Genital bölgede olan HPV (human papilloma virus) enfeksiyonları seksüel alışkanlıklarla ilgilidir. HPV ve rahim ağzı kanseri arasındaki ilişki artık kesinleşmiştir.
Papillomaviruslar pek çok hayvan türünde bulunmasına rağmen, HPV insan dışı konaktan bulaşmaz.
Kadınların % 50 sinden fazlasında ilk ilişkiden sonra ki 4 yıl içinde HPV olabilir. Doğurganlık çağında ki kadınların %25 inin genital bölgesinde HPV olabildiği için HPV enfeksiyonu olan pek çok gebe bize başvuruyor. Klinik HPV enfeksiyonu gebelerin % 1,5- 5 inde mevcuttur.
HPV Bebeğe zarar Verir Mi?
HPV enfeksiyonu olan gebeler, HPV enfeksiyonunun bebeğe geçişi ile ilgili endişe duyarlar. Bebeklerde HPV enfeksiyonu doğum kanalından bulaşabildiği gibi, doğumdan önce anne kanından plasentaya geçerek de bulaşabilir.
HPV, kadınların rahim ve tüplerinde tespit edilebilmekle beraber, gebe kadınların amnion sıvısında, amnion- koriyon zarında, plasentada da tespit edildiğinden, bebeğe bulaşma yolunun sadece vajinal doğum olmadığını biliyoruz.
Ancak vajinal doğumda HPV bulaşma riski, sezaryana göre daha yüksektir. 10 saatten uzun süren vajinal doğumda risk daha da artar. Vajinal doğumda bulaşma riski %18, sezaryen doğumda %8 dir. Bebeğe HPV bulaşmış olsa dahi ilk 1 yıl içinde azalır. Bebekte kalıcı HPV enfeksiyonu riski Finlandiya’da yapılan bir çalışmaya göre %1. 5 dur.
Çocukluk çağında ki HPV enfeksiyonu solunum yolunda papiller lezyonlara neden olur. Gebeliği sırasında genital siğili olan her 100. 000 kadının 7 sinin çocuğunun solunum yolunda HPV e ait papiller lezyonlar olabilir. Bu vakalarda kanserleşme riski %3-5 dir.
HPV aşısı dünya genelinde ve ülkemizde 2007 den bu yana yapılmaktadır. 2008 de genital siğil görülme oranı, aşıyla beraber %25 azalmıştır. HPV aşısı ve rahim ağzı kanseri tarama testi olan papsmear konusunda bilinçlenme ile dünya genelinde rahim ağzı kanseri görülme oranı düşmüştür.
HPV enfeksiyonu, genital siğili olan gebe kadınlar doğumun şekline doktoru ile karar vermelidirler. HPV hikayesi olan kadınlar, mutlaka doktorunu bilgilendirmeliler. Gebelikte HPV aşısı ile ilgili veriler sınırlı olduğundan gebelikte HPV aşısı önerilmemektedir