Gebelik takibinde amacımız, anne ve bebeğin bu süreci sağlıklı geçirmesini sağlamaktır.
Gebelikte bebeğin gelişimini hafta hafta takip ediyoruz.Hafta hesaplamasına son adet tarihinizin ilk gününe göre karar veriyoruz. Ultrasonografik ölçümler de bu şekilde programlanmış durumda.Tabii ki gebe kaldığınız gün son adet tarihinizin ilk günü değil.Yumurtlamanız genellikle son adet tarihinizin 14., 15. günü gibi olur.Gebelik planlayan çiftlerin adetin 1. gününden sayarak 12, 14, 16. günleri(tahmini yumurtlama günleri) ilişki kurmaları, gebelik şanslarını artırır.
Gün aşırı ilişki kurmanız yeterli olur.Çünkü yumurta 24 saat, sperm kadın bedeninde 72 saat canlı kalabilir.En ideal günlerde ilişki kurulsa da o aya ait gebe kalma şansı%25 dir.Gebelik olmazsa, çiftlerin üzülmemeleri, aynı hesaplama ile 6 ay denemeleri gerekmektedir.Gebelik planlayan anne adaylarının günde 400 mikrogram folik asit almaları önemlidir.Bunun yanı sıra ideal kiloda olmaları, sağlıklı beslenmeleri, sigara, alkol, rastgele ilaç almamalarını hatırlatmak isterim.
Yumurtlama olup, yumurta spermle döllendikten sonra, döllenen yumurta 7 gün içinde döl yatağına yerleşir.Döllenen yumurta döl yatağına yerleştiğinde, idrar ve kan testleri, 28 günde 1 adet görüyorsanız, adetin 21. gününde, gebe olduğunuzu gösterebilir.Yani son adetinize göre 5 hafta hesapladığımız bir gebeliğiniz varsa, bu gerçekte 3 haftalıktır.Kadınlar yumurtlama günlerini, ne zaman ilişki kurduklarını tam bilemediklerinden ki (genellikle adet günlerini bilirler) hafta hesabı anlattığım şekilde yapılmaktadır.Her zaman gebelik haftası, son adet tarihi ile uyumlu olmayabilir.
Bazen erken, yada geç yumurtlama olduğunda, gebelik haftası son adet tarihi ile uyumsuz olur.Bu durumlarda, gebelik ultrasonografik olarak 8-9 hafta olduğunda, hafta kararı ve tahmini doğum zamanı hesaplanır.Bebekler genellikle 37-40 hafta arasında doğarlar.Gebelik 5 hafta olduğunda, gebelik kesesi görülmektedir. https://www.guzinbasci.com/gebelik-haftasi-hesaplama/
İLK 4 HAFTA
4 haftadan önce rahimde bir gebelik varlığından söz edilemez.4.haftada döllenen yumurta rahime yerleşmekte ve testlerle gebelik olduğu anlaşılmaktadır.Bazen bu yerleşme sırasında leke tarzında kanamalar olabilir(yerleşme kanaması).4 haftalık gebelikte transvajinal ultrasonla gebelik kesesi görülemez, ancak rahim içinde endometrium denilen döl yatağı 15 mm ve üzerinde kalınlaşır.Kanda gebelik testi beta- HCG1800 İU/L olduğunda, transvajinal ultrasonla, kanda gebelik testi beta-HCG 4500 İU/L olduğunda pelvik ultrasonla gebelik kesesi izlenir.Bu haftalarda gebelik kesesi görülemese de yükselen progesteron ve estrojen hormonuna bağlı memelerde ve karın bölgesinde şişkinlik, baş dönmesi, yükselen beta-HCG’e bağlı bulantı, yeme isteğinde artma yada azalma gibi bulgular görülebilir.
5 HAFTALIK GEBELİK
Artık gebelik kesesi ultrasonla görülür.İyi kalitede ultrasonla, vajinal bakıldığında kalp atımı görülebilir.Bebeğin yanında yok kesesi dediğimiz baloncuk görülmelidir. Yolk kesesinin ölçümü de gebelik seyri ile ilgili bilgi verir.Bebeğin kalp, damar, beyin ve diğer organ sistemleri gelişir.Bu haftalarda ilaçlar, radyasyon gibi toksik olabilecek etmenlerden uzak durmak önemlidir.
Annede fizyolojik bazen de psikolojik değişiklikler olabilir.Yorgunluk, halsizlik, uyku hali memelerde dolgunluk ve hassaslık olabilir.Bazen rahim duvarını karın duvarına bağlayan bağların gerilmesiyle kasık ağrıları olabilir.Kabızlık, sabah bulantıları sıktır.Son adete göre 5 haftalık olduğunuzda doktora gitmelisiniz.Gebelik kesesi görülmeli, gebeliğin ilk 3 ayı içinde yapılan testleri yaptırmalısınız.
6 HAFTALIK GEBELİK
Bebeğin boyu 4 mmdir.Bu haftada artık kalp atımları rahatlıkla izlenir ve duyulur.Ancak erken dönemde kalp atışını duymak için yapılan doppler, bebeğe ısı verdiğinden 8 hafta dolmadan kalp atımını dinlemek istemiyoruz.Gözler, kulaklar ağız boşluğu, göbek kordonu, solunum ve sindirim sitemi oluşur ama ultrasonla ayıredilebilecek görüntü elde edilmez.Kollar ve bacaklar tomurcuk halindedir.Plasenta gelişmeye devam eder, ancak gebeliğin devamını sağlayan hormon olan progesteron yumurtalıklardan salgılanır.Bu hormonun gebeliğin devamına katkısı 10-12 haftadan sonra plasentadan salgılanarak devam eder.Bazen düşük tehditlerinde, 10-12 haftaya kadar, progesteron hormonu ilaç olarak dışarıdan verilebilir.
