Hamilelikte Cinsel İlişki
Hamilelik hormonal ve bedensel değişiklerin yaşandığı, kadın hayatında önemli bir süreçtir. Cinsellik bu önemli süreçte bazen kesintiye uğrayabilir.
Riskli bir hamile değilseniz, hamilelik boyunca cinsel ilişkide yasaklama söz konusu değildir. Bazı kadınlar hamilelik sırasında bulantı, kusma, sırt ağrısı, memede hassasiyet, bebeğine zarar verme korkusu ile cinsel istek duymayabilirler, cinsel ilişkiden kaçınabilirler. Kilo aldıklarından bedensel olarak kendilerini çekici hissetmeyebilirler. Bazen de cinsel istekte azalma erkeklerde olur. Cinsel ilişki hem kadına hem de erkeğe haz vermeli ve karşılıklı istekle gerçekleşmelidir.
Hamilelikte cinsel ilişki düşüğe neden olmaz. Erkeğin vajinaya boşalması bebeğe zarar vermez. Bebek, rahimde kendini çevreleyen amnion zarı ile korunmaktadır. Rahim ağzındaki kalın servikal mukus bebeği enfeksiyonlardan korur. Penis cinsel ilşki sırasında bebeğinize temas etmez. Orgazm yaşamanız oksitosin hormonu salınımına neden olur. Oksitosin hormonu, meme başı uyarımı ve meni içindeki bazı maddeler rahimde kasılmalara neden olur ama bu kasılmalar geçici ve zararsızdır.
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonu tamamen çiftlerin rahat olabileceği, kendi keşifleriyle belirledikleri pozisyonlar olmalıdır. Örneğin sırtüstü yatmak yerine sizin üstte olduğunuz pozisyonlar, eşinizin yanına uzanarak aldığınız pozisyonlar uygun olabilir. Ani hareketlerden kaçınılmalı ve bebeğe baskı yaratacak pozisyonlar olmamalıdır. Hamilelerin orgazm olmasında sağlıklı gebeliklerde sorun yoktur.
Hamilelikte cinsel ilşikide prezervatif kullanımı sadece erkekte cinsel yolla bulaşan bir hastalık varsa önerilir. Bazı çiftler meninin bebeğe zarar vereceği düşüncesi ile prezervatif kullanmak isterler ki bu da onların tercihidir.
Hamilelikte cinsel ilişkinin yasaklandığı durumlar:
- Açıklanamayan vajinal kanama
- Amnion sıvısının sızmış olması
- Bazı tedavi gebeliklerinde
- Rahim ağzında erken açılma(servikal yetmezlik)
- Bebeğin eşinin önde gelmesi, rahim ağzını kapatması(plasenta previa)
- Erken doğum hikayesi varsa
Bebek doğduktan sonra vajinal doğum yada sezaryen doğumun yara iyileşme süreci lohusalık boyunca sürer. Bu nedenle doğum sonrası 40 gün cinsel ilişki olmamalıdır. Emzirme döneminde azalan estrojen ve yükselen prolaktin hormonları cinsel isteksizlik yapabilir, normaldir. Yine azalan estrojen hormonu vajinal kuruluğa neden olabilir. Bu nedenle vajinal ilişkide kadınların ağrısı olabilir ki bu sorun kayganlaştırıcı kullanımı ile çözülür. Yine anne ve bebek arasında kurulan bağ, annenin emzirme süreci ve yorgunluğu, tekrar hamile kalma korkusu cinsel isteği olumsuz etkileyebilir. Bu durumla ilgili, doğum sonrası kontrolünüzde doktorunuz ayrıntılı bilgi verecektir ve hamilelikten korunma yöntemleri ile igili size seçenek sunacaktır.
Hamilelik ve doğum sonrası cinsellikle ilgili sorularınızı doktorunuza sormaktan çekinmeyin.