Gebelik takibinde amacımız, anne ve bebeğin bu süreci sağlıklı geçirmesini sağlamaktır.
Gebelikte bebeğin gelişimini hafta hafta takip ediyoruz.Hafta hesaplamasına son adet tarihinizin ilk gününe göre karar veriyoruz.Ultrasonografik ölçümler de bu şekilde programlanmış durumda.Tabii ki gebe kaldığınız gün son adet tarihinizin ilk günü değil.Yumurtlamanız genellikle son adet tarihinizin 14., 15. günü gibi olur.Gebelik planlayan çiftlerin adetin 1. gününden sayarak 12, 14, 16. günleri(tahmini yumurtlama günleri) ilişki kurmaları, gebelik şanslarını artırır.
Gün aşırı ilişki kurmanız yeterli olur.Çünkü yumurta 24 saat, sperm kadın bedeninde 72 saat canlı kalabilir.En ideal günlerde ilişki kurulsa da o aya ait gebe kalma şansı%25 dir.Gebelik olmazsa, çiftlerin üzülmemeleri,aynı heasaplama ile 6 ay denemeleri gerekmektedir.
Gebelik planlayan anne adaylarının günde 400 mikrogram folik asit almaları önemlidir.Bunun yanı sıra ideal kiloda olmaları, sağlıklı beslenmeleri, sigara, alkol, rastgele ilaç almamalarını hatırlatmak isterim.Yumurtlama olup, yumurta spermle döllendikten sonra, döllenen yumurta 7 gün içinde döl yatağına yerleşir.
Döllenen yumurta döl yatağına yerleştiğinde, idrar ve kan testleri, 28 günde 1 adet görüyorsanız, adetin 21. gününde, gebe olduğunuzu gösterebilir.Yani son adetinize göre 5 hafta hesapladığımız bir gebeliğiniz varsa, bu gerçekte 3 haftalıktır.Kadınlar yumurtlama günlerini, ne zaman ilişki kurduklarını tam bilemediklerinden ki (genellikle adet günlerini bilirler) hafta heasbı anlattığım şekilde yapılmaktadır.Her zaman gebelik haftası, son adet tarihi ile uyumlu olmayabilir.
Bazen erken, yada geç yumurtlama olduğunda, gebelik haftası son adet tarihi ile uyumsuz olur.Bu durumlarda, gebelik ultrasonografik olarak 8-9 hafta olduğunda, hafta kararı ve tahmini doğum zamanı hesaplanır.Bebekler genellikle 37-40 hafta arasında doğarlar.Gebelik 5 hafta olduğunda, gebelik kesesi görülmektedir.
Gebelikte 1-4. Haftası
4 haftadan önce rahimde bir gebelik varlığından söz edilemez.4.haftada döllenen yumurta rahime yerleşmekte ve testlerle gebelik olduğu anlaşılmaktadır.Bazen bu yerleşme sırasında leke tarzında kanamalar olabilir(yerleşme kanaması).4 haftalık gebelikte transvajinal ultrasonla gebelik kesesi görülemez, ancak rahim içinde endometrium denilen döl yatağı 15 mm ve üzerinde kalınlaşır.Kanda gebelik testi beta- HCG1800 İU/L olduğunda, transvajinal ultrasonla, kanda gebelik testi beta-HCG 4500 İU/L olduğunda pelvik ultrasonla gebelik kesesi izlenir.
Bu haftalarda gebelik kesesi görülemese de yükselen progesteron ve estrojen hormonuna bağlı memelerde ve karın bölgesinde şişkinlik, baş dönmesi, yükselen beta-HCG’e bağlı bulantı, yeme isteğinde artma yada azalma gibi bulgular görülebilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]