Artan hormonların etkisi ile koku almada hassasiyet, bulantıda artış, halsizlik, uyku hali, sindirim problemleri annede sık görülen bulgulardır.
7 HAFTALIK GEBELİK
Bebek yaklaşık 11-13 mm boyundadır.Kol bacaklar hala tomurcuk halindedir ve gelişmeye devam eder.Beyin, omurga, büyük damarlar, troid bezi, safra kesei, pankreas gelişmeye devam eder.Göz kapakları oluşur.Kalpte sağ ve sol odacıklar oluşur.
Annede kusma artabilir.Gün içinde 1-2 kez kusma normaldir.Gebelik için gerekli besinleri tüketmekte zorlansanız da üzülmeyin.Bu geçici bir durumdur.Doktorunuz size bulantıyı azaltacak gıdaları önerecek, gerekirse bulantı kusmayı azaltan ilaçlar reçete edecektir.Kilo kaybınız olsa da ileriki haftalar bu açığı kapatır.Bebeğiniz 12 hafta olana dek kilo almamanız normaldir.Memelerde gerginlik, hassasiyet devam eder.Rahim ağzınızda sümüksü bir tıkaç oluşur ve rahim ağzını kapatarak bebeğinizin korunmasını sağlar.
8 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 15 mm boyunda, 2 gram ağırlığındadır.Burun ucu, kulaklar, gözler ve göz kapakları belirginleşir.Kollar ve bacaklar uzamıştır ama kollar dirsekten, bacaklar dizden bükülmüş olarak izlenir.Parmak araları hala birbirine yapışıktır, eller ve ayaklar yumru halinde izlenir.Kalp 4 odacıktan oluşur ve vücutta kan dolaşımı başlar.Nefes borusu ve yemek borusu ayrılır.Böbrekler gelişir.Bağırsaklar karın dışındadır.Beyinde sinir hücreleri oluşmaya başlar ve kollara ayrılır.Baş gövdeye göre büyük izlenir.Yumurtalık ve testisi oluşturan hücreler gerekli yerlerini alır ama cinsiyeti görülemez.Bebek hareket etmeye başlar, ultrasonda izlenir.Ancak sizin bebek hareketlerini hissetmeniz ilk gebelikte 20 haftadan, sonraki gebeliklerde 16 haftadan sonra mümkün olacaktır.
Sizde rahim büyümesine bağlı kasık ağrıları olabilirCildinizde yağlanmaya bağlı sivilceler, pul pul dökülmeler olabilir.Bu bulgular genellikle 12 haftadan sonra izlenmez.Bulantı daha da artabilir.Kabızlık, gaz gibi sindirim sistemi ile ilgili şikayetleriniz olabilir.Dengeli beslenmek, günde en az 2 litre su içmek ve lifli gıdalar tüketmeniz gaz ve kabızlık şikayetlerinizi azaltacaktır.Kilo kaybınız olsa da önemsemeyiniz.Ancak bulantı kusmaya bağlı sıvı alamıyorsanız serum takmak gerekli olabilir.Serum içine konulan bulantı azaltıcı ve vitamin ilaçları sizi rahatlatacaktır.
9 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 20-30 mm boyunda, 2-3 gr ağırlığındadır.9 haftadan sonra artık embrio olmaktan çıkıp fetus olacaktır.Yüz belirginleşir.Gözler, göz kapakları, burun delikleri, kulak kepçesi, ucu, dil gelişmeye başlar.İç üreme organları testis veya overler gelişmeye başlar.Ancak dış genital organlar(bebeğin kız-erkek ayırımı için) kabartı halindedir.Cinsiyet anlaşılamaz.Daha önceki haftalarda dışarıda olan bağırsaklar, karın içine çekilmeye başlar.Bu çekilme 12 haftada tamamlanacaktır.Kalp kapakçıkları oluşur.Bebekte yutkunma başlar ve bebek içinde bulunduğu amnion suyunu içer.Bu haftada bebek hareketlidir.
Annede duygu durum değişiklikleri devam edebilir.Bulantı, mide yanması, hazımsızlık olabilir.Nefes egzersizleri yapmak, bebeğe odaklanmak size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
10 HAFTALIK GEBELİK
Artık bebeğin ölçümleri baş-popo mesafesi şeklinde yapılır.10 haftada embrio artık fetüs olmuştur.Baş-popo mesafesi 3-4 cm, ağırlığı 2-6 grdır. 10 haftaya kadar tüm organlar oluşumunu tamamlamış, ancak gelişmeye devam edecektir.Organların oluşum dönemi olan ilk 10 hafta boyunca rastgele ilaç kullanmamak çok önemlidir.Göz kapakları birleşiktir ve 25-26 haftaya kadar öyle kalır.Amnion mayii yutar ve böbrekler çalışmaya başlar.Kaslar güçlenmiştir, hareketleri belirgindir.Hala bebek hareketlerini anne hissedemez.
Annede duygu durum değişiklikleri devam eder.Kanda gebelik hormonu beta HCG yüksekliğinin pik yaptığı 10. haftada mide şikayetleri hala devam edebilir.Bu haftaya kadar kilo almamanız normaldir.Bulantı kusma şikayeti çok olan gebelerin birkaç kilo vermiş olması da normal kabul edilir.
