Hamilelikte makattan kanama oluşması genellikle tipik olarak halk arasında basur denilen hemoroidler yada halk arasında makat çatlağı denilen anal fissürde kaynaklanan bir durumdur.Hamileler kanama gördüklerinde düşük tehlikesi olarak yorumlayabilir, mutlaka muayene ile değerlendirerek kanamanın vajinadan mı? anüsten mi ?geldiği değerlendirilmelidir.

Düşük tehdidinde kırmızı yada kahverengi kanamalar olabilir.Hemoroid ve fissüre bağlı kanamalar kırmızı renktedir.

Hemoroidler: Rektal bölgedeki kan damarlarının olağandışı biçimde şişmesiyle ortaya çıkar.Bu bölgedeki toplardamarların varisidir. Hamilelik sırasında nispeten hemoroid görülmesi sık bir durumdur. Özellikle de hamileliğin son üç ayında ve doğumdan sonraki ilerleyen haftalarda yaşanabilir.Hamilelikte hemoridin sık görülmesinin nedeni hormonlar, kabızlık ve rahim büyümesine bağlı mekanik basıdır.

Anal fissürler: Makat çevresinde yırtıklar ve çatlaklar dışkılama esnasında kanama ve şiddetli ağrıya neden olur.Ağrı nedeniyle çoğu hasta dışkılamaktan kaçınır ve kısır döngüye girer.Ağrı dışkılama sonrasında da devam edebilir.Anal fissürler özellikle vajinal doğum yapan kadınlarda, ıkınmaya bağlı olarak lohusalık döneminde de ortaya çıkabilir.

Bazı hamilelerde hem hemoroid hem de anan fissür bir arada olabilir.

Hamilelikte Kanama Belirtiler

  • Kanama:Genelde dışkılama sonrası hemoroidde ağrısız kanama, anal fissürde ağrılı kanama olur
  • Anal bölgede kaşıntı
  • Hemoroidde anal bölgede şişlikler, anal fissürde kesi gibi yaralar olur.

Makattan Kanamayı Önlemek için

En önemli nokta gaitanın yumuşak olmasıdır. Hamilelik süresince dışkılama sağlıklı bir şekilde olamlıdır.

  • Lifli Gıdalar Tüketin. Daha fazla meyve sebze ve tam tahıl yiyin. Bu dışkının hacmini artırır ve yumuşatır, ıkınma azalır.
  • Bol sıvı tüketin: Her gün 6-8 bardak (1200-1600 cc) su için.
  • Tuvalet alışkanlığı: Genellikle dışkı yapmak için en uygun zaman sabah kahvaltısından sonradır. Bazıları için akşam da uygun olabilir. Bunun önerilmesini nedeni gastrokolik reflekstir. Gastrokolik refleks yemek yedikten sonra kalın bağırsağın hareketlenmesi olarak özetlenebilir. Eğer vücut buna alıştırılırsa kabızlık önlenmiş olur. Büyük tuvalet ihtiyacı duyar duymaz tuvalete gidin. Gaitayı tutmak sertleşmesine ve kabızlığa neden olur.
  • Spor yapın. Hem kilo vermenize yardımcı olur hem de hemoroidlerdeki kan basıncı azaltır Uzun süreler oturmaktan hele hele tuvalette oturmaktan kaçının.

Hamilelikte Makattan Kanama Tedavisi

Hamilelerin önlem almalarına rağmen şikayetleri varsa hemoroidde sıcak oturma banyoları yapmaları önerilir.Gerekli olduğunda dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir.Demir ilaçlarının bağırsak fonksiyonlarını etkilediği ve dışkı rengini değiştirdiği unutulmamalıdır.Anal fissürü tedavi etmek için kremler ve botoks uygulaması faydalı olabilir.Hamilelerde botoks uygulamsı tercih edilmez.

Hemorid , anal fissür muayene, tanı ve tedavisi genel cerrahlar tarafından yapılır.