kızlık zarında anatomik bir problem yoksa kızlık zarına cerrahi müdahele yapılmamalıdır. Yapılsa da zorun çözülmez.
  • İlaç kullanımı: Kas gevşetici, ağrı kesici, lokal uyuşturucu kremler, alkol, uyuşturucu kullanımının tedavide yeri yoktur ve anlamsızdır. Antidepresan kullanımları cinsel isteği azaltabilir.
  • Genel anestezi altında cinsel ilişki: Kadının anestezi verilerek uyutulması, bilinci kapalı iken cinsel ilişki kabul edilemez. Bu şekilde ilişki kurulması tecavüzdür.  Cinsellik kadına ve erkeğe haz vererek yaşanmalıdır.
  • Tek seansta tedavi: Yılların birikimi olan vajinismusu tek bir seansta tedavi etmek mümkün değildir. Sadece cinsel bilgi eksikliği varsa tek seans yeterli olabilir.
  • Muayenehanede cinsel ilişki:Türk toplumunun örf ve adetlerine uygun olmadığı gibi hekimlikte etik  kavramıyla da örtüşmez .Cinsel sağlıkla ilgilenen tüm sağlık profesyonellerinin hasta mahremiyetine, örf ve adetlerine, hasta haklarına özen göstermesi gereklidir.
  • Bot**s dolgu kullanımı
  • Gebe kalmak için aşılama, tüp bebek yapmak: Vajinismus cinsel birleşmeye engel bir durum olduğu için gebelik gerçekleşmez. Evliliğin ilk ayları yada yıllarında cinsel birleşme sorununu çözmek için başvuran çiftler, ilerleyen zamanda bebek sahip olmak istedikleri için başvururlar. Hatta aşılama ve tüp bebek gibi cinsel ilişki olmadan döllenmenin sağlanacağı yöntemleri talep edebilirler. Vajinusmus tedavisi alan kadınlarda aşılama ve tüp bebek tıbbi bir gereklilik varsa yapılır(diğer bebeği olmayan çiftlerde olduğu gibi). Cinsel ilişki olmadan yardımcı üreme teknikleri ile  gebelik olduğunda da sezaryen yoluyla doğum isterler. Vajinal yolla doğumun konuşulmasına bile tahammülleri yoktur.

Bazen de tam bir birleşme olmadan vajen girişindeki spermler kızlık zarının ortasındaki açıklıktan vajinaya kendi hareketleri ile girer ve gebelik oluşmasına neden olur. Bazı vajinismuslu kadınlar kızlık zarı bozulmadan gebe kalmıştır. Tedavi olmadan gebe kalmış olmak vajinismus sorununu çözmez, ayrıca doğum kaygısı da eklenerek sorunun çözümünün ertelenmesine neden olabilir.

Vajinismus Kendiliğinden Geçer mi?

Vajinismus kendiliğinden iyileşmez. Kendiliğinden iyileşeceğini düşünerek beklemek güven sorunu, başaramama, değersiz hissetme duygularını derinleştirir. Zaman geçtikçe cinsel isteksizlik, erkekte ereksiyon kaybı ve erken boşalma gibi ikincil problemlere neden olabilir.

Vajinismusta Gebelik Mümkün mü?

Evet vajinismus sorunu olan kadının gebe kalması mümkündür. Vajinanın girişine erkek boşalırsa hareketli spermler kızlık zarı deliğinden girerek vajina, rahimden ilerleyip tüplere ulaşıp yumurtayı döller ve gebelik olabilir. Bakire olup gebe kalan pek çok kadın vardır.  Bu şekilde gebe kalan kadınlar gebelikte vajinismus tedavisi alabilir hatta almalıdır. Tedavi olmazsa vajinal muayene olamazlar ve doğum korkusu vajinismusu pekiştirir. Bazen de hiç tedavi olmadan vajinal doğum yaparak iyileşeceklerini düşünürler.