11 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 4-5 cm boyunda, 7-9 gr ağırlığındadır.Başı gövdeden 2 kat daha büyük izlenir.Plasenta görev yapmaya başlar.Kalp damar, beyin, sinir, iskelet sistemi çalışmaktadır.Fetüs hızlı büyüme sürecine girmiştir.Dış genital organlar hala kabartı şeklindedir.Cinsiyet ayırımını yapmak mümkün değildir.11-14 hafta arasında ilk organ taraması dediğimiz ayrıntılı ultrason yapılabilir.Burun kemiği, ense kalınlığı değerlendirilip ikili tarama testi, anne kanında fetal DNA testi dediğimiz down sendromu tarama testleri yapılabilir.
Annede bulantı kusma azalmaya, sindirim sistemi ile ilgili bulgular rahatlamaya başlar.Bulantı azalınca gebeler daha rahat su içebilir ve kabızlık şikayeti azalır.Kilo alma bu haftadan sonra olabilir.Bazen ilk 12 haftalık dönemde hormonların etkisi ile baş ağrısı şikayeti olabilir.Stresten uzak durmak, uyku ve beslenme düzenine dikkat etmek rahatlatacaktır.Bazı gebelere parasetamol grubu ağrı kesiciler vermek zorunda kalabiliriz.
12 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 4-7 cm boyunda 10-15 gr ağırlığındadır.Down sendromu tarama testleri yapmak için ideal haftadır. Ense kalınlığı, burun kemiği, baş-popo mesafesi ölçülür, tarama testi için kan alınır.Kaslar gelişmiştir, parmaklarını açıp kapayabilir.Karın dışında duran bağırsaklar tamamen içe çekilmiştir.Kafatası kemiği oluşmuştur.Mide, idrar kesesi görülür.Yüzü gittikçe insana benzer.Dış genitaller şekillenmeye başlar.Cinsiyeti için yorum yapılabilir, ancak kesin emin olmak için 2 hafta daha beklemelisiniz.
Bu haftaya kadar 1 kilo almanız yeterlidir.Kilo alımınız sadece bebeğin ağırlığı ile ilgili değildir.Kan hacminiz artmakta, rahim büyümektedir.12 haftadan sonra rahim kemik pelvis dışına, yukarıya doğru büyüdüğü için sık idrara gitme gibi şikayetler azalır.Göbek altınızda, karın ön duvarında linea nigra denilen siyah çizgi olabilir.Doğumdan sonra rengi açılacaktır.
İlk 12 hafta, genellikle genetik olarak problemli bebeklerin düştüğü, anne karnında öldüğü haftadır.12 haftayı doldurmak, ilk organ taramasının iyi olduğunu görmek sizi rahatlatacaktır.12 haftalık dönem 1.trimestir olarak adlandırılır.
13 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 7-8 cm boyunda, 16-20 gram ağırlığındadır.Amnion sıvısını yutma ve idrar yapmaya devam etmektedir.Kasları ve iskelet sistemi güçlenmiştir, hareketleri artmıştır.Pankreastan insülin, karaciğerden safra salgılanmaya başlar.Gelişmiş cihazlarda cinsiyeti anlaşılır.Bebek kızsa yumurtalıklarında 2 milyon yumurta hücresi vardır.Bu sayı ileri haftalarda azalacaktır.
Siz gebeliğin en rahat dönemindesiniz artık.Mide şikayetleri, sindirimle ilgili şikayetler, uyku hali, halsizlik genellikle geçer.Riskli gebe değilseniz, yoga, pilates, yürüyüş yüzme gibi sporlar yapabilirsiniz.Cinsel ilişkide sakınca yoktur.Rahim büyürken, rahimi karın duvarına bağlayan bağlarda gerilme bazen kasık ağrısı olarak hissedilebilir.Bu ağrı sağda daha çoktur.Karın büyümeye başladığından çatlak önleyici kremler karın, göğüs, bacak üst bölgelerine sürebilirsiniz.Ayrıca gebelikte artan estrojen, güneş lekesine neden olabileceğinden, güneşli havalarda koruyucu faktörlü krem kullanarak, gebelik maskesini önleyebilirsiniz.Beslenmenize özen göstermelisiniz. 3 öğün ana ve 3 öğün ara beslenmeniz kan şekerinizi ve düşük tansiyonunuzu dengeleyecektir.
14 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 8-10 cm boyunda 60-80 gr ağırlığındadır.Saçlar oluşmaya başlar.Tüm vücudu kaplayan lanugo denilen renksiz tüyler oluşur.Troid bezi gelişir ve troid hormonları üretmeye başlar.İdrarını yapabilir, parmağını emebilir.Boyu uzar, başı hep öne eğilmişken başını arkaya doğru atabilir.Solunum hareketleri yapar.Cinsiyeti anlaşılır.
Sizde mide yanmaları reflü nedeniyle olabilir.Yüksek yastıkta yatmak, azar azar sık beslenmek yeterli olmuyorsa antiasit ilaçlar kullanılabilir.
15 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 10-13 cm boyunda, 80-120 gr ağırlığındadır.Kaslar ve iskelet sistemi hızla güçlenerek gelişir.Amnion sıvısını içmeye devam eder.Bazen hıçkırabilir ve hıçkırması ultrasonda izlenir.Göz kapakları kapalıdır, ama ışığı hissedebilir.Kulaklar gerçek yerleşim yerinin aşağısındadır.Bebek hareketlerini daha önce doğum yapmış olan anneler hissedebilir.
Gebeliğiniz dışarıdan belli olmaya başlar.Bu haftaya kadar 1-2 kilogram almış olmanız normaldir.Sırt ağrıları, bel ağrıları olmaması için egzersiz yapmanız önemlidir.Hemoroid olmaması için kabız kalmamalısınız.Bol sıvı, lifli gıdalar ve egzersiz yapmanız, kabız
olmanızı önler.
