‘Korunmasız ilişkim oldu, sonrasında 2 kez adet oldum, yine de hamile olabilir miyim? İnternette hamile olanlarda adet kanaması olabilir yazıyor, doğru mu? Hamilelikte adet kanaması olur mu?’ gibi sorularla sıklıkla karşılaşıyorum. Konuyla ilgili ayrıntılı yazmak istedim.
Hamilelikte Adet Kanaması Olur mu?
Yumurtlama döneminde cinsel ilişki kurulduğunda döllenen yumurta döl yatağına yerleşerek gebelik gerçekleşir, döl yatağı kalınlaşır, dökülmez ve adet kanaması olmaz. Gebelikte yumurtlama süreci olmadığından dolayı gebelikte adet kanaması olmaz.
Hamilelikte Adet Kanaması Neden Olur?
Yukarıda bahsettiğim gibi gebelikte adet kanaması olmaz. Ancak gebe olup kanaması olan pek çok kadın olabilir. Bunlardan en sık yaşanan döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunurken yaptığı doku harabiyetine bağlı olan yerleşme kanaması, implantasyon kanaması, halk arasında üstüne adet görme olarak bilinen kanamadır. Yerleşme kanaması adet günü olmaz ve adet miktarından çok daha azdır. Yerleşme kanaması beklenen adetten genellikle 7-8 gün önce dir. Yerleşme kanaması ile ilgili bilgilere https://www. guzinbasci. com/yerlesme-kanamasi/ ulaşabilirsiniz.
Hamilelikte Adet Kanaması Normal mi?
Gebelikte adet gibi kanama olması normal değildir.
Hamilelikte Kanama Olması Ne Anlama Gelir?
Gebe bir kadında kanama gebelikle ilgili olabildiği gibi gebelik dışında ki nedenlerden de olabilir. Bir kadın gebe ve adet olur gibi kanıyorsa bu durum hamilelikte adet görme olarak değil düşük tehdidi olarak tanımlanır. Gebeliğin ilk 3 ayında gebeliğe bağlı kanamalar düşük tehdidi, ileri aylarda olan kanamalar antenatal kanama olarak tanımlanır.
Hamileliğin Başlangıcında Neden Kanama Olur?
Gebeliğin başlangıcında ve ilk 12 haftasına olan kanamalar
- Kimyasal gebelik https://www. guzinbasci. com/kimyasal-gebelik-nedir/
- Yerleşme kanaması https://www. guzinbasci. com/yerlesme-kanamasi/
- Boş gebelik https://www. guzinbasci. com/bos-gebelik/
- Dış gebelik https://www. guzinbasci. com/dis-gebelik/
- Düşük tehdidi https://www. guzinbasci. com/dusuk-belirtileri/
- Ölü gebelik
Gibi gebelikle ilgili nedenlerden olabildiği gibi
- Vajinal enfeksiyonlar https://www.guzinbasci.com/vajinal-enfeksiyon-ve-akinti-tedavisi/
- Rahim ağzında yara https://www.guzinbasci.com/servikal-erozyon-rahim-agzinda-yara/
- Rahim ağzında polip https://www.guzinbasci.com/endometrial-rahim-polipleri-tedavisi/
Gibi gebelikle ilgili olmayan nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu kanamalar hamilelikte adet kanamaları değildir.
Gebeliğin Son Döneminde Kanama Sebepleri Nelerdir?
Gebeliğin son döneminde olan kanamalar doğumun başladığını gösteren nişan bozulması gibi beklenen ve normal bir durum olabildiği gibi anne ve bebek hayatını tehdit eden plasenta dekolmanı gibi acil yaklaşım gerektiren bir nedenden de kaynaklanabilir.
- Servikal (rahim ağzındaki) değişiklikler gebeliğin 37 haftasından sonra normaldir. Rahim ağzı yumuşayarak açılır ve doğuma hazırlanır. Rahim ağzını kapatan tıkaç kanlı ve sümüksü bir akıntı olarak atılır. Bu durum nişan bozulmasıdır.Kanama leke şeklinde kahverengi, kırmızı renkte olabilir. Bu durum 37 haftadan önce ise erken doğum belirtisi olabilir.