Vajinismus tedavisi olmadan vajinal doğuma yeltenmek doğum travması yaşatır, sorunu derinleştirir. Vajinismuslu gebe kadınlar bilişsel davranışçı terapi ile tedavi olabilir, gebelikte cinsel ilişki deneyimleyebilir ve sonrasında normal doğum yapabilir. Tedavi almamış ise doğum sezaryenle gerçekleştirilmelidir.

Vajinismusta Aşılama

Aşılama, kısırlık tedavisinde erkek sperminin özel yöntemlerle hazırlanması, kadının yumurtlama döneminde rahmine vajinal yoldan ince kateterle verilmesi işlemidir. Cinsel ilişki kurulamadığından, gebelik olması için vajinismuslu çiftler aşılama talep edebilirler.  Anestezi ile spermlerin rahme yerleştirilmesini isterler. Aşılama tedavisinde kadının yumurtlaması vajinal ultrasonla takip edilir, aşılama işlemi için vajinaya spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Her muayene ve işlemde anestezi almak anlamsızdır.

Aşılamada gebelik şansı %10-20 dir.Sağlıklı çiftlerde normal cinsel ilişki ile gebe kalma şansı daha yüksektir. Vajinismus tedavi edilmeli, cinsel birleşmeye rağmen gebelik olmuyorsa tıbbi gereklilik durumunda aşılama yapılmalıdır.

Vajinismusta Tüp Bebek

Vajinismuslu çiftler anne baba olmak için tüp bebek yönteminin aşılamadan daha başarılı bir yöntem olması nedeni ile tüp bebek yöntemi ile gebelik arzusunda olabilirler. Tüp bebek kadında iğne tedavileri ile  çok sayıda yumurta oluşturulması, yumurtaların toplanarak laboratuar ortamında spermlerle döllendirilmesi, oluşan embriyonun rahme yerleştirilmesi aşamalarını içerir. Bu süreç vajinal ultrason takibi gerektirir. Muayeneler , yumurta toplama, embriyo transferinin hepsinin anestezi altında yapılması anlamsızdır.

Tüp bebek tedavisinde gebelik şansı %60 olsa da bebeğin sağlıklı doğma olasılığı %30 dur.  Sağlıklı çiftlerde kendiliğinden gebelik şansı daha yüksektir. Tüp bebek tedavisi ilaçlara ve işleme bağlı riskli bir tedavidir. İlaçlar ve işlem maliyeti oldukça yüksektir. Vajinismus tedavi maliyeti tüp bebek tedavi maliyetinden çok azdır.

Unutulmaması gereken şu ki çocuk sahibi olunsa da vajinismus problemi devam edecektir.

Vajinismus Tedavi Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Vajinismus tedavileri ülkemizde genellikle özel merkezler, özel muayenehanelerde yapılmaktadır. Vajinismus tedavi fiyatları seans yada paketler olarak belirlenir. Merkezlere, şehirlere göre fiyatlarda değişiklik olabilir. Yaşadığı şehirde tedavi olamayan, farklı şehirlere giden çifler için maliyetler artar.

Vajinismus tedavisi olmadan gebelik için tüp bebek yaptırmak gereksiz bir maliyet artışına neden olduğu gibi, gebelik olsa da vajinismusu tedavi etmez. Tüp bebek tedavisi, vajinismus tedavisinden çok daha pahalıdır. Vajinismus bir üreme, kısırlık sorunu değil, cinsel sağlık sorunudur.

Muayenehanemde seans olarak fiyatlandırma yapmaktayız. Genellikle 3 seansta çözüme ulaşmaktayız. Seanslar 60-80 dakika sürer. Her seans ücretimiz 3 muayene ücretimize tekabül eder.

Vajinismus Sık Sorulan Sorular

Psikoterapi İle vajinismus tedavi edilir mi?

Psikoterapi vajinismusa neden olan bilinçaltına yerleşen olumsuz duygu ve düşüncelerden arınma için etkili bir yöntemdir. Yanında bilgilendirme ve davranışa yönelik egzersizler çalışılmalıdır.

Ameliyat ile tedavi mümkün mü?

Vajinismusun tedavisi ameliyatla mümkün değildir. Sadece cinsel birleşmeyi engelleyen anatomik problemlerde cerrahi uygulanır.