16 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 12-14 cm boyunda, 100-140 gr ağırlığındadır.Başını dik tutabilir, hareketleri güçlüdür.2.organ taramasında beyin gelişimi, kalp odacıkları, midesi, karaciğeri, idrar kesesi, kolları, bacakları, parmakları, eşi, göbek kordonu incelenir.Bebek eşi ile aynı büyüklüktedir.Artık cinsiyeti kesinleşmiştir.Işığa tepki verebilir.Kulakları olması gereken yerindedir.16-20 hafta arası down sendromu tarama testlerinden olan 3 lü tarama testi veya 4 lü tarama testi yapılabilir.Bu testler, bebeğin ölçümü, annenin yaş, kilo gibi bilgileri ve kanda bakılan 3 veya 4 hormonun değerlendirilmesi ile sonuç verir.Bebeğin down sendromu olma riskini belirler.
Karnınız dışarıdan farkedilebilir.Artan kan hacmi, kalp atım hızınızı artırabilir.İlk gebeliğini yaşayan anne adayları, bebek hareketlerini hala hissetmezken,iki yada üçüncü gebeliklerde bebek hareketleri hissedilebilir.Bazen kilolu gebeler daha geç hissedebilirler.Burun tıkanıklığı, varis, hemoroid olabilir.Beslenmenize ve egzersizlere gebelik boyunca önem vermelisiniz.Güneşli havalarda güneş kremi sürmeden 10-15 dakika güneş ışığı almanız D vitamini açısından gereklidir.
17 HAFTALIK GEBELİK
14-17 cm boyunda, 160-180 gram ağırlığındadır.Bebeğin cilt altı yağ dokusu artar.Bu yağ dokusu doğum sonrası bebeğin ısı kontrolü için önemlidir.Bebeğin içinde bulunduğu amnion mayisi, ilk zamanlarda bebeğin cildi ve eşinden sızan sıvılardan oluşurken, artık akciğerlerden sızan ve idrar yapılmasıyla oluşur.Böbreklerin çalıştığı konusunda fikir verir.Bu sıvıyı bebek yutar ve döngü bu şekilde devam eder.Göz kırpma, emme, yutkunma gibi refleksleri yapar.Kalp atımı dakikada 120-160 olacak şekilde hızlıdır.
Karın ve göğüsler büyümeye devam eder.Bebek hızlı kilo aldığı için, karnınızın içinde aort dediğimiz ana atardamara, sırtüstü yattığınızda baskı yapar, böylelikle rahime giden kan akımı azalabilir.Bu nedenle artık yatarken sırt üstü değil, yan yatmanız gereklidir.Sola yatmanız sizi daha rahatlatacaktır.
18 HAFTALIK GEBELİK
Bebek boyu 16-19 cm, ağırlığı 180-220 grdır.Uyku ve uyanıklık halinde büyümeye devam eder.Kalp bölümleri ultrasonla seçilebilir.Kız bebeklerde rahim ve tüpler oluşur.Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar.Sinirler etrafında myelin denilen koruyucu kılıf oluşmaya başlar.Kulaklar son yerini alır.Tat duyusu gelişir, acıyı, tatlıyı ayırteder.Sesleri ve ışığı algılar.
Çoğu gebe bebek hareketlerini hisseder.Artık rahat ve bol giysiler giymelisiniz.Özellikle iç çamaşırları pamuklu olmalıdır.Terlemek, genital bölgenin hava almaması ve gebelikteki hormonların etkisi ile vajinal mantar olabilir.Kaşıntı, kötü kokulu akıntı varsa doktorunuzu bilgilendirin.Vajinal muayene olmak bebeğe zarar vermez.Gebelerin kullanabileceği ilaçlar vajinal enfeksiyonlarda reçete edilir.Bazı vajinal enfeksiyonlar erken doğuma neden olabildiği için şikayetlerinizi doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.Bebek hızla büyüdüğü için kendine gerekli olan kalsiyumu sizden çekip alcaktır.Bol proteinli ve kalsiyumlu gıdalar almayı ihmal etmeyin. 20-22 hafta arası ayrıntılı ultrason için randevunuz planlanmış olmalıdır.
19 HAFTALIK GEBELİK
Bebek boyu 18-21 cm, ağırlığı 250-270 gr dır.Cildinde koruyucu verniks kazeoza denilen madde oluşmaya başlar.Yağ dokusu artar, diş tomurcukları oluşur.Üreme organları hızla gelişir.Kız bebeklerde rahim, erkek bebeklerde testis oluşmuştur.Verniks tüm vücüdu kaplar.
Cildinizde leke oluşmaması için güneşten koruyucu faktörlü krem yüzünüze, çatlak oluşmaması için çatlak önleyici kremleri büyüyen bölgelerinize sürebilirsiniz.Meme ucu ve çevresinde, genital bölgenizde ve göbekten pubis kemiğine doğru çizgi şeklinde cildinizde koyulaşma normaldir.Doğumdan sonra bu koyuluk açılacaktır.Cilt biraz kurur.Sabun değil cilde nem kazandıran ürünlerle duş almanızda fayda vardır.
20 HAFTALIK GEBELİK
Ayrıntılı ultrason, anomali taraması yapılması gereken haftadasınız.Yaşamla bağdaşmayan bir anomali varlığında, sağlık kurulu kararı ile gebeliğiniz , siz de isterseniz sonlandırılabilir.Sonlandırılma, ülkemizde 24 haftaya kadar yapılabilmektedir.
Bebek 20-24 cm uzunluğunda, 280-320 gr ağırlığındadır.Hareketi artar, duyu organları gelişmeye devam eder.Saç ve tırnakları uzamaya devam eder.Sindirim sistemi, mekonyum denilen siyah, yeşil bir madde üretmeye başlar.Bebekler genellikle doğum sonrası mekonyumlarını yaparlar.Hareketlerini artık hissedebilirsiniz.