- Vajinal enfeksiyon gebelikte vajinal kahverengi akıntılara neden olabilir.
- Rahim ağzında yara, polip gibi gebeliğe ait olmayan kanamalar olabilir. Vajinaya spekulum takılarak rahim ağzının değerlendirilmesi ile tanı konur. Gebelikte vajinal muayene yapılmasının sakıncası yoktur (plasenta previa hariç)
- Plasenta previa (plasentanınyani bebeğin eşinin rahim ağzında yerleşmesi), gebeliğin ilerleyen haftalarında lekeden hayatı tehdit eden yoğunluğa varan kanamalara neden olabilir. Plasenta previa yani plasentanın rahim ağzını kapatması ultrasonografi ile anlaşılır. https://www.guzinbasci.com/plasenta-previa/
- Plasenta dekolmanı, plasentanın bebek doğmadan önce rahimden ayrılmasıdır. Hem anne hem bebeğin hayatını riske atan acil bir durumdur.
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Halk arasında yerleşme kanaması, üste adet görme olarak bilinen, biz doktorların implantasyon kanaması olarak tanımladığımız kanama, kadının tüpünde döllenen sperm ve yumurtanın 6-7 günlük süreçten sonra, döl yatağına yerleşirken yaptığı tahribattan kaynaklanan kanamadır. Kanama az miktarda ve leke şeklindedir. Beklenen adet kanamasından 6-7 gün once leke gibi kanama yada kahverengi akıntılar yerleşme kanamasının belirtisidir. Kanamanın yerleşme kanaması olup olmadığı ancak kanda yapılan gebelik testi ile kesin anlaşılır. https://www.guzinbasci.com/yerlesme-kanamasi/
Üstüne Adet Görme Nedir?
İmplantasyon kanaması yani yerleşme kanaması halk arasında üstüne adet görme olarak bilinir. Gebelikte kanaması olan kadınlar üstüne adet gördüğünü düşünebilirler. Ancak kanama bazen anne karnında bebek ölümü, düşük gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Gebelikte kanama muayene olmayı gerektiren bir durumdur.
Normal Adet Görmek Hamilelik Yoktur Anlamına Gelir mi?
Her zaman ki gibi adet gören kadın gebe değildir. Ancak adeti az oldu ise, gecikerek oldu ise, adetle birlikte bulantı, memelerde hassasiyet, kasık ağrısı gibi şikayetler varsa gebelik açısından değerlendirmek gereklidir. Bu şikayeti olan, gebelikten şüphelenen kadınlar ilişkiden 12 gün ve sonrasında kanda gebelik testi yaptırmalı, yada muayene olmalıdırlar. Gebelik kesesi ultrasonda beklenen adet 7 gün geçtikten sonra görülür. Kanda gebelik testi ultrasondan daha erken gebelik tanısı konulmasını sağlar.
Hamilelikte Görülen Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?
Gebelikte adet kanaması olmadığı için gebelikte olan kanamalarının kaç gün süreceği bilinemez. Kanama yerleşme kanaması ise 2-7 gün sürebilir.
Hamilelikte Adet Düzenli Olur mu? Hamile Kadınlar Her Ay Düzenli Adet Görürler mi?
Birçok kadın gebe olduğu halde gebeliklei lgili yaşadığı kanamaları adet kanaması olarak algılar ve gebeliğin farkına varmaz. Gebelikte adet kanaması olmaz. Tesadüfen kanama adet dönemine denk gelmiş olabilir, bu tamamen tesadüftür. Hamile kadınların her ay düzenli adet görmesi mümkün değildir.
Hamilelikte Adet Tehlikeli mi?