Orgazm olamıyorum tedaviden sonra orgazm olabilecek miyim?

Orgazm olamama anorgazm durumudur, vajinismusla ilgisi yoktur, tedavisi farklıdır. Vajinismus sorunu olan kadınların çoğu klitoral orgazm olurlar. Ancak kendi bedenini keşfetmemiş, klitorisini bilmeyen, mastürbasyon yapmamış vajinismus sorunu olan kadınlarda cinsel haz ve orgazm üzerine çalışılır.

Birincil (primer)vajinismus nedir?

İlk cinsel deneyimden itibaren olan sorun yaşayan kadınlar primer vajinismus olarak kabul edilir.

İkincil (sekonder) vajinismus nedir?

Daha önce cinsel ilişki yada muayenede hiç sorun yaşamaz iken hayatın herhangi bir döneminde belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Zor doğum, doğumda sağlık personelinin kötü davranışı, menopoz, vajinal cerrahiler, vajinal radyoterapi, taciz, tecavüz sekonder vajinismusa neden olabilir.

Vajinanın çok dar olması bu hastalığa yol açar mı?

Çoğu vajinismuslu kadın vajinasının dar, eşinin penisinin büyük olduğunu düşünür. Vajina çok esnek bir organdır. Doğumda bebeğin çıkışına izin verecek kadar genişler. Her vajina her boyuttaki penisi içine alır. Vajina darlığı sadece doğuştan vajinal anomalisi olan kadınlarda olur ve bu kadınlar adet görmezler.

Psikiyatriye gitmek gerekir mi?

Vajinismus tedavisini jinekologlar ve psikiyatristler yapar. Psikiyatrisler egzersizleri kadının kendi kendine uygulamasını önerir ki bu vajinismuslu olan kadın için hiç kolay olmaz. Jinekologlar egzersizleri muayenehanede uygulayarak gösterdikleri için kadınların uyumu daha güvenli ve kolay olur. Vajinismuslu kadınlarda obsesif kompulsif bozukluk, cinsel taciz gibi durumlar varsa psikiyatri desteği gerekebilir.

Pelvik kaslar ( pc kası ) nedir ne işe yarar?

Pelvik kaslar vajinayı çevreleyen pubokoksigeal kasıdır. Aşk kası olarak bilinir. Pelvik kaslar, idrar tutmaya, dışkılamaya, cinsel birleşmeye, orgazma, barsak hareketlerine ve doğum sırasında bebeğin ilerlemesine yardımcı olurlar. Vajina, üretra (idrar deliği) ve anusu 8 şeklinde sarar ve hiçbir zaman gevşek olmaz, kasılmaya hazır bekler.

Cinsel birleşmeye kadın kendini hazır hissetse de bilinçaltındaki olumsuz duygu ve düşünceler kasılmasını artırır, gevşeme mümkün olmaz, cinsel birleşme gerçekleşmez. Vajinismus tedavisinde uygulanan egzersizler tamamen bu kasların bilinçli kasılıp bilinçli gevşetilmesine yöneliktir. Böylelikle koşullu refleks ortadan kaldırılır.

Kadın cinsel ilişkiye giremez ise bu vajinismus demek midir?

Hayır. Bazen kızlık zarı ve vajina yapısındaki anatomik problemler yada vulvar vestibülit sendromu denilen dış genital bölgede yoğun hassasiyet ve acı nedeniyle cinsel ilişki olmayabilir. Sık görülmeyen bu durumların tedavisi vajinismus tedavisinden tamamen farklıdır.

Vajinismus olmamak için ne yapmak gerekir?

Cinsel bilgilerin doğru kaynaktan öğrenilmesi çok önemlidir. Çoğu kişi arkadaş, eş, aile yada porno izleyerek cinselliği öğrendiğini düşünür. Cinsellik sadece dürtü ile değil öğrenme ile gerçekleştirildiğinde haz veren bir eylemdir.  Okul eğitimlerinde bu bilgilerin verilmediği toplumlarda vajinismus daha sık görülür. Kadın ve erkek üreme sitemini öğrenmek hatta konu ile ilgili bir hekimden bilgi almak vajinismus olma kaygısı yaşayanlar için en sağlıklı olandır.