Artık yolu yarıladınız, bebek hareketlerini hissetmek kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.20 haftadan sonra ülkemizde 2 doz tetanoz aşısı yapılmaktadır.Aşı, doğum sonrası da yapılarak 5 doz tamamlandığında, ömür boyu bağışıklık sağlar.Tetanoz aşısı gebeliğin her haftasında yapılabilir.20 hafta sonrası önerilmesinin nedeni, bebek hareketlerini hisseden annenin bebeğinin iyi olduğunu algılamasıdır.Bazen ateş basmaları, sıcağa tahammülsüzlük olabilir.Kalp atış hızı ve nefes alıp vermede hızlanma olabilir.Nefes çalışmaları bu şikayetleri azaltır.Düzenli nefes çalışması yapan gebeler, doğumda kasılmalar ve kasılma aralarında doğru nefeslerle bebeğine giden oksijeni artırabilir.Nefes çalışmaları ile diaframını kuvvetlendiren gebeler, doğumda daha rahat ıkınırlar.
21 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 23-25 cm boyunda, 350-380 gr ağırlığındadır.Hareketleri artık dışarıdan görülebilir.Cildi kalınlaşır, cilt altı yağ dokusu artar.Duyu organları gelişir.Sizi duyabilir.Anne babanın bebekle konuşması, gürültülü ortamlardan uzak durmak önemlidir.Kız bebekte vajina oluşmaya başlar.
Rahim göbek deliğinizi geçmiştir.Artan progesteron hormonu etkisi ile midede reflü, idrar yolu enfeksiyonu riskiniz artar.Azar azar sık beslenmeli, günde en az 2 litre su içmelisiniz.Bacaklarda şişlik, kramplar olabilir.Ayakta uzun süre kalırsanız arar ara bacaklarınızı kaldırarak dinlendirin.Gün içinde 1 bardak süt, 1 kase yoğurt içmeyi ihmal etmeyin.
22 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 24-27 cm boyunda, 430-450 gr ağırlığındadır.Bu haftaya kadar büyük olan kafa, hızlı büyüyen vücut ile orantılı hale gelir.Erkek bebeklerde karın boşluğunda olan testisler, skrotuma inmeye başlar.Kız bebeklerde rahim, yumurtalıklar ve vajina oluşmuştur.Bebek hareketlidir.Sesleri daha iyi algılar.Dokunma hissi gelişir.
Rahim göbek deliğinden 2 parmak yukarıdadır.Yükselen androjen hormonları bazen çenenizde, dudak üstünde tüylenmeye neden olabilir.Genellikle gebelikte tüy çıkma hızı ve saç dökülmesi azalır.Krampların olmaması için kalsiyum ve potasyumdan zengin gıdalar tüketmelisiniz.
23 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 26-29 cm boyunda 500-560 gr ağırlığındadır.Tüm vücut lanugo ile kaplanmıştır.Akciğeri gelişir, solunumunu sağlayacak sürfaktan yapımı başlar.Tırnaklar gelişmiştir.Pankreas bezi düzenli olarak insülin salgılar.
Sizde bel ve sırta binen yük artar.Egzersiz yapmak sizi rahatlatır.Ayakkabı seçimine dikkat etmelisiniz.Yüksek topuklu ve tamamen düz ayakkabı giymek ağrılarınızı artırır, denge problemi yaratabilir.2-3 parmak kalınlığında, dolgu topuklu ayakakbılar rahat etmenizi sağlar.
24 HAFTALIK GEBELİK
Bebek boyu 27-30 cm, 600-650 gr ağırlığındadır.Artık sizin ve eşinizin seslerini tanır.Konuşmanız, güzel sözler söylemeniz, birlikte güzel müzikler dinlemeniz önemlidir.Tat duyusu gelişir.Sürfaktan yapımı devam eder.Yağ dokusu artışı devam eder.Küçük bir bebek görünümü kazanır.
Günlük yürüyüşlere, beslenmenize özen göstermelisiniz.Bu haftaya kadar 5-6 kilo alabilirsini.Kontrollerde düzenli olarak kilo ve tansiyon takibiniz yapılmış olmalıdır.24-28 hafta arası 50 gr glikoz tarama testinin yapıldığı, gebeliğe bağlı şeker hastalığının tarandığı haftadır.Nöbet tutulan bir mesleğe sahipseniz doktorunuzdan 24 hafta doldurduğunuza dair rapor aldığınızda nöbet tutmayabilirsiniz.
25 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 30-33 cm boyunda, 660-700 gr ağırlığındadır.Sık sık hıçkırır.Omurgası gelişmiştir.Buruşuk cildi düzelmeye başlar.Tat duyusu ve ter bezleri gelişir.Hareketler aktiftir.
Genellikle en rahat olduğunuz haftalardır.Glikoz tarama testinizle birlikte kan sayımınız değerlendirilir.Kansızlık olmasa dahi demir yani kan ilaçları kullanmanız demir depolarınızı doldurur.Doğumda olan kanamayı rahatlıkla tolere edersiniz.Demir ilaçların dışkı rengini ve kıvamını değiştirebileceğini bilmelisiniz.
26 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 31-34 cm boyunda, 760-800 gr ağırlığındadır.Görme duyusu ve sinir sistemi gelişimi hızlanır.Omega 3 kullanmak görme ve sinir sistemi gelişimine olumlu etki yapar.Göz rengi oluşmaya başlar, fakat gerçek göz rengi doğumdan sonra 4-6. ayda belli olacaktır.Dışarıdan gelen sesleri çok rahat algılar.Akciğer gelişimi için sürfaktan yapımı devam eder.