Bu soruyu ‘Hamilelikte kanama tehlikeli mi’ olarak değerlendirmek gerekir. Gebeliğin ilk haftalarında olan kanamalar çoğu kez yerleşme kanaması, düşük tehdidi, rahim ağzı yaraları gibi nedenlerden olur ve tehlikeli değildir. Ancak kanama bebek ölümünün bir belirtisi de olabilir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında olan kanamalar plasenta dekolmanı gibi tehlikeli nedenlerden de kaynaklanabildiği gibi rahim ağzında polip gibi gebeliğe ait olmayan tehlikesiz bir nedenden de kaynaklanabilir. Kanamanın nedenini anlamak için muayene yapılmalıdır
Gebelikte Adet Kanaması Ne Renk Olur?
Gebelikte yerleşme yanaması leke tarzında kahverengi pembe renk olur. Kanamanın rengi ne yazık ki kanamanın nedenini göstermez. Kan rengi aslında kırmızıdır. Rahimden olan kırmızı kan vajinada oksitlenerek kahverengi olarak vajinadan gelir. Yoğun kanamalarda kan oksitlenmeye vakit bulamaz ve kırmızı renkte görülür.
Hamilelikte Kanama Ne Kadar Sürer?
Anne adayları kanama yaşadıklarında haklı olarak endşelenirler ve kanamanın devam etmesi kaygılarını artırır. Muayene sonrası tehlikeli bir durum olmasa bile gebelikte kanama 7-10 gün leke tarzında devam edebilir.
Gebelikte Hangi Kanamalar Tehlikelidir?
Tehlike kavramı hem bebek hem anne açısından değerlendirilmelidir. Adetten fazla yoğun kırmızı renkli kanamalar, kanamaya şiddetli ağrının eşlik etmesi, kanamayla beraber baygınlık tehlikeli durumların habercisidir. Acilen muayene yapılarak tanı konulmalı gereken tedavi planlanmalıdır.
Her Düşük Sonrası Tedavi Gerekir mi?
Gebelikte bazen kanama ile gebelik materyali rahim dışına atılarak düşük gerçekleşir. Rahim içerisinde doku artığı kaldıysa kanama devam eder ki bu durum ultrasonografi ile anlaşılır. Doku artığının durumuna göre rahimden kendiliğinden atılması beklenebilir, ilaçlarla ya da cerrahi olarak (kürtaj ya da vakum aspirasyonla) rahimin boşaltılması önerilebilir. https://www.guzinbasci.com/kurtaj-ankara/
Gebelikte Kanama Yaşayanlar Neler Yapmalı?
- Gebeliğin ilk haftalarında leke tarzında kanamanız oldu ve gece doktora ulaşma şansınız yoksa panik olmayın. İstirahat edin ertesi gün gündüz muayene olabilirisiniz. Anne adaylarını en çok korkutan durum düşük ve bebek ölümüdür. Ne yazık ki ilk 12 haftada düşükler, bebeğin anne karnında ölmesi bebeğe ait genetik problemlerden kaynaklanır ve bunu engelleyen ve tedavi eden bir yöntem yoktur. Muayene oldunuz bebeğiniz iyi ise, doktorunuz rahim kasılmalarını azaltıcı progesteron hormonu size reçete edebilir. İlacı doktorunuzun önerdiği şekilde ve sürede düzenli kullanmalısınız. Kanamanız yoğun ve ağrı eşlik ediyorsa acile başvurmalısınız.
- Gebeliğin ileri haftalarında olan kanamalar yoğunsa ve ağrı kanamaya eşlik ediyorsa acilen muayene olmalısınız. Muayene sonrası doktorunuzun önerilerine uymalısınız.
- Kanama yaşayan gebelerin yatak istirahati kanama nedenine göre değerlendirilir. Kanama plasenta previa, erken doğum eylemi gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, rahim ağzınıza dikiş atılmış ise yatak istirahati yapmalısınız. Düşük tehdidinde yatak istirahati yapmanın faydası bilimsel olarak gösterilmemiştir.
- Cinsel ilişkiniz olmasın
- Kan uyuşmazlığınız varsa yani anne adayı Rh-, baba adayı Rh + ise kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmalısınız. Zaten doktorunuz kan grubunuza göre planlama yapacaktır.