İğne yada ilaçla mı tedavi yapılıyor?

Vajinismus tedavisinde iğne ve ilaç kullanılmaz.İğne olarak dolgu uygulamaları ile pelvik kasların geçici felç durumu sağlanabilir. Ancak tedavide yeri kanıtlanmamıştır.

Eşimle beraber gelmem şart mı?

Cinsel ilişki eşle yaşandığından dolayı, toplumumuzda cinsellikle ilgili bilgiler eksik ve yanlış  olduğundan tedaviye eşli katılım önerilir, tercih edilir. Eşli katılımlarda  tedavi süresi kısa olur. Ancak tedavide eş şart değildir.

Tedavide garanti vermek mümkün mü?

Vajinismus tedavisine kadın istekle gelmişse, verilen ev ödevleri yapılmışsa tedavi garantilidir. Tedavi kalıcıdır, hastalık nüks etmez.

Parmak egzersizi nedir?

Nefes, gevşeme ve kegel egzersizleri sonrası kayganlaştırıcı sürülerek kadının yada eşinin serçe yada işaret parmağını vajinaya yerleştirme egzersizi parmak egzersizi olarak adlandırılır. Parmak kadın gevşek iken boğum boğum yerleştirilir. Vajina bu şekilde  duyarsızlaştırılarak penisi içine almaya hazır hale gelir.

Parmak egzersizi şart mı?

Vajinismus tedavisinde parmak egzersizi şart değildir. Hangi egzersizin size uygun olduğuna doktorunuz karar verir.

Gebe kalabilecek miyim?

Vajinismus tedavisi yüz güldürücü bir tedavidir. Sağlık problemi olmayan, vajinismuslu kadınlar rahatlıkla gebe kalabilirler. Vajinismus tedavisi yaptığım tüm kadınları vajinal muayene yaparak üreme organlarını değerlendirip gebelik istek durumlarına  göre  plan yapıyorum.

Vajinismus tedavisi olan kadınlarda gebelik sorunlu mu olur?

Vajinismus tedavisi olmak gebelikte risk ve sorun artışına neden olmaz.

Vajinismus tedavisi olan kadın gebe kalırsa düşük yapar mı?

Vajinismus tedavisi olup gebe kalan kadınlar, gebelikte cinsel ilişki olur ve kasılırsam bebek düşer endişesi yaşabilirler. Pelvik kasların kasılması düşüğe neden olmaz. Düşük rahim kasılması ile ilgilidir, vajinismus ile ilgisi yoktur.

Vajinismus tedavisi olan  normal doğum yapabilir mi?

Vajinismus tedavisi olan, vajinal muayene olabilen tüm kadınlar normal doğum yapabilir. Sezaryen tıbbi gereklilik halinde uygulanır.

Tam bir birleşme olmadan çocuğum olabilir mi?

Evet tam bir birleşme olmadan çocuğunuz olabilir. Yumurtlama döneminde erkek vajina girişine boşalırsa gebelik olabilir.

Cinsel mitler bu rahatsızlığı tetikler mi?

Vajinismusun temelinde cinsel mitler yatar. Cinsel mitler cinselliğe dair yanlış, eksik, abartılı inanışlardır.