Bu haftada ve daha sonraki haftalarda omega 3 kaynağı ceviz ve balık tüketimine önem vermelisiniz.Bebeğinizle siz ve eşiniz konuşun, karın bölgesini okşayın.Ara ara rahimde sertleşme, kasılmalar olabilir(braxton hicks kasılmaları).Bu kasılmalar gün içinde 1-2 kez hissedilebilir, normaldir.Ancak kasılmalar ritmik oluyor, zamanla süresi kısalıyor, şiddeti artıyorsa erken doğum sancıları olabilir.Doktorunuzla görüşmelisiniz.
27 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 34-37 cm boyunda, 950-1100 gr ağırlığındadır.Beyin aktiftir, oldukça hareketlidir.Hıçkırıklara ve solunum hareketlerine devam eder.Düzenli uyku ve uyanıklık döngüsündedir.Akciğer, karaciğer, bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder.Bu haftada doğan bebeklerin iyi bir yeni doğan yoğun bakımı ile yaşama şansları vardır.
Karın büyüdüğü için önü görememe, dengesizlik olabilir.Bacak karampları, sırt bel ağrıları vücur duruşunuzu ve yürüyüşünüzü etkiler.Nefes alma sıklığınız ve kalp atım hızınızın artmış olması normaldir.Açık havada yürüyüş yapmak size iyi gelecektir.Hızlı kilo alma, vücutta ve bacaklarda şişme, görme bulanıklığı gebeliğe bağlı yüksek tansiyonun(preeklampsi) habercisi olabilir.Bu amaçla doktorunuz her kontrolde tansiyon ve kilonuzu takip etmektedir.Tansiyon 130/80 mm Hg nın altında olmalıdır.
28 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 36-39 cm boyunda 1000-1200 gr ağırlığındadır.Kaslar gelişmiştir.Yağ dokusu artar.Saçlar uzar, kaş ve kirpikler belirginleşir.Anne baba sesini algılar.
Artık son 3 aylık dönem, 3. trimestirdesiniz.Artan hormonlar büyüyen bebeğin baskısı ile sık idrara çıkma, idrar kaçırma, barsaklarda gaz sıkışması olabilir.İdrar şikayetleri olduğunda idrar kültürü ile enfeksiyon olup olmadığına bakılmalıdır.İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmediğinde pyelonefrit denilen böbrek enfeksiyonu, erken doğum, suyun erken gelmesi gibi problemlere neden olabilir.Bol su içmek, kegel egzersizi yapmak faydalıdır.Bacaklarda, vulvada varis, hemoroid gibi toplardamarların genişlemesine bağlı dakika,sıkıntılar olabilir.Bacakları 4-5 saat ayakta kaldığınızda 10-15 dinlendirmeli, hemoroid için kabız kalmamalısınız.Kalsiyumlu gıda alımını artırmalı günde 2 bardak süt-1 kase yoğurt yada 1 bardak süt-2 kase yoğurt tüketmelisiniz.
Kan grubunuz Rh negatif, eşinizin kan grubu Rh pozitif ise, vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmaması için Rh immun globulin yapılmalıdır.Bebeğinizin kan grubu Rh pozitifse,, sonraki gebeliklerde bebeklerinizin etkilenmemesi için doğumdan sonra bir kez daha Rh immun globulini yapılmalıdır.28 haftayı dolduran gebeler uçakla seyahat edecekleri zaman uçakla seyahat edebilir raporu almalıdırlar.
29 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 37-40 cm boyunda 1150-1300 gr ağırlığındadır.Bebeğin beyni yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirecek kadar gelişmiştir.Göz kapaklarını açıp kapatır, gözlerini sağa sola hareket ettirir.Gece gündüzü bilmez, bütün gece uyanık kalabilir.Hareketleri dürtme, itme şeklinde olabilir.
Krampların olmaması için kalsiyumlu gıda alımını artırmalısınız.Gün içine 1 bardak süt, 2 kase yoğurt yada 2 bardak süt, 1 kase yoğurt tüketmelisiniz.Bazen el bileklerinde ödeme bağlı parmaklarınızda uyuşma olabilir.Doğumdan sonra geçecektir.Ciltte kuruma, karın bölgesinde gerilme ve çatlaklar olabilir.Nemlendiriciler, çatlak önleyici kremler kullanabilirsiniz.Kullandığınız ürünlerde paraben olmamasına dikkat edin.Demir ilacı alımına doğuma kadar devam etmelisiniz.
30 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 39-42 cm uzunluğunda, 1300-1550 gr ağırlığındadır.Büyüdüğü için hareket alanı daralır.Hareketleri daha az ama daha güçlü hissedilir.Tüm vücudu kaplayan ince tüyler yavaş yavaş kaybolur.Gözlerini sıkça açıp kapar.Yağ tabakası artmaya devam eder.Gözyaşı bezinde gözyaşı üretimi başlar.Vücut ısısını ayarlayabilir.Diafram kası ile solunum hareketleri yapmaya başlar.Ama kendisi için gerekli olan oksijeni doğuma kadar plasentadan alacaktır.
Mide yanmalarınız, kramplarınız, ara ara kasılmalarınız olabilir.Mide yanmalarında antiasit tablet ve şuruplar doktorunuzun önerisi ile içebilirsiniz.Yatarken sırtüstü değil, yan yatmaya özen göstermelisiniz.Bacaklarda hafif ödem olması normaldir.
31 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 41-44 cm boyunda, 1500-1750 gr ağırlığındadır.Artık yenidoğan bebek görünümüne yakındır.Boy uzamasından kilo alımı daha hızlıdır.Gelişen bebeğin kalsiyum ihtiyacı artar.Gelişim için birkaç haftaya ihtiyacı olsa da akciğer ve sindirim sistemi hemen hemen olgunlaşmıştır.
