Gebe kalmayı planlayan anne adayları oldukça sabırsızlar.Korunmayı bıraktıktan sonra yada evlilik olduğunda yumurtlama gününü hesaplayarak ilişki planlıyorlar ve o ay gebe olacaklarını ümit ediyorlar.
Oysa ki bilimsel çalışmalar göstermiştir ki planlı cinsel ilişki olsa da, o aya ait gebe kalma şansı %25 dir.İlk 3 ay içinde gebe kalma şansı yüksektir, gittikçe azalır.Gebelik planladığınızda gebelik olması, korunmasız ilişki 1 yıl boyunca denendiğinde mümkündür.Korunmayı bıraktınız, 2 ay gebelik olmadı hemen moralinizi bozmayın, sabırlı olun.
Gebe kalamama, yani infertilite(kısırlık), 12 ay(1 yıl) boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmaması olarak tanımlanır.Ancak muayene bulgularında problem varsa, kadının yaşı 35 üzerinde ise bu süre 6 ayla sınırlı tutulur.
Kimlere 12 ay kuralını uygulamıyoruz?
Kadın için:
- Adet kanamaları gecikmeli oluyor(adetin beklenen günden 7 güne kadar erken yada geç olması normaldir) yada adet kanaması olmuyorsa
- Ağrılı cinsel ilişki varsa(endometriozis riski artar)
- Patlamış apandisit ameliyatı, rahim ve tüplerle ilgili ameliyat öyküsü varsa
- Günde 1 paket yada daha fazla sigara içiliyorsa
- Dış gebelik hikayesi varsa
- Çoklu myom mevcutsa
- Yaş 35 üzerinde ise
- Kemoterapi yada radyoterapi öyküsü varsa
Erkek için:
- Sertleşme yada boşalma sorunu varsa
- Testis ameliyatı, testis yada prostatla ilgili iltihap, inmememiş testis öyküsü
- Ergenlikte kabakulak öyküsü
- Günde 1 paket sigara içme öyküsü
- Radyoterapi ve kemoterapi öyküsü
Ne aralıklarla cinsel ilişki olmalı?
Kadınlar ayda 1 kez yumurtlar, erkeklerin spermleri her boşalmada mevcuttur.Düzenli adet gören bir kadın, adetin 12-14-16. günleri ilişki kurduğunda gebe kalma şansı artar.Yumurta hücresi, yumurtlama olduktan sonra 24 saat, sperm hücreleri de kadın bedeninde 72 saat canlı kaldığından, bu günlerde olan ilişkilerde gebe kalma şansı artar.Her gün olan ilişkiler, yumurtlama testleri stresi artırdığından önerilmez.
Cinsel ilişkide nelere dikkat etmeli?
Gebe kalmak için önerilen bir ilişki pozisyonu yoktur.İlişki sonrası bir süre sırtüstü yatmak, bacakları yukarıya uzatmak anlamsızdır.Ancak bazı kayganlaştırıcılar(kimyasallar) spermlere zarar verebilir, kulanılmamalıdır.
Hamile kalmak için beslenme nasıl olmalı?
Öncelikle anne ve baba adayının ideal kiloda olmaları önemlidir.Gebelik oranları kilolu ve çok zayıf kadınarda, kilolu erkeklerde azalmaktadır.Sebze, meyve, protein ağırlıklı beslenme, yağ ve karbonhidrattan kaçınma önerilir.Gebelik öncesi 400 mikrogram folik asit(vitamin B 9) kullanmak, bebeklerin sinir sistemi ile ilgili bazı hastalıkların olmasını engeller.Özellikle polikistik overi olan anne adaylarının, folik asitle birlikte inositol(vitamin B 8) içeren vitaminlerden kullanmaları yumurtlamayı destekler, gebe kalma şanslarını artırır.Sigara, alkol, aşırı kafein(günde 5 fincandan fazla) tüketilmemelidir.
Ne zaman gebelik testi yapılmalı?
Sabırsız anne adayları adet gecikmesi olmadan test yapmak isterler.Doğal akışına bırakıp adet gecikmesi olduğunda idrarda gebelik testi yapmanızı öneririm.Ancak daha erken öğrenmek isteyen anne adaylarımız, bekleyen adet gününden 5-6 gün önce kanda gebelik testi dediğimiz bHCG testi ile sonucu öğrenebilirler.
bHCG değerleri gebelik haftasını göstermez, b HCG değeri 2000 mU/L olduğunda vajinal ultrasonla, 4000- 4500 mU/L olduğunda(ki bu adetin 7 gün geçmesi ile yaklaşık en erken 5 haftaya tekabül eder) alt karın bölgesinden yapılan ultrasonla gebelik kesesi görülebilir.Sağlıklı bir gebelikte bHCG değeri 2 günde 2 katına çıkar.
***İdeal olan gebelik planlayan anne adaylarının, gebelik öncesi muayene olmaları, gebelik öncesi rutin yapılan testlerin yapılması, bir problem görülürse problemin giderilmesi, gebeliğin planlanması ve 400 mikrogram folik asit içeren vitaminlarin kullanılmasıdır.Anne adaylarının TSH değerleri 2.5 mU/L altında olmalıdır.Gebelik öncesi kızamıkçık ve hepatit B bağışıklığı kontrol edilmeli, bağışık değillerse koruyucu aşı yapılmalıdır.
Sağlıklı gebelik geçirmenizi ve meleğinizi sağlıkla kucaklamanızı dilerim…