  • İlk ilişkide, ilk gece kanaması çok olacak, canım yanacak, acı çekeceğim, günlerce oturamayacağım düşüncesi cinsel mittir. İlk ilişkide kızlık zarı yırtılması leke gibi, peçeteye silince görülecek şekilde olur. Çoğu kadın ilk cinsel birleşmede kanamadıklarını ifade etmişlerdir.
  • Vajinam açık değil, açılmıyor, orada sanki bir duvar var hissi cinsel mittir. Adet gören bir kadının vajinası vardır ve adetin dışarı akıttığı için açıktır. Duvar hissi pelvik kasların istemsiz kasılmasından kaynaklanır.
  • Vajinam çok küçük, eşimin penisi çok büyük nasıl içime alırım? Vajinam paramparça olur düşüncesi cinsel mittir. Vajina esnek bir organdır, her boyutta penisi içine alır.
  • Vajinismus sadece bende var, kaderime razı olmalıyım kabullenişi cinsel mittir. Vajinismus sorununu Türkiye’de 10 kadından 1 i yaşıyor.Yalnız değilsiniz, vajinismus kader değildir, tedavisi olan bir hastalıktır.
  • Cinsel istek duymak ayıptır, günahtır, cinsel duyan kadın ahlaksızdır düşüncesi cinsel mittir. Cinsellik erkeğe haz verdiği gibi kadına da haz verir. Bu hazzı yaşamak her kadının hakkıdır.
  • Sevişme cinsel birleşme demektir cinsel mittir. Sevişmek cinsel birleşme ile sonuçlanmayabilir. Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar sevişmenin cinsel birleşme ile sonuçlanacağı kaygısı ile cinsellikten uzak durmaya, konuşmamaya hatta düşünmemeye çalışır.
  • İlk cinsel birleşmede kanama olmazsa kadın bakire değildir bigisi cinsel mittir. Esnek kızlık zarına sahip pek çok kadın vardır ve ilk cinsel ilişkide kanamaz. Kanamak bekaretin simgesi değildir.
  • Cinsel birleşme olur ve kendimi kasarsam penis vajinamda sıkışır kalır, kilitlenir, hastaneye gitmek zorunda kalırım, rezil olurum düşüncesi cinsel mittir. Kadın vajinasını, penis içine girdiğinde isteyerek kuvvetle kassa bile penisi içinde tutamaz. İnsanlarda cinsel birleşmede kilitlenme hurafedir. Doğada sadece köpeklerde örülür.

İlk gece korkusu nedir?

İlk gece korkusu  çoğu kez basitçe cinsel ilişkinin ağrılı ve kanamalı olacağı düşüncesinden kaynaklansa da bazen vajinismus belirtisi olabilir.  İlişki öncesi bu korkuyu yaşayan kadınlar eşleri ile korkularını paylaşıp, öncesinde doktora başvurduklarında sadece bir bilgilendirme ile rahatlıkla ilişki kurabilirler. Aksi takdirde bu durum vajinismusa dönüşür. İlk gece korkusu vajinismus belirtisi olsa da vajinismus demek değilidir.İlk gece korkusu  cinsel birleşme  eylemini engelliyorsa vajinismusu gösterir.

Cinsel ilişkiden neden korkulur?

Cinsel ilişkiden korkunun nedeni çoğunlukla  acı, batma, kesilme  gibi dayanılmayacak ağrıya maruz kalma ve yoğun kanama düşünsesidir. Bu düşünceler kız çocuk yetiştirlirken, aile baskısı, dini ve toplumsal baskılar, arkadaş ve çevreden duyulan cinsel mitlerden kaynaklanır.

Hem psikolojik hem fizyolojik olarak cinsel ilişkiye girememek mümkün mü?

Kızlık zarında  ve vajinada anatomik problemi olan kadınlar fizyolojik olarak cinsel ilişkiye giremez. Bu durum onları psikolojik olarak da etkiler. Anatomik sorun cerrahi olarak düzeltilse de sonrasında  psikolojik tedavi çoğu kadında gerekir.

Vajinismusun görülme sıklığı nedir?

Vajinismus görülme sıklığı ülkeye, topluma ve dini inaçlara göre değişir. Doğu ve müslüman toplumlarda görülme sıklığı daha fazladır. Ülkemizde  görülme sıklığı % 10 dur. Yani her 10 kadından 1 i vajinismus sorunu yaşamaktadır.

Bekarken ilişkiye girmeden vajinismus olduğumu anlayabilir miyim?