Geniş ve rahat kıyafetler giymeyi, bol su içmeyi ihmal etmeyiniz.Memelerden kolostrum denilen sarımsı süt gelebilir.Doğumla ilgili kaygıları, anestezi yöntemlerini doktorunuzla konuşmak sizi rahatlatacaktır.Çalışıyorsanız, 32 hafta dolduğunda, doğum öncesi yasal izni kullanmak isterseniz çalışabilir, istemezseniz çalışamaz raporu alacaksınız.
32 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 42-44 cm boyunda, 1700-2100 gr ağırlığındadır. Artık hareket edeceği yer azalmıştır. Bebek duyabilir, hissedebilir, görebilir, tadabilir. Erkek bebeklerde bu haftada testisler skrotuma inmiş olmalıdır .Bu haftadan sonra amnion mayi biraz azalacaktır. Amnion mayii bebeğin idrarından oluşur ve her 3 saatte bir yenilenir. Bebek idrarı ile oluşturduğu amnion mayiyi yutarak ve cildinden emerek sürekli yeniler. Yağ dokusu artar ve bağışıklık sistemi gelişir. Saç, kirpik ve kaşlar son halini alır. Vücudu kaplayan ince tüyler dökülmekle beraber bazı bebekler omuzve sırtında bu tüylerle doğabilirler. İlk gebeliklerde 32 hafta dolduğunda baş pelvis kemiğe yerleşmeye(angajman) başlar.
Kilo artımınız artık ayda 1 ila 3 kilo arasında olacaktır. Mide ve bağırsaklar rahim tarafından sıkıştırıldığı için azar azar sık yemelisiniz. Gaz yapıcı yiyecekleri gündüz tüketmeye gayret edin. Uzun süreli oturuşlarda ayak altınıza yastık almak, puf koymak rahatlatıcı olacaktır. Riskli olmayan gebeliklerde cinsel ilişki yasaklanmaz. Çalışan gebeler 32 hafta bitiminde doğum öncesi raporunuzu almalısınız.32 haftaya kadar ayda 1 olan gebelik takipleri 36 haftaya kadar 15 günde bir yapılmalıdır. Şiddetli ense ve baş ağrısı, bacaklarda, gözlerde ödem, bulantı-kusma, gözde sinek uçuşması, vajinadan su gibi akıntı, ritmik gelen ve şiddetlenen sancılar, kanama acilen doktorunuzu aramanız gereken durumlardır.
33 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 43-45 cm boyunda, 1950-2250 gr ağırlığındadır.Kemikler sertleşip iskelet yapısı oluşmuştur.Ancak kafatası kemikleri tam olarak kaynaşmamış durumdadır. Bebek pelvis kemiğinden geçerken, bu durum kafatasının kolay inmesini sağlar.Doğum sonrası kafasında uzamış olan görünüm birkaç gün içinde düzelecektir.Çene göğse yakın, diz dirsekler bükülmüş görünümdedir.Akciğerler olgun hale gelir, sürfaktan salgısı artar.
El bileklerinizde ödeme bağlı sinir basısı, ellerde karıncalanma, ağrı gibi şikayetler yaratabilir.Bebeğin artan kalori ihtiyacını beslenmenize özen göstererek karşılamalısınız.
34 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 44-47 cm boyunda, 2150-2300 gr ağırlığındadır.Eliyle cisimleri tutabilir.Son 2 ayda ayda 20 gr kadar kilo alabilir.Akciğerlerde sürfaktan yapımı artmıştır.Bu haftalarda doğan bebeklerin çoğu yenidoğan bakım desteği olmadan yaşayabilir.Uyku ve uyanıklıkta gözlerini, göz kapaklarını rahatça hareket ettirir.
Bebek doğum kanalında baskı uyguladığından kasık ağrıları, sık idrara gitme şikayetleri artar.Göğsünüzden kolostrum yada süt gelmesi normaldir.Uyuma güçlüğü yaşıyorsanız, hafif yürüyüşler, yatmadan önce duş, 1 bardak süt içmek sizi rahatlatacaktır.Vücutta yaygın kaşıntılar olması gebeliğe bağlı bir safra kesesi hastalığının habercisi olabilir.Doktorunuzu aramanızı gerektiren acil bir durumdur.
35 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 46-48 cm boyunda, 2400-2700 gr ağırlığındadır.Hareketler tekmeleme şeklinde olur.Böbrekler tamamen oluşmuştur.Karaciğer bazı besinleri sindirecek düzeydedir.Fiziksel yapı tamamen oluşmuştur.Bu haftada doğan bebeklerin yaşama şansı oldukça yüksektir.
Doğumunuz yaklaşıyor.Doğum çantanızı hazırlamanızda fayda var.Bu haftaya kadar 10 kilo almış olabilirsiniz.Basit hareketleri yapmakta zorlanmanız son derece normaldir.Bebeğiniz leğen kemiği içinde inişine devam eder.Sık idrara gitme, altta bası hisleri son derece normaldir.Bebek hareketlerinde alışık olduğunuzdan farklılık hissederseniz doktorunuza haber verin.Doğum belirtileri, acil durumlar, hastane süreci, anestezi yöntemleri konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.Doğum ne kadar planlansa da süreçte planınızda olmayan şeyler gerçekleşebilir.Doğumu doğal akışına bırakınız.
36 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 47-49 cm boyunda, 2500-2800 gr ağırlığındadır.Kilo alımı yavaşlamıştır.Lanugo, veniks kazeozanın büyük bölümü tamamen kaybolmuştur.Lanugo ve verniks bebek tarafından amnion mayi ve diğer salgılarla birlikte yutulur ve mekonyumun içeriğini oluşturur.Baş leğen kemiğinde inişine devam eder.