Gebelikte Kanama Doğum Belirtisi Olabilir mi?
Evet olabilir. Kanlı, sümüksü akıntılar rahim ağzının doğuma hazırlandığının bir göstergesidir. Kesin anlamak ancak muayene ile mümkündür.
Plasenta Previa Nedir?
Plasentanınyani bebeğin eşinin rahim ağzında yerleşmesi placenta previa olarak adlandırılır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında lekeden, anne bebek hayatını tehdit eden yoğunluğa varan kanamalara neden olabilir. Plasenta previa yani plasentanın rahim ağzını kapatması tanısı ultrasonografi ile konur. Sezaryenle doğum yapmış olmak plasenta previa riskini artırır. https://www.guzinbasci.com/plasenta-previa/
Ablasyo Plasenta Nedir?
Ablasyo plasenta (plasenta dekolmanı) plasentanın bebek doğmadan önce rahimden ayrılmasıdır. Hem anne hem bebeğin hayatını riske atan acil bir durumdur. Normalde plasenta bebek doğduktan sonar rahimden ayrılır. Plasentanın bebek doğmadan önce ayrılması ile bebeğe oksijen akışı durduğundan dolayı, acil müdahele edilemez ise bebek ölümü ile sonuçlanabilir.
Plasental yatakta olan kanamalar anne hayatını da tehdit eder. Acil bir durumdur, hangi haftada olursa olsun doğumla gebelik sonlandırılır. Ultrason ile tanı koymak her zaman mümkün değildir.
Şiddetli ağrı ile birlikte kanama, bebeğin kalp ritminde problemler ablasyo plasentayı düşündürür. Anne adayında yüksek tansiyon (preeklampsi https://www.guzinbasci.com/gebelikte-yuksek-tansiyon/ ), çoğul gebelik https://www.guzinbasci.com/ikiz-gebelik-ankara/ ), bebeğin suyunun fazla olması (polihidramnios https://www.guzinbasci.com/bebegin-suyunun-fazla-olmasi/ ) plasenta dekolmanı için risk oluşturur.
Vasa Previa Nedir?
Bebeği saran amnion zarındadestekten yoksun damarların rahim ağzında olması vasa previadır. Doğum başlayıp rahim ağzı açıldığında damarların olduğu amnion zarı yırtılırken birden damarlardan kanama olur, acil bir durumdur, bebek ölümüne neden olabilir. Hemen sezaryenle doğum gerekir. Nadir görülür, nedeni bilinmemektedir.
Doktora Görünmeli miyim?
Gebelikte oluşan kanamalar çoğu kez önemli olmasa da bazı durumlarda bebek ve anne adayı için hayati risk oluşturacak tehlikeli boyutta olabilir. Gebelik süresince oluşan tüm kanamalar için doktora başvurulmalıdır. Kanamanın nedeni yerleşme kanaması, düşük tehdidi, yara, polip, enfeksiyon gibi sadece takip yada tedavi ile iyileşebilecek bir nedenden kaynaklandığı gibi, dış gebelik, ölü gebelik, boş gebelik, kimyasal gebelik gibi sağlıksız bir gebeliğin işareti de olabilir.
Özellikle dış gebelik, erken tanı konularak tedavi edilmesi gereken, iç kanamaya neden olarak kadının hayatını tehdit eden önemli bir durumdur. Plasenta previa, plasenta dekolmanı, vasa previa anne ve bebek hayatını tehdit eden acil yaklaşım gerektiren kanamaya neden olan durumlardır.
Adetiniz her zamankinden farklı ise, normal adet görseniz de bulantı, kusma, kasık ağrısı, memelerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri yaşıyorsanız, yerleşme kanamasından şüpheleniyorsanız, gebesiniz ve kanamanız varsa Ankara Çukurambar’da olan muayenehanemde muayene olabilir, 0312 2877079 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Kanda gebelik testiniz sisteme giriş olmadan mahremiyetiniz korunarak yapılmaktadır.