Vajinismus ilk cinsel birleşme denemesinde ortaya çıkar ama bu sorun çok öncelere dayanır. Çoğu vajinismuslu kadın evlilik öncesi cinsel istek duyduğunu, sadece sevişme ile partnerine rahatlıkla yakınlaştığını  ifade eder, evlenince bu sorunu yaşadığına şaşırır.  Bazı kadınlar ise evlilik öncesi genital bölgeye bakmak, dokunmak, cinsellikle ilgili konuşmaktan kaçınır ve bu davranışları ile vajinismus olacağını tahmin eder.

Bekar iken vajinismus tedavi edilir  mi?

Sorun cinsel ilişkiye girememektir. Cinsel birleşme deneyimi yaşamadan vajinismus tanısı koymak zordur. Ancak cinsel birleşme denemesi yapıp ilişkiye giremeyen evli olmayan kadınlar da tedavi olabilir. Tedavi aşamalarında egzersizlerle kızlık zarının açılıp  bekaretin  bozulacağı bilinmelidir.

Cinsel ilişkiye girememe ve ağrı hissetmenin kesin tedavi mümkün mü?

Vajinismus hastalığının kesin tedavisi mümkündür.

Kızlık zarı ile vajinismusun bir ilgisi var mı?

Vajinismusta sorun kızlık zarı ve vajinada değildir, kızlık zarı ile ilgisi yoktur. Sorun kadının korku ve kaygılarıdır. Vajinismus düşüncelerde başlar, vajinada biter. Korku ve kaygıların keşfi, kadının vajinasının kasılma ve gevşemesini istemsiz değil, istemli hale getirir.

Hipnoz ile tedavi mümkün mü?

Hipnozun vajinimus tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Hipnoz ile tedavi içsel bir yolculuğu sağlar. Vajinismus bilinç altına yerleşen olumsuz düşüncelerden kaynaklanan bir hastalık olduğu için, kadının hipnoterapi ile telkin alabilir hale gelmesi tedaviye destek sağlayabilir.

Bitkilerle tedavi mümkün mü?

Vajinismusun bitkisel tedavisi yoktur. Sadece cinsel isteği artırıcı afrodizyak bir takım ilaçlar vardır.

Erkelerde vajinismus olur mu?

Erkeklerde tanımlanmış vajinismus hastalığı yoktur. Vajinismus kadına özgü bir sorundur. Ancak vajinismus sorunu yaşanan ailelerde çift birlikte ele alınmalı, sorunun sadece kadına ait olduğu düşünülmemelidir. Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerin erkeklerinde zamanla sertleşme problemi, erken boşalma gibi problemler görülebilir.

Vajinismus boşanmaya neden olur mu?

Vajinismus tedavi edilmediği sürece eşler arasında huzursuzluk, mutsuzluk, bebek isteği nedeni ile kavgalar, ailerin olaya müdahelesi ile boşanmaya varan sorunlar yaratabilir. Cinsel ilişki, evlilik bağının bir gereğidir, boşanma nedeni olarak kabul edilir. Ailelere sorunu iletmeden tedaviye en kısa sürede başvurmak, bu sorunu kolaylıkla çözmenizi sağlar, evliliğiniz mutlulukla devam eder.

Vajinismus tedavisi online olur mu?

Vajinismus tedavisi online olabilir. Online terapiye başlamadan önce kadının jinekolojik muyene olup yapısal problemi olmadığından emin olmak gerekir. Psikoterapi, materyallerin ve eğitim setlerinin ailelere ulaştırılması ile başarılı online tedaviler yapılır.

Vajinismus sorunu olan çiftler,  hastalığın geçici olduğunu bilmeli,  eşleriyle cinsellik hakkında konuşmaktan çekinmemeli, ilk gece korkusu varsa hiç ilişki denemeden hekime başvurmalı, sorunu aile ve yakınlara anlatarak büyütmemelidir. Sorun cinsel terapi yapan bir jinekolog tarafından değerlendirilmeli, jinekolojik muayene yapılarak yapısal nedenler dışlanmalı, çifte özel bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri ile tedavi yapılmalıdır. Yapısal nedenlerde de uygun tedavi, yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

***Daha fazla bilgi ve randevu için 0312 287 70 79 u arayabilir, whatsappla yazarak iletişime geçebilirsiniz.