Artık takipleriniz haftalık yapılacaktır.Bebek indiği için mideye olan baskısı azalır, mide şikayetleriniz hafifler.Ultrasonla bebeğin büyümesi, suyu, hareketleri değerlendirilir.NST(non stres test) denilen bir cihaza bağlanarak bebeğinizin kalp atımları ve kasılmalarınız takip edilecektir.Bu bulguların normal olması, bebeğinizin 1 hafta boyunca iyi olacağını gösterir.
37 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 48-50 cm boyunda, 2900-3100 gr ağırlığındadır.Solunum hareketleri yapar, hıçkırır, parmağını emer, tamamen dışarıda yaşama yeteneğini kazanmıştır.El ve ayak tırnakları uzamıştır.
Çalışan anne adayları, 32 haftada çalışabilir raporu aldıysanız, 37 haftada çalışamaz raporu almalısınız.Doğum çantanızı gözden geçirin.Doğum yapacağınız hastaneyi belirlemiş olmalısınız.Doğum belirtilerinden nişan gelmesi, kanlı sümüksü bir akıntı şeklinde olabilir.Nişan gelen gebelerin %80 i 24 saat içinde doğum eylemine girebilir.Bazen de nişan gelmesi doğumun habercisi olmayabilir, bu nedenle hemen hastaneye yatış yapılmaz.37 hafta yada daha ileri haftalarda doktorunuz çatı muayenesi denilen muayeneyi yapabilir.Çatı muayenesinde amaç, önde gelen başın leğen kemiğinde ilerleyişini değerlendirmek, kemik pelvisin doğuma uygun olup olmadığına karar vermektir.Çatı muayenesi, doğumun vajinal olabileceğini kesinlikle göstermez, ancak fikir verir.Kesinlikle ağrılı değildir.Çatı muayenesinden sonra leke tarzında kahverengi kanamalar olabilir, normaldir.
38 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 48-51 cm boyunda, 3000-3300 gr ağırlığındadır.Bebeklerin boyları, kiloları farklılık gösterebilir.38 haftalık bir bebeğin 2500 gr olması da normaldir, 3800 gr olası da normaldir.Bebekler genellikle ilk dışkılarını (mekonyum) doğumdan sonra 24-48 saat sonra yaparlar.Bazen doğum öncesi anne karnında sıkıntıya girdiklerinde mekonyum yapmış olabilirler.Böyle durumlarda amnion mayinin berrak rengi, mekonyum nedeni ile yeşilimtırak olur.Su kesesi açılmadan mekonyum yapıp yapmadığı anlaşılmaz.
Her an doğum olabilir. Bebeklerin çoğu 38-41 hafta arası doğarlar. Doğum yaklaşmışken dilerseniz güvenle takip edilmek isterseniz aşağıdaki doğum paketlerimizi inceleyebilirsiniz. https://www.guzinbasci.com/ankara-dogum-paketleri/
39 HAFTALIK GEBELİK
Bebek 49-52 cm boyunda 3200-3400 gr ağırlığındadır.Kilo alımı yavaşlar, büyüdüğü için hareketler yavaşlayabilir.Gün içinde kaç kez hareket ettiğini saymaktan ziyade, hareketini her zamankinden az hissettiğinizde yemek yiyin, sola yatın.2-3 saat içinde hareket etmiş olmalıdır.Bebeklerin uyku periyodları bazen 1-2 saat sürebilir.Hala hareket etmiyorsa doktorunuz muayene etmelidir.Haftalık muayene ve takipler devam etmeli, doğum öncesi yapılan rutin testler yapılmış olmalıdır.Bu haftalarda yalancı doğum ağrısı dediğimiz, ritmik olmayan, istirahatle, duş almakla geçen kasılmalar sıktır.Vajinal muayene ile doktorunuz rahim ağzında açılma durumunu değerlendirmek isteyebilir.Tıbbi nedenle sezaryen yapılacaksa, 39 hafta bitiminde yapılması planlanır.
ACİLLER
- Bebek hareketlerinde azalma
- Su gelmesi (berrak bir sıvı gelir, bebek mekonyum yaptı ise rengi yaşilimtıraktır)
- Ritmik gelen, gittikçe şiddeti ve sıklığı artan sancılar (ilk sancılar ağrılı değildir)
- Nişan gelmesi
- Kanama
- Şiddetli göğüs ağrısı, bacak ağrısı, baş ağrısı
- Görme bulanıklığı, göz önünde sinek uçuşması gbi görüntüler
- Şiddetli mide yanması
Olursa doktorunuza haber veriniz
40 HAFTALIK GEBELİK
Bebek yaklaşık 3300-3800 gr ağırlığında 49-52 cm boyundadır.Doğum sancılarının ne zaman olacağını ne yazık ki bilmek imkansızdır.Sabırla bebeğin kendiliğinden gelmesi beklenmelidir.(riskli gebe değilseniz).Çalışan anne adaylarının raporu 40 hafta dolduğunda bitmiştir, uzatma raporu almalısınız.
41 HAFTALIK GEBELİK
Bazı bebekler 41 hafta dolana dek doğmazlar.40 hafta dolduktan sonra takipler üç günde bir yapılmalıdır.41 haftanın sonunda hala doğum olmadı ise, doktorunuz vajinal muayene ile suni sancıya cevap verip veremeyeceğinizi değerlendirir.Eğer uygun değilse sezaryen kararı alınır.41 haftayı geçen gebeliklerde bebeklerin sıkıntıya girme riski artar.